BOJKOT VLADAJUĆIH
Na sastanku s obrtnicima samo oporba - vijećnici HDZ-a odbili doći
Piše: Slobodna Dalmacija | Objavljeno 17.2.2012 u 14:17.
ZDNews.hr

Foto: Slobodna Dalmacija


Sastanku obrtnika s Gradskim vijećnicima zbog poskupljenja cijena najma javnih površina i štekata, odazvali su se samo oporbeni vijećnici: Omerka Šarić Frantin, Željko Ivančević i Željko Mikin (SDP), Ivo Gregov i Vesna Sabolić (HNS), Željko Predovan (HSLS), te Željko Perović i Josip Vlahović.

Vijećnici HDZ-a i koalicijski partneri u Gradskom vijeću grada Zadra „zahvalili“ su se na pozivu za sastanak s predstavnicima Udruženja obrtnika s obrazloženjem da na predmetni sastanak nije pozvana izvršna vlast na čelu s gradonačelnikom što drže neprihvatljivim i zbog čega se najavljenom sastanku neće moći odazvati.

Ako je i bilo nesuglasja i propusta, mišljenja su da ovoga puta ne bi bilo uputno nastavljati u takvom ozračju osobito imajući na umu da je Grad u značajnoj mjeri prihvatio primjedbe udruženja i s obzirom da su te sugestije obuhvaćene i upućene Gradskom vijeću u takvim korigiranim odlukama.

Predlažamo odgađanje sastanka i sazivanje novog s predstavnicima izvršne vlasti, stoji u dopisu kojega su potpisali Živko Kolega, Svemir Bašić, Danijel Telesmanić, Petar Špika, Rade Šimičević, Denis Karlović, Josip Klišmanić, Branko Dukić, Duško Juković, Daniel Segarić, Milan Drača, Damir Kasap, Marija Pletikosa i Tatjana Savić.

Na sastanku kojega su sazvali predsjednik Udruženja obrtnika Zadar Mladen Malta i predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije Stipe Knežević još jednom je ponovljeno kako je povećane cijena od strane Gradske uprave neprihvatljivo jer direktno utječe na obrtništvo i njihovo poslovanje u kriznim vremenima, a istovremeno ide na ruku stranim trgovačkim centrima i turističkim kompleksima, koji samo izvlače dobit.

Ipak, istaknuto je, štanderi samostalno pregovaraju s gradskim vlastima, a u petak će svoj sastanak imati i ugostitelji s obzirom na korigirane iznose povećanja koje idu kao nova, promijenjena odluka na usvajanje Gradsko vijeće.

- Ukoliko se oni dogovore, mi ćemo ih podržati, ali povećanja cijena odnose se i na mnoge druge djelatnosti čiji se predstavnici do sada nisu stigli izjasniti. Isto tako, odluke se opet rade mimo nas, bez ikakvih konzultacija i opet nas se dovodi pred svršen čin - kazao je Malta.

- Došlo je do toga da ćemo, ostane li to tako, morati zatvoriti svoje obrte i izaći na ulicu, mi drugačije ne možemo funkcionirati. Gradonačelnika nismo pozvali jer je on upoznat s ovom situacijom. S njim smo dva, tri puta pregovarali i ništa nismo postigli. Zato smo htjeli upoznati vijećnike s našom situacijom, kako bi znali za što dižu ruke - istaknuo je Stipe Knežević.

- Mi nikad nismo vidjeli odluku i brojke koje spominjete. Ono što smo tražili - uvođenje reda - nama je prezentirano da se ovom odlukom konačno uvodi.

nikakve brojčane pokazatelje povećanja stavki nama nije prikazano, s tim da je rečeno da će biti znatno povećanje prihoda jer se konačno uvodi reda. Mi smo to pozdravili i to tražili. sad, nakon što je odluka dinijeta, čitamo po medijima da vas je, posredstvom predsjednice GO HDZ-a (Ane Lovrin) gradonačelnik pozvao na razgovor. tamo niste postigli dogovor. vi ste pozvali nas vijećnike i - gle čuda - prije ovog sastanka, dobijemo jučer novi materijal za gradsko vijeće u kojem se stvari reguliraju na drugačiji način: smanjenje u 1. zoni 16 posto, u 2. zoni 22 posto, u 3. zoni 8 posto, u 4. zoni 22 posto.

Za štandove također 18 posto. Ako vam je grad sada ponudio 18 posto, zašto to vas sada ne zadovoljava, što tražite od nas? Vi znate da vam mi svojim rukama ne možemo pomoći. Žao mi je što nema ostalih vijećnika ovdje i zbog ovako jeftinih isprika gradonačelnika. Nadam se da se svi učimo parlamentarnoj demokraciji i donošenju zajedničkih odluka u korist svih, ne pogodujući nekom većem - kazala je Omerka Šarić.

- Vaša djelatnost ne donosi nikome provizije, one su tamo gdje su veliki trgovački lanci, i te su mutne provizije osnovni kamen smutnje. Uz to, nama se u grad naseljavaju neradišni ljudi, a oni koji rade ispaštaju. Mi smo izmanipulirani ranijim odlukama. Zastupat ću u Gradskom vijeću odluke da se ide cijenama primjereno vremenu u kojem živimo - rekao je Josip Vlahović.

Godine 2010. od ukupno 4.835 obrta bilo je blokirano 2.309

Za terasu od 30 kvadratnih metara cijena od 7.200 kuna mjesečno narasla je na 15.600 kuna, odnosno u cijeni za cijelu godinu od 17.820 kuna na 25.200 kuna što je povećanje za 117 posto odnosno za 41 posto. Štandovi su sa 33.000 poskupjeli na 50.000 što je porast za 52 posto, prodaja kokica sa 700 na 1000, karata brodskih izleta sa 3.500 na 5.000 kuna...

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.