Umro Milorad Bibić Mosor
Piše: Index.hr | Objavljeno 17.2.2012 u 15:23.
ZDNews.hr

Foto: Arhiva


NOVINAR Slobodne Dalmacije Milorad Bibić Mosor umro je danas u 60. godini u Kliničkom bolničkom centru Rebro u Zagrebu. Mosor je 21. siječnja bio potpuno zdrav, nije imao nikakvih zdravstvenih problema. Dok je bio na jednom rođendanu u Novom Sadu, osjetio je bolove u trbuhu, te kazao kako mu se čini da bi morao otići na pregled. Nažalost, otkriven mu je rak gušterače te ga liječnici nisu uspjeli spasiti.

Njegova Slobodna je napisala da, iako ga je teška bolest prikovala uz krevet, on nije odustajao. U nedjelju je napisao svoju posljednju SMS-pitalicu.

Kako doznajemo splitski novinari su u šoku, za Mosora kažu da je bio "dobra duša splitskog žurnalizma, poznat po svom vrckavom smislu za humor". Bio je dosta angažiran u RNK Split te općenito u sportu.

Uža specijalnost mu je bila košarka

Milorad Bibić Mosor se rodio u Splitu 25. srpnja 1952. godine gdje je završio Osnovnu školu Bratstvo-jedinstvo, Gimnaziju Vladimir Nazor i Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje te je postao inženjerom elektrotehnike.

No, struka mu je oduvijek bilo samo novinarstvo. Prvo je radio u splitskom tjedniku Nedjeljna Dalmacija, a potom prelazi u dnevnik Slobodna Dalmacija. U obje tiskovine je bio urednik sportske redakcije. Njegova uža specijalnost je bila košarka te je o njoj godinama pisao u raznim tjednicima i revijama. Među njima su bili SN Revija, Sprint, Koš, Košarka, a surađivao je i sa zagrebačkim Sportskim novostima, riječkim Novim listom, ljubljanskim listovima Delo i Dnevnik, mariborskoj Večeri, sarajevskom Oslobođenju, skopskoj Večeri.

Novinar godine 1997., 2003. i 2005.

Kao sportski novinar je pratio mnoge Olimpijske igre, Svjetska i europska prvenstva. Napisao je knjigu o Dinu Rađi "Moj galebe", knjigu o radničkom nogometnom klubu Split, "Split je prva liga", te zajedno sa novinarom Zoranom Kovačevićem i biografiju trenera Mirka Novosela, "Zlatna košarka Mirka Novosela". Autor je i monografije o KK Split, "Od starog placa do vrha Europe" i knjige o odrastanju u Splitu 60-ih, "Zakon pjace". Najboljim sportskim novinarom je proglašen 1997., 2003. i 2005. godine, dok je prošle godine od Hrvatskog zbora sportskih novinara dobio godišnju nagradu za sportsku publicistiku.

Od sredine 80-ih je pisao humoristične priloge za Pomet, a surađivao je i u Berekinu te Žulju. Autor je i scenarija za filmove o dvojici velikih splitskih nogometaša Frani Matošiću i Vladimir Beari. Šira javnost i mlađa publika ga je upoznala po komentarima društvenih događaja u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.