Presuda Gotovini i Markaču moguća već pred kraj godine
Piše: Vjesnik.hr | Objavljeno 30.1.2012 u 12:24.
ZDNews.hr

Vjesnik.hr


U rječniku tribunala žalbena sjednica je vrijeme kad obrana dobiva mogućnost da apostrofira najvažnije točke žalbe, a bez prava na njezino opširno ponavljanje. Istodobno, žalbeno vijeće ima pravo u dijalogu s braniteljima razjasniti neka pitanja. Također, u rječniku tribunala, kad se kaže 'proljeće', onda je to rok do sredine srpnja, a svakako prije odlaska suda na godišnje odmore. Što sve to znači za prijedloge obrane o novim svjedocima i dokazima, odnosno za ekspertizu međunarodnih vojnih i pravnih stručnjaka. »To znači da će prije spomenute žalbene sjednice sud o svemu donijeti odluku i zainteresirane strane o tome obavijestiti kako bi i one stigle dati svoje mišljenje«, objašnjava Mikuličić.

Podsjetimo, Gotovinina obrana zatražila je da se u žalbenom dijelu postupka uvede 25 novih dokaza, među kojima su i zapisnici sjednica vrhovnog savjeta obrane koje su se održavale u Beogradu u vrijeme »Oluje«, američka diplomatska bilješka objavljena na stranicama WikiLeaksa te ekspertna izvješća američkih časnika, koji se tiču okolnosti odlaska srpskih civila, karaktera topničkih napada HV-a tijekom »Oluje« i Gotovininih ovlasti.

U četvrtak na drugoj statusnoj konferenciji u žalbenom predmetu Ante Gotovina i Mladen Markač prvi su put dobili priliku izravno razgovarati s članovima žalbenog vijeća. Theodora Merona i četiri suca, Guneya, Pocara, Robinsona i Agiusovu, zanimalo je kako je osuđenicima u Sheveningenu. »U redu je«, kratko je odgovorio general Gotovina na pitanje kako se osjeća, dok je Markač rekao da njegovo »zdravstveno stanje nije dobro, ali da zdravstvene službe u pritvorskoj jedinici poduzimaju odgovarajuće mjere«.


Na pitanje suca kako se osjećaju, Gotovina je kratko odgovorio: »U redu je«, dok je Markač rekao da njegovo zdravstveno stanje nije dobro, ali da zdravstvene službe u pritvorskoj jedinici poduzimaju odgovarajuće mjere.

Na statusnoj konferenciji obrana Gotovine i Markača doživjela je u četvrtak veliko iznenađenje. Predsjednik žalbenog vijeća Theodor Meron obavijestio nas je da će tzv. žalbena sjednica u predmetu biti održava već ovog proljeća. To znači da bi se moglo dogoditi da presuda bude donesena do kraja ove godine ili u prvoj polovini sljedeće, što znači da bi se proces skratio za godinu dana, kaže iz Haaga odvjetnik Mladena Markača Damir Mikuličić.


Nespretne najave samog događaja stvorile su pogrešni dojam da bi se u četvrtak žalbeno vijeće moglo izjasniti o podnesku 12 vojno-pravnih stručnjaka iz Amerike, Kanade i Velike Britanije. Da podsjetimo, oni su prije dva tjedna podnijeli dokument Tribunalu u kojem su oštro ocijenili i optužnicu i prvostupanjsku presudu protiv Gotovine i Markača. Eksperti su ustvrdili da odgovornost, posebno u dijelu presude o prekomjernom granatiranju, jednostavno ne postoji. Navodi presude koji polaze od ocjene da su granate na udaljenosti od 200 metara od civilnih ciljeva ispaljene s namjerom progona civila i uništenja njihove imovine ne stoji. Ni po međunarodnim ratnim ni po internacionalnim pravnim normama. Nakon opsežne vojno-pravne analize, 12 autora podneska predložilo je žalbenom vijeću da optužnicu u tom dijelu odbaci.

»Nisam ni očekivao da bi se žalbeno vijeće baš danas izjasnilo o navodima iz ekspertize. Tko ima imalo haaškog iskustva zna da sudska tijela u Haagu ne vole ovako napregnute situacije. Zbog toga ne stoji, koliko sam čuo, ni medijska najava da bi se žalbeno vijeće u povodu inicijative kandidata za 'prijatelje suda' o sadržaju njihove ekspertize izjasnilo do sredine ožujka. Jednostavno, sudbena tijela u Haagu nemaju rokove«, kaže Damir Mikuličić

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.