PREMINUO JE U SVOM STANU U SKOPJU U 95. GODINI ŽIVOTA
Umro Kiro Gligorov, prvi predsjednik Makedonije
Piše: Index.hr | Objavljeno 2.1.2012 u 14:35.
ZDNews.hr

Kiro Gligorov Foto: Index


KIRO GLIGOROV, prvi predsjednik nezavisne Makedonije, preminuo je u nedjelju navečer u svom domu u Skopju. Imao je 94 godine.

Smrt bivšeg makedonskog predsjednika potvrdio je šef njegovog ureda Zivoko Kondev. Gligorov je, kaže Kondev, preminuo u snu.

Za predsjednika Makedonije Gligorov je izabran 1991. godine. Na poziciji šefa države proveo je dva mandata. Kad je Gligorov izabran za predsjednika, Makedonija je i dalje bila u sastavu Jugoslavije.

Gligorov je raspisao referendum na kojem su se Makedonci odlučili za nezavisnost i tako postali jedina država koja se od Jugoslavije odvojila mirnim putem.

Politička karijera Kire Gligorova prvenstveno je obilježena pokušajem atentata 3. listopada 1995. godine, kada je eksplozija bombe teško oštetila njegov automobil i nanijela mu teže tjelesne ozljede. Atentator nikad nije pronađen.

Mesić: Gligorov je znao braniti nacionalne interese, a da pritom nije podlegao nacionalizmu

Povodom smrti Kire Gligorova sućut predsjedniku Makedonije Gjorgeu Ivanovu uputio je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. "Njegov je odlazak gubitak ne samo za Makedoniju, nego i za cijelu regiju", poručuje Mesić.

"Kiro Gligorov bit će zapamćen kao jedan od prilično rijetkih političara i državnika s ovih prostora koji je znao prepoznati, zastupati i braniti interese svoje nacije, a da pri tome nije podlegao ekstremnome nacionalizmu. Zahvaljujući u prvome redu njegovoj mudroj politici Republika Makedonija uspjela je krenuti putem neovisnosti, izbjegavajući u isto vrijeme ratove koji su potkraj dvadesetoga stoljeća razdirali prostor bivše Jugoslavije", kaže bivši hrvatski predsjednik.

Mesić se prisjetio svog prijateljstva s Gligorovom, koje je započelo još u doba Jugoslavije, a nastavilo se i intenziviralo u vrijeme Mesićevih predsjedničkih mandata. "Uvijek mi je bilo drago susresti se s njime i razmijeniti mišljenja – bilo o bilaterali, bilo o regiji, ili o prilikama na međunarodnoj sceni. Bio je iskreno posvećen produbljivanju i jačanju hrvatsko-makedonskih odnosa, ali i miru i stabilizaciji, te normaliziranju prilika u cijeloj regiji", kaže Mesić.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.