Zaledilo Vransko Jezero: led usmrtio 18 ptica
Piše: Slobodna Dalmacija | Objavljeno 14.2.2012 u 13:50.
ZDNews.hr

Slobodna Dalmacija


Nesvakidašnji ledeni prizor zadesio je u ponedjeljak i Vransko jezero, najveći ornitološki rezervat u Europi. Nakon pet godina ledeni pokrivač debljine veće od pet centimetara potpuno je okovao jezero i ugrozio ptice u rezervatu u kojem zimuje čak oko 140 tisuća jedinki ptica vodarica, od čega čak oko 100 tisuća liski.

- Dosad je stradalo 18 ptica, od čega najviše liski, te po nekoliko patki i gusaka. S obzirom da je bila riječ o katastrofalnom ledu i orkanskoj buri, vremenu kakvo se ovdje javlja svakih pet godina, riječ je o uobičajenoj pojavi.

Temperature su se danima spuštale do sedam stupnjeva ispod ništice i ptice su uginule jer su zbog velike hladnoće ostale bez hrane - kazao je ravnatelj Parka prirode Vransko jezero Ivica Prtenjača. Dodao je kako očekuje da će se situacija vrlo brzo promijeniti, jer se led u poslijepodnevnim satima u nekim dijelovima počeo topiti.

- Temperatura je počela rasti tako da očekujemo da će se do kraja tjedna jezero potpuno odlediti - kazao je ravnatelj Parka prirode Vrana gdje se zimi od oštrih sjevernih hladnoća skrije 87 vrsta zimovalica, dok se za sunčanih zimskih dana na otvorenoj vodi jezera može vidjeti i do 100 tisuća ptica.

Ornitolozi su na Vranskom jezeru prstenovali preko 17 tisuća ptica koje pripadaju 101 vrsti. Najviše je prstenovano trstenjaka, te španjolskih vrabaca i lastavica, a ulovljene su ukupno 24 ptice s prstenovima stranih ornitoloških središta.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.