NAPOKON SE NETKO DRZNUO
Iz Višnjika upozoravaju: Pretvaranje duga KK Zadar prema Višnjiku u dionice je protuzakonito!
Piše: Slobodna Dalmacija | Objavljeno 8.1.2012 u 11:18.
ZDNews.hr

Dvorana Krešimira Ćosića Foto: Arhiva


Košarkaški klub "Zadar" je gradskom poduzeću "Višnjik" za korištenje Dvorane Krešimira Ćosića dužan tri milijuna kuna, a svi ostali zadarski sportski klubovi za dvorane i bazen duguju još milijun kuna.

S ukupno četiri milijuna kuna nenaplaćenih potraživanja "Višnjik" će još jednu godinu završiti kao gubitaš, iako su dugovanja tog poduzeća svega 1,5 milijun kuna i u "papirnatom" je plusu 2,5 milijuna.

Grad Zadar se zbog tih brojki nalazi u dvostrukoj klopci, jer su i "Višnjik" i Košarkaški klub presudno naslonjeni na gradski proračun, a cijela zavrzlama nastala je onog trenutka kada su iz kluba poručili da žele taj dug od tri milijuna kuna pretvoriti u gradske dionice!

Po neslužbenim informacijama iz gradske uprave, direktor "Višnjika" Dino Bailo dobio je zaduženje od gradonačelnika Zvonimira Vrančića da preispita postoji li pravna mogućnost za takav pothvat. Zanimljiva je u svemu tome i logika dogradonačelnika Darka Kasapa koji je istodobno i član Uprave KK "Zadar" i predsjednik Povjerenstva za preoblikovanje.

- Svaki pravni subjekt, pa i svaki pojedinačni košarkaš ili trener, može svoja potraživanja pretvoriti u dionice ili ostati vjerovnik budućeg, preoblikovanog kluba. Međutim, ako preoblikovanje ne uspije, klub bi otišao u stečaj, a "Višnjik" se u tom slučaju ionako ne bi mogao naplatiti - kazao nam je Kasap.

Po Kasapu, ako potraživanja "Višnjika" ne budu pretvorena u dionice, "Višnjik" može samo "moliti Boga da preoblikovanje uspije" jer bi u protivnom ostao bez tri milijuna kuna! S druge strane stiže uvjeravanje da bi "sudjelovanje u preoblikovanju" bilo - nezakonito!

- Za takvo što nema zakonske mogućnosti! "Višnjik" će još nekoliko godina biti na tržištu kapitala za obveznice na račun dotacija iz državnog proračuna, pa ni po europskim ni po hrvatskim standardima ne može "pretvarati" svoja potraživanja u vrjednosnice, a još je i iskazani gubitaš. To bi bilo kršenje zakona - izjavila nam je Grozdana Perić, gradska pročelnica za financije i jedina članica Skupštine "Višnjika".

- Ne mogu dopustiti provođenje nečega što je protivno zakonu. "Višnjik" ne bi imao nikakvih problema u funkcioniranju kada bi KK "Zadar" platio makar dio svojih obveza. Predsjednik kluba Edvin Šimunov najavio je da će od sponzora pokušati namaknuti sredstva i pokriti dio duga. Ovako dalje nećemo moći funkcionirati - rezolutna je pročelnica Perić.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.