SRAMOTA
Nadbiskup Barišić zabranio don Ivanu ispovijedanje, propovijedanje, misu i svećeničku mantiju!
Piše: Index.hr | Objavljeno 4.1.2012 u 12:23.
Suspenziju svećeništva uzrokovalo je aktivno sudjelovanje u politici, neprilično ponašanje i neposluh. Don Ivanu Grubišiću zabranjeno je i nositi svećeničko odijelo.
ZDNews.hr

Don Ivan Grubišić Foto: Index


SPLITSKO-MAKARSKI nadbiskup Marin Barišić suspendirao je don Ivana Grubišića! Novi saborski zastupnik tako više ne može ispovijedati, propovijedati, slaviti misu te nositi svećeničko odijelo!

Neposlušni Grubišić

Nadbiskup kaže da je to učinio zbog toga što se ni nakon višekratnih upozorenja, opomena i osobnog razgovora, don Ivan nije želio pokoriti onome što mu je zakonom zabranjeno, nego i dalje ustrajava na neposlušnosti! Motivi kojima se nadbiskup rukovodio su dužnost Ordinarija, poštovanje kanonskih propisa i dobro Crkve.

Svi grijesi don Ivana

Nadbiskup je naveo i zbog čega je don Ivanu izrečena suspenzija. To su aktivno sudjelovanje u politici, prihvaćanje javne službe saborskog zastupnika koja sa sobom nosi sudjelovanje u vršenju građanske vlasti, nepriličnog ponašanja koje je tuđe svećeničkom pozivu, ustrajnog neposluha prema svojem Ordinariju.

"Kaznu obustave, tj. suspenzije čina vlasti Svetoga reda nadbiskup je bio prisiljen izreći budući da su ostali bez uspjeha svi pokušaji Ordinarija da ga, kako prije, tako i za vrijeme izborne kampanje, odvrati od kršenja crkvene discipline. Ideje, premda poželjne i nužne ovome društvu, koje je, među ostalima, i don Ivan Grubišić zastupao i na temelju kojih je postigao svoj izborni rezultat zajedno sa ostalim sudionicima izbora, ne mogu biti opravdanje njegovom aktivnom sudjelovanju u politici. Kao svećenik, pozvan je uvijek i prvenstveno poštivati norme svoje Crkve, a ne ih kršiti da bi ostvario neki svoj politički cilj. Kaznom se ne umanjuje obaveza Nadbiskupije za don Ivanovo uzdržavanje, već zadržava pravo na primanje određene mirovine, kao i svi drugi umirovljeni svećenici, prema propisima Financijskog sustava Nadbiskupije", navedeno je u priopćenju povodom kažnjavanja don Ivana.

Nadbiskup odluku donio žalosnog srca

Nadbiskup ističe kako je kaznu svom svećeniku izrekao žalosna srca i želi da mu izrečena kazna bude učinkovit lijek od odustajanja od stavova suprotnih crkvenim zakonima te pridonese promjeni tvrdokornog stava suprotna dostojanstvu poziva i poslanja svećenika Katoličke crkve.

Don Ivan Grubišić: Ne znam što to znači, jer ja nisam politička stranka

Don Ivan Grubišić nije imao ništa posebno za reći povodom očekivane i dugo pripremane odluke nadbiskupa Barišića o suspenziji. Ipak, dao je naslutiti da i on drži kako kazna zapravo nema veze s njegovim političkim djelovanjem, već političkim stavovima.

"Nemam komentar, uostalom, ne znam što to znači, jer ja nisam politička stranka. Mislim da će građani sami shvatiti o čemu se ovdje radi", komentirao je za Index don Grubišić.

Splitski svećenik nikada nije krio oštru retoriku prema crkvenim krugovima u Hrvata, a uoči izbora najavio je kako će se zalagati za revidiranje ugovora s Vatikanom. Očito je to bio prevelik iskorak, no mora se priznati da ni dotada djelovanje don Ivana i njegova promišljanja o aktualnoj svakodnevici nisu bili obljubljeni u visokim klerikarnim redovima. S nadbiskupom se sastao i prije i nakon izbora, ali medijima nije htio otkriti o čemu se razgovarali.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.