Započelo suđenje Stjepanu Ringwaldu i "ekipi"
Piše: Ivan Anić | Objavljeno 10.1.2012 u 18:07.
ZDNews.hr

Stjepan Ringwald radioritam.hr


ZADAR- Danas je na Županijskom sudu u Zadru započelo suđenje Stjepanu Ringwaldu i Vici Mihaljeviću iz Šibenika, Mljećaninu Mariju Puhjeri, te Zdravku Babiću, Juri Rađi i Ivici Alebiću iz Splita. Šestoricu optuženika su 12. prosinca 2009. godine policajci Odjela za suzbijanje kriminaliteta droga PU zadarske, nakon višemjesečnog kriminalističkog istraživanja, praćenja i prisluškivanja, dočekali na izlazu autoceste Zadar 2, no, nakon što su ih pokušali zaustaviti i legitimirati sumnjivci su se dali u bijeg. Filmska potjera trajala je nekoliko minuta nakon čega ih je nedaleko od naplatnih kućica petero uhićeno, a Ivica Babić je tad uspio pobjeći. U automobilu je pronađeno 100 grama marihuane, 5 grama heroina i digitalna vaga za precizno mjerenje, a ime prvooptuženog Stjepana Ringwalda, predvodnika „ekipe“, odmah je odjeknulo u medijima.

Ringwald je stari policijski znanac, a u dilanju mu je pomagala i majka Vanja

Stjepana Ringwalda se veže sa desecima kaznenih prijava u seriji incidenata u kojima je sudjelovao, a široj javnosti je postao poznat kad je u srpnju 2006. godine, u društvu jedne Zadranke, na Hvaru istukao dva muškarca homoseksualnih sklonosti. Uz sve to vezalo ga se i za međunarodnu preprodaju opijata, prije nekoliko godina uhvaćen je na španjolsko-francuskoj granici s većom količinom hašiša, a u veljači 2011. je nepravomoćno osuđen na pet godina i četiri mjeseca zbog dilanja marihuane, dok je Vice Mihaljević u tom postupku dobio pet, a Ringwaldova majka kao pomagačica dvije godine zatvora.

Rasprava nije održana jer se Mario Puhjera nije odazvao pozivu

Iako rasprava nije održana, Ringwald je, sa zavidnim poznavanjem Kaznenog zakona i istom knjigom u ruci, imao što reći sudskom vijeću.

- Časni sude, proučavajući Kazneni zakon uvidjeo sam neke nepravilnosti u ovom kaznenom postupku, stoga bi volio da me poslušate i uvažite ono što ću predložit. Tražim da se slučaj koji se protiv mene vodi na Županijskom sudu u Splitu i ovaj koji se vodi u Zadru razdvoje jer nema nikakve pravne osnove prema kojoj bi ta dva slučaja mogla stajati u jednoj optužnici. Ležim u pritvoru u Splitu već dvije godine, a svaki mjesec mi se pritvor produžuje zbog ročišta koje je u Zadru, što znači da 700 dana čekam ovu raspravu – govorio je Ringwald.

Branitelji ostalih optuženika također su se složili da slučajeve treba razdvojiti na dva dijela, a Ringwald je zatražio i pozivanje svojih roditelja kao svjedoka koji bi mu trebali polsužiti kao alibi.

- Uz razdvajanje predlažem da se ovaj postupak uzme pod hitno u rad jer mi se pritvor produljava zbog postupka koji se vodi pred ovim sudom, a predlažem i pozivanje Vanje i Zdravka Ringwalda koji će vam posvjedočit, odnosno potvrdit da u inkriminirajuće vrijeme nisam bio na mjestu niti u kontaktu s osobama čija se imena spominju u optužnici, već da sam bio bolestan doma. Za kraj ću reći da tog 12. prosinca nisam dao marihuanu Mihaljeviću, niti ju je on dao Puhjeri, već je to sve izvučeno iz konteksta u mom razgovoru s Puhjerinom djevojkom – rekao je Ringwald.

Zastupnik optužbe se nije složio s dovođenjem Ringwaldovih roditelja kao svjedoka sumnjajući u istinitost njihovih mogućih iskaza, a Ringwaldu je rekao da treba požuriti postupak koji se vodi u Splitu ukoliko želi iz pritvora.

Obzirom da jučerašnja rasprava nije održana zbog izostanka trećeoptuženog Puhjere, na sljedeću će biti pozvan on, te prikriveni svjedok pod pseudonimom „SVJEDOK- S1“ koji će svjedočiti putem video linka.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.