Vlada: Nismo 'rezali' Crkvi jer moramo poštivati ugovore
Piše: 24sata.hr | Objavljeno 16.2.2012 u 14:48.
ZDNews.hr

24sata.hr


Činjenica da je Vlada u svojem prijedlogu proračuna ostavila Crkvu netaknutom, te će ona i ove godine dobiti nekoliko stotina milijuna kuna, izazvala je nezadovoljstvo građana koji su zatrpali pitanjima Facebook stranicu Vlade. Građanima nije jasno kako je moguće da novac za Crkvu, čiji djelatnici žive značajno bolje od hrvatskog prosjeka i u vremenu sveopće štednje, ostane na jednakoj, ako ne i na većoj razini od prošle godine.

- Pravna vrijednost međunarodnih ugovora nadilazi zakone svake države, pa tako i ugovor sa Svetom Stolicom. Obveze se moraju poštovati. Ugovori s Vatikanom nisu svetinja, no međunarodni ugovori su nadređeni nacionalnom zakonodavstvu. Namjeravamo poštivati sklopljene međunarodne ugovore. S druge strane, usmjereni smo i na transparentnost proračuna, odnosno jasnoću trošenja državnog novca - stoji u odgovoru Vlade.

No, ono što su u Vladi zaboravili komentirati, kako piše tportal, je činjenica da se ti isti međudržavni ugovori mogu mijenjati.

Štoviše, u članku iz Ugovora Svete Stolice i Hrvatske o gospodarskim pitanjima jasno piše: 'Ako bilo koja od ugovornih strana bude smatrala da su se bitno promijenile prilike u kojima je sklopljen ovaj Ugovor, tako da ga treba mijenjati, započet će se pregovori o njegovoj prilagodbi novim okolnostima'.

Budući da je potpuno jasno kako su se prilike, pogotovo gospodarske, značajno promijenile od 1998. godine, kada je ugovor potpisan, nije jasno zašto se on ne mijenja.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.