Zadarska županija iz EU povukla 33 milijuna eura
Piše: Slobodna Dalmacija | Objavljeno 5.3.2012 u 17:44.
ZDNews.hr

Foto: Slobodna Dalmacija


Tko je sve tražio sredstva iz brojnih predpristupnih fondova EU nikome nije poznato, a vrlo teško se dolazi i do podataka koliko je programa prošlo, odnosno koliko je sredstava odobreno. Osnovni razlog za to što ne postoji obveza potpisnika ugovora da o tome ikoga obavještava, a ugovore potpisuju ne samo jedinice lokalne i regionalne samouprave, nego i tvrtke, ustanove pa i udruge građana.

No, Upravni odjel za razvoj i europske procese Zadarske županije prikupio je sve raspoložive podatke o tome tko je i za koje programe dobio sredstva za projekte sufinancirane sredstvima EU.

- Ove podatke nije moguće, nažalost, dobiti ni s državne razine. A mi smo sve ove podatke prikupili radi planiranja aktivnosti u promoviranju korištenja EU sredstava za razvojne projekte kao i za planiranje ifo radionica i edukacija, kaže pročelnik Davor Lonić.

Za ukupno 59 projekata koji su se kandidirali za razne Cards, Phare, Sapard, Ipard, Interreg i druge programe, iz EU fondova na područje Zadarske županije odobreno je 32,9 milijuna eura. Za brojne projekte razminiranja iz EU je došlo dva milijuna eura, za vodovodizaciju na području Lisičića, Bukovića, Popdrgadine, Zemunika i Škabrnje 2,2 milijuna eura, općine su se na natječajima izborile za sredstva za razne projekte od bibliobusa i gradnje multimedijalnog centra, preko dokumentacije za vodovodizaciju do uspostave staze sireva.

Sredstvca EU fondova koristili su dosad i brojne tvrtke - iz Sapard programa su rescimo Paška sirana i stankovački prerađivač riba Ostrea dobili po 1,3 milijuna eura, u programu Ipard znalajna sredstva dobili su ribarska zadruga Omega 3 iz Kali (1,4 milijuna eura), mesar paleka iz Zemunika (426 tisuća eura), pa OPG Sandre Babac (73 tisuće eura).

Arbacomerce, tvrtka koja se bavi konfekcioniranjem ribe dobila je iz dva fonda ukupno 2,3 milijuna eura. Od projekata iz oblasti kulture najviše je odobreno za obnovu Maškovića hana u Vrani (2,5 milijuna eura) te za izradu studije za sve tri faze projekta Sveučilišnog kampusa u Zadru (800 tisuća eura).

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.