Vlasnici i direktori Credo banke kupili 40 stanova, 29 parkirnih mjesta, 6 poslovnih prostora i šest zemljišta...
Piše: Slobodna Dalmacija | Objavljeno 12.1.2012 u 12:24.
ZDNews.hr

Foto: Slobodna Dalmacija


Postoje osnovane sumnje da su Boris Barać, jedan od većinskih vlasnika i predsjednik Nadzornog odbora (NO) Credo banke i njegov sin Vibor Barać, član Kreditnog odbora te banke pribavili osobno i grupaciji Barać nepripadnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 114.203.000 kuna dok su Mirko Vuković, najveći pojedinačni dioničar i zamjenik predsjednika NO-a, te njegov sin Marko, također član Kreditnog odbora sebi i grupaciji Vuković pribavili nepripadnu materijalnu korist od najmanje 161.253.000 kuna.

Osumnjičeni Šime Luketin, predsjednik Uprave banke i Mato Mišić, član Uprave počinjenjem kaznenog djela omogućili su Baraću i Vukoviću i njihovim sinovima, te s njima povezanim fizičkim i pravnim osobama pribavljanje te materijalne koristi u ukupnom iznosu od 275.456.000 kuna.

Uz to, njih šestorica sumnjiče se da su oštetili deponente, vjerovnike i druge dioničare banke za najmanje 504.117.000 kuna. Od toga iznosa brokerska kuća Abacus brokeri pretrpjela je štetu od najmanje 12 milijuna kuna, Financijska agencija (FINA) oštećena je za 21.113.000 kuna, a Croatia osiguranje za 25 milijuna kuna zbog čega su svi podnijeli i imovinskopravne zahtjeve.

Pokazali su to dosadašnji izvidi Županijskog državnog odvjetništva u Splitu, zbog čega je ono i zatražilo, a sudac istrage Županijskog suda u Splitu taj prijedlog prihvatio i blokirao nekretnine u vlasništvu šestorice osumnjičenika, članova njihovih obitelji i u vlasništvu njihovih tvrtki.

Tom blokadom osigurava se naplata oštećenika i oduzimanje imovinske koristi koji su osumnjičenici stekli, a popis nekretnina je poprilično dugačak.

Šimi Luketinu, koji je 22. studenoga kad je Hrvatska narodna banka (HNB) oduzela odobrenje za rad i otvorila postupak prisilne likvidacije Credo banke izabran i za potpredsjednika Nadzornog odbora Hajduka, blokirano je više stanova i poslovnih prostora.

Jedan od Luketinovih stanova je u Splitu ukupne površine od gotovo 134 metra četvorna s pripadajućim parkirnim mjestom od desetak metara četvornih. Drugi stan je također u Splitu, površine od 60 metara četvornih.

Nadalje, Šimi Luketinu koji je u Credo banci, gotovo od njezinog osnutka krajem 1993. godine, a na čelu od 1996. godine, blokirano je i vlasništvo u Gornjem Selu na Šolti. Isto tako ima i poslovni prostor od 35 metara četvornih u Dugom Selu, ugostiteljske namjene, te još dvije nekretnine od kojih jednu u Suhopolju, drugu u Blaževićima.

U cijeloj priči zanimljivo je i da je imovina blokirana i Katiji Barać, supruzi Borisa Baraća i Jadranki Luketin, supruzi Šime Luketina, inače sutkinji Općinskog suda u Splitu, te sinu i kćeri Mate Mišića – Renatu i Antoniji.

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu utvrdilo je da imovina članova obitelji osumnjičenih znatno prelazi njihove prihode. Štoviše, supružnici Katija i Boris Barać, te Jadranka i Šime Luketin prije nekoliko mjeseci su podijelili bračnu imovinu i to tako da je veći dio pripao upravo Katiji Barać, odnosno Jadranki Luketin.

Podjela te imovine događala se upravo u vrijeme kad je Credo banka zapala u poteškoće, a mjesec-dva kasnije nakon što je HNB u svom lipanjskom izvješću utvrdio nezakonitosti u poslovanje te novčarske kuće.

Isto tako je Mato Mišić, kojem su blokirane nekretnine na Kamenu, među kojima i trosobni stan od 100 metara četvornih, prenio je više nekretnina na svoje dvoje djece.

Tako je Renato Mišić u zemljišniku upisan kao vlasnik jednog stana na Kamenu površine od 100-njak metara četvornih, suvlasnik apartmana u Splitu većeg od 90 metara četvornih, dviju nekretnina na Kamenu dok suvlasništvo dviju nekretnina u Jesenicama dijeli sa sestrom Antonijom.

Blokirana je i imovina tvrtki Adut nekretnine, u kojem su odgovorne osobe prokurist Dražan Bilić i direktor Boris Barać.

To je zapravo „Small Mall“, garažno-poslovni objekt u centru Splitu za koji je u rujnu izdana i pravomoćna građevinska dozvola i trebala je početi gradnja da se nije dogodio slučaj Credo banke. Isto tako tvrtki Alkom iz Splita blokiran je veći broj nekretnina u Splitu, kao i nekoliko nekretnina u Splitu društvu Uvel u kojem je odgovorna osoba Boris Barać.

Tvrtki Mertojak Građenje, čije su odgovorne osobe Ivan Miloš i Dražan Župić, blokirana je jedna nekretnina u Splitu, točnije poslovni prostor od blizu 200 kvadrata.

Blokirne nekretnine

Borisu Baraću blokirane su nekretnine na Šestinama u Zagrebu, kao i na otoku Visu. Njegovoj supruzi blokirane su nekretnine na Visu, vila u Splitu i trosobni stan u Zagrebu. Njihov sin Vibor ne smije raspolagati nekretninama u Sinju.

Mirku Vukoviću blokirano je iznimno velik broj nekretnina u Splitu i Glavicama kraj Sinja, a njegovom sinu Marku apartman u Splitu, površine od blizu 110 metara četvornih.

Jadranki Luketin blokiran je stan površine 108 kvadrata, kao i dio nekretnina koje su u vlasništvu njezinog supruga. Odredbe Kaznenog zakona propisuju da se imovinaska korist oduzima i kod bračnog druga osobe za koju postoji osnovana sumnja da je počinila kazneno djelo.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.