Hrvatska će morati vratiti sve potpore za brodogradnju od 2006?!
Piše: Dalmacijanews.com | Objavljeno 6.1.2012 u 11:58.
ZDNews.hr

Foto: Dalmacijanews.com


Hrvatska Vlada mora do 15. siječnja Europskoj komisiji predati izvješće o provedbi plana restrukturiranja brodogradilišta. Kako mjesecima nije učinjeno ništa, mogli bismo se osramotiti pred Unijom.

Privatizacija brodogradilišta definirana je Ugovorom s EU-om i trebala je biti gotova u listopadu, a još nije ni počela. Četiri neprofitabilna brodogradilišta još čekaju da ih kupe dva zainteresirana kupca, a izvještaj o učinjenom čeka i Bruxelles, piše HRT.

- Ako se privatizacija i restrukturiranje brodogradilišta ne nastave kako je predviđeno, Europska komisija može narediti Hrvatskoj da 2013., pri pristupanju Uniji, vrati sve novčane potpore koje su brodogradilišta dobila od države nakon 2006., izjavio je glasnogovornik Europske komisije Peter Stano.

Riječ je o više od 16 milijardi kuna. Taj novac, prema pravilima Unije, pripada hrvatskim poreznim obveznicima.

Sve to izbjeglo bi se nastavkom privatizacije. No kupci još čekaju da netko s njima sjedne za stol i krene u izradu privatizacijskih ugovora. Predstavnici potencijalnih kupaca - Jadranskih ulaganja Danka Končara i Div Tvornice vijaka iz Samobora - poručili su kako ih nova Vlada još nije pozvala na razgovore.

U samoborskoj tvrtki, koja pokušava kupiti Brodosplit, osjeća se nervoza. Agenciji za upravljanje državnom imovinom poslali su upozorenje da je 31. siječnja rok do kada bi njihova ponuda trebala biti prihvaćena. Ako se to ne dogodi, smatrat će da je odbačena. Končar, potencijalni kupac Brodotrogira, Kraljevice i 3. maja, ne razmišlja o odustajanju. No ni on se ne slaže s mnogim uvjetima, kao što su cijena koncesije i model zbrinjavanja radnika. Apelira na stručnost u Vladinu pregovaračkom timu.

Zasad se tim u Ministarstvu gospodarstva još okuplja, no, kako se doznaje, u proces bi se trebalo uključiti i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.