Kreće projekt suvremenog turističkog informativnog centra
Piše: Slobodna Dalmacija | Objavljeno 6.2.2012 u 13:41.
ZDNews.hr

Slobodna Dalmacija


Projekt Turističkog informativnog centra (TIC) u palači Cedulin više nije bajka. Glavni i idejni projekt je gotov, kompletirana je čitava projektna dokumentacija, uključujući i pravo na građenje. Može se početi raditi sutra ujutro, ali nećemo prije kraja ovogodišnje turističke sezone da ne ometamo goste. Osim toga, radi se o velikom arheološkom, povijesnom i gradskom prostoru za čije je preuređenje potrebno provesti i neke dodatne radnje.

Ukupna površina je 1280 kvadratnih metara, od čega je 580 kvadratnih metara zatvorenog prostora. U prizemlju će biti TIC sa popratnim sadržajima, a na katu uredski prostori gradske Turističke zajednice i Turističke zajednice Zadarske županije. Svi će radovi zbog stanja građevine u kojoj je nekad bila Vojna bolnica, a danas su štandovi za prodaju, biti skuplji nego da se radi o novogradnji i iznosit će, prema našim procjenama, od 8 do 9 milijuna kuna - kazao je direktor ureda Turističke zajednice Zadarske županije Zvonko Šupe.

Javni natječaji

Turističke zajednice grada i županije zajedno će dovesti prostor u konačnu svrhu, a da bi se to ostvarilo, raspisat će se javni natječaj za izvođače i financiranje. Vlasnik prostora je Grad Zadar koji ustupa prostor na 30 godina korištenja TZ grada Zadra, s time što će se ugovorno definirati korištenje prostora sa TZ Zadarske županije. Sva će se kapitalna ulaganja prenijeti u vlasništvo Grada Zadra nakon 20 godina - objašnjava Šupe detalje dogovora oko vlasništva budućeg prostora.

- Radi se o zbilja visokoj investiciji, ali postoji mogućnost osim kredita banaka koristiti i bespovratna sredstva Europske unije iz programa IPA IIIC Regionalna konkurentnost - ulaganje u razvoj i unapređenje javne turističke infrastrukture, na što nas je upozorila Razvojna agencija Zadarske županije koja će nam pomoći u pripremi za natječaj koji će biti raspisan u travnju. Nadam se da ćemo povući novac iz tog izvora jer bismo tako mogli financirati i do tri četvrtine predviđenih ulaganja - kaže Šupe.

Najmanja ukupna vrijednost projekta iz toga programa iznosila bi oko 435 tisuća eura, a najviša oko 1.660.000 eura, s time što najmanje 25 posto novca mora osigurati krajnji korisnik iz vlastitih sredstava ili nekih drugih.

Također je važno da se, među ostalim uvjetima, mora raditi o neprofitnoj organizaciji i instituciji s dokazom ulaganja dobiti u daljnji razvoj, te biti izravno odgovoran za pripremu i upravljanje projektom zajedno sa svojim partnerima, a ne djelovati kao posrednik, s tim što predlagatelji mogu podnijeti prijavu projekta sami ili u partnerstvu, što je preporučjljivo.

Prihvatljive aktivnosti su one usmjerene na turističku infrastrukturu, uključujući i kapitalna ulaganja i prateće usluge koje će dovesti do poboljšanja cjelokupne turističke ponude, navodi Šupe, nadajući se velikim izgledima za dobivanje bespovratnih sredstava, što bi značajno olakšalo financiranje projekta.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.