Zasjat će parkovi novcem iz Europe
Piše: Slobodna Dalmacija | Objavljeno 1.3.2012 u 15:56.
ZDNews.hr

Parkovi će dobiti solarnu rasvjetu / Cropix


Zadarska komunalna tvrtka “Nasadi” nominirala je dva svoja projekta za bespovratna sredstva iz EU fondova, a budu li odobreni, gradski parkovi osvijetlit će se solarnim sustavom. Za Perivoje Vladimira Nazora i Kraljice Jelene predviđena je ekološka, a za trajektno pristanište Bršanj na otoku Ižu solarna rasvjeta.

Riječ je o projektu koji se provodi u suradnji s bosanskom općinom Neum, a kandidiran za sredstva iz IPA fonda u programu prekogranične suradnje Hrvatske i BiH.

- Sada smo u fazi čekanja hoće li naš projekt biti prihvaćen, a u praksi to traje i do 10-ak mjeseci. Ukupan budžet je 576 tisuća eura, od čega na Nasade, kao nositelja projekta, otpada 295 tisuća - kaže ravnatelj “Nasada” Hrvoje Grdović, dodajući kako se ovaj projekt izvrsno uklapa u europski program koji promiče energetske efikasnosti i obnovljive izvore energije, kao i unapređivanje gospodarenja energijom u javnom sektoru.

Uz ekološku rasvjetu, na isti natječaj “Nasadi” su prijavili i projekt “Zeleni otoci” kojim žele vratiti život u gradske perivoje. Nositelj ovog projekta je Zadarska županija, a partner grad Zadar.

Bio bi to svojevrsni nastavak “Zelenog otoka” započetog 2009. godine kojim je poduzet cijeli niz aktivnosti na sanaciji i hortikulturnom uređenju Perivoja Vladimira Nazora.

Od obnove fontana, izgradnje dječjeg igrališta i postavljanja sportskih sadržaja do edukativnih radionica gdje su zadarski vrtići i osnovne škole dobili svoje mjesto za Školu u prirodi.

- Pod sloganom “Vraćanje života u perivoje i perivoja u život”, cilj nam je, uz pomoć sredstava iz EU fondova, obnoviti gradske parkove koji su u povijesti bili značajno više zastupljeni u životu grada nego danas - kaže Grdović.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.