Na porodiljnom čak 72 oca
Piše: Ivan Anić | Objavljeno 30.1.2012 u 11:15.
ZDNews.hr

Arhiva


Prema statistikama koje su dostupne u HZZO-u, broj očeva na porodiljnom dopustu u 2011. godini udvostručio naspram podataka iz 2010. godine kad je na porodiljni otišlo tek 32 oca.

U 2010. godini tek je 37 očeva koristilo pravo na rodiljni dopust, dok je brojka za prošlu godinu pokazala duplo više registriranih, čak 72 oca. Razlog tome zasigurno leži u sigurnom dijelu plaće koji još uvijek stiže, a majke koje se vraćaju na posao i ostavljaju očeve na rodiljnom dopustu imaju u dosta slučajeva veća primanja od svojih supružnika, pa je i logičnije da će onaj sa manjim prihodima ostati kod kuće.

Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama omogućio je da se već nakon 42 dana od rođenja bebe pravo na rodiljni dopust može prenijeti s majke na oca, stoga ne čudi da se roditelji ne libe na bilo koji način financijski omogućiti što bolje odrastanje svom djetetu. Pravo na rodiljni dopust traje šest mjeseci, a ulaskom Hrvatske u EU bit će povećano na najmanje osam, uz mogućnost prenošenja prava s jednog na drugog roditelja u trajanju od najviše tri mjeseca.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.