NI MOLBI, NI KUNA: Vir se nada dobiti 200 milijuna, ali vlasnici kuća ne žele dozvole
Piše: Slobodna Dalmacija | Objavljeno 5.1.2012 u 11:31.
Pokazuje to i iskustvo Vira i Poličnika, općina u kojima je više od 90 posto objekata izgrađeno bez potrebne dokumentacije.
ZDNews.hr

Vecernji.hr


Zakon o legalizaciji ostao je mrtvo slovo na papiru jer država nije osigurala sve pravne i tehničke pretpostavke za njegovu primjenu, a propisane su kazne i naknade za bespravne graditelje previsoke, pa su sve općine i gradovi koji su proračune oslanjali na prihod od komunalnog doprinosa morali ići na rebalans i smanjivanje prihoda.

Pokazuje to i iskustvo Vira i Poličnika, općina u kojima je više od 90 posto objekata izgrađeno bez potrebne dokumentacije.

- Već nekoliko godina planiramo proračun očekujući pojačan priljev sredstava od legalizacije, ali se to, na žalost, ne događa jer je Zakon o legalizaciji neprimjenjiv, pa se i dalje građevinske dozvole izdaju na temelju prostornoplanske dokumentacije, kaže načelnik Vira Kristijan Kapović.

Virski proračun za 2012. godinu je 49 milijuna kuna, a od komunalnog doprinosa je planirano 12 milijuna kuna prihoda iako je prethodnih godina taj prihod bio nešto manji od pet milijuna.

- Svaki put u rebalans ulazimo upravo zbog podbačaja prihoda od komunalnog doprinosa, ali smo i ovaj put išli s očekivanim prihodima od 12 milijuna jer se nadamo da će se konačno nešto dogoditi, kaže Kapović.

Na otoku s oko deset tisuća objekata, od donošenja Zakona o legalizaciji nije zabilježen veći broj zahtjeva za legalizaciju, a Kapović raspolaže podatkom iz 2005. godine, kada je, od 8500 bespravnih objekata, legalizacija zatražena za njih više od pet tisuća.

- Očekujem hitnu primjenu bilo postojećeg Zakona, bilo hitnu proceduru za donošenje novog zakona i svih popratnih podzakonskih akata. Nelegalne objekte moramo početi rješavati, smatra Kapović, procjenjujući da Općina u legalizaciji može ostvariti oko 200 milijuna kuna prihoda, ali u za sada nepoznatom roku.

Gospodarske zone

Viru prijeti i još jedna opasnost: voda i kanalizacija stižu u centar mjesta, a bez građevinskih dozvola nema ni priključaka! U Poličniku je situacija vrlo slična: od 1500 kuća na području općine, više od 90 posto njih nema dokumentaciju, a načelnik Davor Lončar kaže da je zaprimljeno oko 120 zahtjeva za legalizaciju.

- Zakon nije bilo moguće primjenjivati, tek je nedavno stigla uputa kako će Katastar ovjeravati parcelacijske elaborate! A govori se i o ukidanju komunalnog i vodnog doprinosa, izmjenama zakona, novim uredbama Vlade.

Sve će to rastegnuti legalizaciju i smanjiti planirane prihode, kaže načelnik Lončar, dodajući kako Poličnik nije pao u tu zamku jer je od 22 milijuna ukupnog proračuna samo 2,5 milijuna prihoda planirano od komunalnog doprinosa.

- Uglavnom računamo na prihod od komunalnog doprinosa na izgradnju objekata u gospodarskim zonama, jako malo smo se oslanjali na legalizaciju, objašnjava Lončar, koji smatra da bi trebalo smanjiti naknade, ukinuti kazne i izjednačiti cijenu legalizacije za sve bespravne graditelje, bez ozbira gdje im se objekti nalaze.

- Moralo bi se uvažavati mišljenje ljudi s terena koji znaju o čemu se radi i gdje je problem, pa ne bi bilo loše da župan Stipe Zrilić organizira sastanak s načelnicima i gradonačelnicima kako bismo našim građanima što više olakšali legalizaciju, zaključuje Lončar.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.