Sanadera se tereti i za slučaj HEP-TLM
Piše: ZDNews | Objavljeno 18.1.2012 u 10:51.
ZDNews.hr

Arhiva


Bivši predsjednik Vlade Ivo Sanader do kraja bi tjedna trebao iznijeti obranu u slučaju HEP-TLM. Naime, USKOK je još koncem prošle godine proširio istragu i na njega, a sve to zbog sumnje da je poticanjem bivšeg čelnika HEP-a, Ivana Mravka, na zlouporabu položaja i ovlasti doprinio da HEP bude oštećen za preko 600 milijuna kuna.

USKOK ga sumnjiči da je poticao Ivana Mravka da ugovor o prodaji struje TLM-u, odnosno mostarskom Aluminiju, sklopi točno na način na koji su tražili predstavnici Aluminija, a Sanader je rješenje o proširenju istrage primio prije desetak dana. Međutim, u dosadašnjem tijeku istrage utvrđeno je i da je u posao s prodajom struje bila uključena i Daimlerova tvrtka Debis, koja je poslovala s mostarskim Aluminijem.

Do konca ovog tjedna svoj iskaz pred USKOK-om kao svjedok trebao bi dati i bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, a unatoč medijskim nagađanjima da će USKOK Sanadera teretiti da je primio 2,5 milijuna eura mita kako bi Daimlerov partner iz Mostara dobio jeftiniju struju, tužitelji zasad terete Sanadera jedino za poticanje Ivana Mravka na zlouporabe položaja.S obzirom da idućeg tjedna istječe rok za podizanje optužnice u slučaju HEP-TLM, te da okrivljenik prije podizanja optužnice mora biti ispitan o inkriminacijama, nije za očekivati da će Sanader biti optužen i za mito. Barem ne prilikom podizanja optužnice.

Temelj za nove optužbe protiv Ive Sanadera su sastanci iz 2006. godine na kojima se raspravljalo o dugoročnim isporukama električne energije Aluminiju. Na tim je sastancima čelnik mostarskog aluminijaša Mijo Brajković predlagao da se cijena energije veže uz cijenu aluminija na mostarskoj burzi.Na tim sastancima Sanader je zadužio pojedine osobe da provedu dogovore oko isporuke struje, a jedan je sastanak navodno okončao i diktatom zaključka prema kojem je HEP trebao isporučiti struju Aluminiju po cijeni vezanoj uz nestabilnu cijenu aluminija na Londonskoj burzi.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.