UTANOČ SVEMU, GRADSKI OCI MU ZABRANILI IZLOŽBU
Goran Knežević Tornadu poklonio skulpturu Kreše u prirodnoj veličini
Piše: Hrvoje Bajlo | Objavljeno 25.10.2010 u 23:30.
ZDNews.hr

Krešo Ćosić Foto: H.B.


Goran Knežević specifičan je umjetnik, čija se umjetnička djela teško mogu klasificirati i svrstati u već zadane okvire suvremene umjetnosti. Naime, tehnika kojom on izrađuje svoje umjetničke tvorevine, u svijetu umjetnosti prava je rijetkost. Tehnika izrade slika velikog formata, od kovanog željeza, čiji su 'kist i boja' zapravo čekič i aparat za varenje, oduzela je dah svim prisutnim novinarima koji su jučer po prvi puta javno pogledali njegovo najnovije djelo – skulpturu legende zadarske košarke, Krešimira Ćosića u prirodnoj veličini.

- Išao sam po Zadru gladan, niti jedne jedine kune nisam imao u džepu. Momci iz Tornada su pekli meso ispred udruge Navijača, pa sam ih priupitao mogu li malo prizalogajiti kod njih. Uveli su me unutra i dali su mi jesti, i danas osjećam taj miris. Prije nekoliko dana mi je sinula ideja, napravio sam Krešu Ćosića, pa zašto im ga ne bih dao. I tako sam ga tu donio. Tornado ima petlju, zašto njih ganja samo policija? Nikad nitko ništa nije dao. Za izradu ove skulpture trebalo mi je svega tri dana. Materijal koji koristim je željezo, koje je ručno rađeno. Nema nikakvog grijanja, sve je rađeno s alatima kao što su nakovanj i čekić. Ovim poslom bavim se od svoje pete godine, s pokojnim ocem sam počeo raditi, sad imam 45 godina, dakle ovim poslom bavim se već 40 godina.

Ovdje sam došao prije šest godina, koliko ovdje vidim, on je legenda. Kao igrač bio je virtuoz. Svi su nešto, ali on je broj jedan, on je Bog – kazao je Knežević o Ćosiću.

Napravio i Freddie Mercury-a


Freddie MercuryNa upit novinara koje je još skulpture napravio, Knežević kaže kako je izradio skulpturu prema nekima najboljeg pjevača u povijesti glazbe, Freddie Mercury-a (Queen), izradio je i Elvisa Presly-a, te cijelu postavu grupe Iron Maiden. Knežević nam je također kazao kako će uskoro otputovati u London gdje će pred 20 tisuća ljudi na koncertu grupe Iron Maidon, članovima benda uručiti skulpturu koju je također nedavno završio.


Sramota: Goranu zabranili izložbu u Zadru
Dodajmo ovome i informaciju kako su gradski oci Kneževiću zabranili samostalno izlaganje, iako je u više navrata slao pisma nadležnim institucijama u Gradu Zadru.

- Pokušao sam više puta, slao sam čak i pisma, no nitko me nije shvaćao ozbiljno i naprosto ne znam zbog čega mi nije odobrena niti jedna samostalna izložba – kazao je Knežević.


Boris Marin: Gradski oci se trebaju odužiti Goranu

- Meni je izuzetna čast što nam je Goran poklonio ovu skulpturu Kreše Ćosića. On je sam nazvao i sam se ponudio. Mi smo oduševljeni s njegovim poklonom i uskoro kad Tornadove prostorije budu službeno otvorene, bit će i gospodin koji nam je napravio i poklonio ovako lijep dar. Iskoristio bih pažnju da netko tko za Zadar napravi Krešu Ćosića u ovako dobroj izvedbi i Tomislava Ivčića, ne mora biti Zadranin, kao što nije ni gospodin Goran, ali je zadužio naš grad i mislim da bi se gradski oci trebali čovjeku odužiti na jedan način, bilo to izložbom ili nečim drugim. Tornado će mu zasigurno pomoći, jer je pomogao i on nama. Krešo nije simbol samo Tornada, već je i simbol gradonačelnika, župana i svih onih koji vode grad Zadar – kazao je Boris Marin.


Više o Goranovim radovima možete pogledati u sljedećem video prilogu.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.