BIVŠI MINISTAR O REFERENDUMU
Kalmeta: Za Hrvatsku bi bilo pogubno ukoliko referendum ne prođe
Piše: H. Bajlo | Objavljeno 19.1.2012 u 20:30.
Ukoliko referendum ne prođe i ukoliko ne postanemo članica Europske unije, piše nam se loše. To se prije svega odnosi na gospodarstvo i turizam.
ZDNews.hr

Božidar Kalmeta Foto: Arhiva


Online ankete o ulasku Hrvatske u Europsku uniju pokazuju kako je veliki broj građana, njih u prosjeku od 70 do 80 posto protiv ulaska Hrvatske u EU. Posljednja anketa koju je proveo ZDNews.hr portall, iako ne na reprezentativnom uzorku (anketa je provedena među 300 posjetitelja), pokazala je kako je čak 78 posto ispitanika PROTIV ulaska Hrvatske u EU, a njih svega 22 posto ZA.

U razgovoru za ZDNews.hr, bivši ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, Božidar Kalmeta, kazao je kako bi za Hrvatsku bilo pogubno ako u nedjelju referendum ne prođe. Dodao je i kako Hrvatska ulaskom u EU može jedino prosperirati.

- Vjerujem da će referendum uspjeti i da će Hrvatski građani u nedjelju glasati za ulazak naše zemlje u Europsku uniju. Ne znam da li se varam, ali imam nekakav osjećaj da će referendum proći 'glatko'. Bilo bi pogubno za Hrvatsku da referendum ne prođe. Prvo bi ostali, da tako kažem, na Balkanu uz Srbiju, Crnu Goru i ostale zemlje, govorim u smislu zajednice Europske unije.

Što će se dogoditi ako referendum u nedjelju ne prođe?

- Ukoliko referendum ne prođe i ukoliko ne postanemo članica Europske unije, piše nam se loše. To se prije svega odnosi na gospodarstvo i turizam. Činjenica je također da bi nam pao i kreditni rejting, pa bi nam onda narasle kamate i tako dalje, da ne nabrajam. Uglavnom, stvorio bi se jedan negativan trend, a sve to bi u konačnici bilo pogubno za osobnu štednju građana i samo gospodarstvo u zemlji. Dakle, dileme nema, Hrvatska treba postati članica Europske unije ukoliko želimo napredovati. Dat ću vam jedan primjer iz turizma. Primjerice, jasno je kao dan da će turisti prije otići na ljetovanje u zemlju koja je članica Europske unije nego u onu koja nije.

Često znamo čuti glasne komentare kako će se Unija do našeg pristupanja raspasti, pa se mnogi glasno pitaju čemu onda hrliti u nešto takvo klimavo i nestabilno?

- Osobno vjerujem da do raspada Europske unije neće doći. Naravno da postoje i stvari koje ne idu u prilog Europskoj uniji, no, za našu zemlju je, kad se sve zbroji i oduzme, puno bolje i sigurnije da uđemo u EU. Dakle, još jednom, za mene dileme nema. Mislim da bi posljedice bile ogromne ukoliko referendum u nedjelju ne bi prošao - kazao je za kraj Kalmeta u razgovoru za ZDNews.hr.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.