OD SVIJETA ODSJEČENA OBITELJ
Zameteni s dvoje male djece, hrane imaju za još nekoliko dana
Piše: Slobodna Dalmacija | Objavljeno 9.2.2012 u 9:18.
ZDNews.hr

Slobodna Dalmacija


U ledenoj pustoši Ajderovca, brdskog sela pokraj Srba, od prošlog je četvrtka zametena četveročlana obitelj Perice Keče i Mileve Desnice s dvoje male djece i zalihama hrane koje mogu potrajati još nekoliko dana.

Mobilni telefon im je jedina veza sa svijetom, prvi su im susjedi na šest kilometara, ali zbog snježnih nanosa i zametenog puta, ne mogu do njih. Temperatura se noću spušta do minus 17 stupnjeva, ona dnevna je samo dva stupnja “povoljnija”, nafta za agregat se smrzava, a dvoje djece, sedmogodišnji Uroš i petogodišnja Milica, u posljednjih je pet dana izvan kuće provelo ravno 15 minuta jer se “jednog dana ukazalo sunce”.

- Pozvala bih vas da dođete do nas, ali to sada nije moguće, uspijeva se našaliti Mileva Desnica, te nastavlja:

- Put nam nije očišćen, vjerojatno nema dovoljno mehanizacije da stigne i do nas. Djeca su s nama, lagano su prehlađena, imala su i malo temperature, ali snalazimo se, od djetinjstva smo navikli na snijeg i izolaciju iako je ovaj put nevrijeme stvarno žestoko. Strah nas je da se djeca ne razbole, da nam ne zatreba neka intervencija, sve drugo ćemo prevladati..., kaže Mileva.

Za priču o solarnoj elektrani valja dočekati sunce...

“Slobodna Dalmacija” je prije nepunih mjesec dana pisala o ovoj obitelji i njihovu gospodarstvu na kojemu je, zahvaljujući Programu Ujedinjenih naroda za razvoj i tvrtki EnergyPLUS, planirano postaviti malu solarnu elektranu. Ali, nije vrijeme za priču o solarnim panelima.

- Ostavit ćemo to za neke ljepše dane, nadamo se da će uskoro i to biti riješeno, jer će nam to jako olaškati život i rad na farmi krava i ovaca, skreće s teme optimistična Mileva.

- Svježih namirnica nam lagano nestaje, imat ćemo ih još za tri-četiri dana. Jednako toliko će nam potrajati i hrana za stoku koju smo pripremili, a ostatak nam je na svega 300 metara od kuće, ali traktorom ne možemo do tamo.

Životinje puštamo jedino da se napiju, u blizini je tekuća voda, a agregat uključujemo svaku drugu večer, navečer nekoliko sati pogledamo TV i napunimo baterije. Problem nam je što na ovim temperaturama nafta zna zamrznuti, a teško je agregat unositi u kuću, zaključuje Mileva priču o detaljima iz života u snježnoj izolaciji u brdima iznad Srba.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.