KOLUMNA PERE BAŠIĆA
Ukleti Holandez
Piše: Pero Bašić | Objavljeno 2.10.2010 u 23:52.
ZDNews.hr

Foto: KK Zadar


Izgleda da je Zadarski košarkaški brod na putu u novu sezonu uplovio u neku čudnu zonu sumraka u kojoj je magnetsko polje toliko jako da su svi uređaji za navigaciju totalno prolupali. Samo nekoliko dana prije službenog otvaranja sezone on poput Ukletog Holandeza luta debelim morem u nadi da će u daljini ugledati toliko željenu luku. Ušminkani ljepotan vrijedan 1.000 000 € okupan najskupljim pjenušcem i prije samo dva mjeseca porinut u more sa nekad čuvenog Navoza Trofeja, već polako propušta i hitno mu je potreban remont, iako još nije otplovio niti prvi vijađ. I oni najprivrženiji polako se uvjeravaju da njime upravlja posada čije su matrikule i brevete ovjeravali lažni kapetani na šankovima sumnjivih birtija nekih egzotičnih luka. Skupo plaćeni mornari upitne kvalitete, zajedno s kapetanom koji je već ionako odavno izgubio kompas, nisu toliko vješti pronaći pravi kurs gledajući u zvjezdano nebo, pa su odabrali brazdu bez cilja.

Krenuvši na probnu vožnju Zadarskim kanalom uspjeli su zavarati vlasnike vješto izbjegavši sitne lokalne nevere (Himik, Alkar, Čapljina, Alkar),ali su zato pri prvom pokušaju izlaska na otvoreno more naletjeli na Svjetionik (Borik) koji je toliko oštetio brod da je more polako počelo prodirati u utrobu broda. Kako obično biva u takvim situacijama, kapetan je pokazao svoj autoritet, promptno pronašavši krivca za prvu kalvariju. Glavom je platio jedini strani mornar među domaćom posadom. Slijedila je ekspresna kazna, na način da su ga opasali pojasom za spašavanje vrijednim pedesetak tisuća Eura i bacili s prove u more, u nadi da će se ipak nekako dočepati obale (novog kluba) i umanjiti već na startu načinjenu ogromnu štetu.

Da je u motor (razigravač) broda doprlo more i da nešto nije u redu, došlo se do spoznaje na sedmodnevnoj turneji koja je rezultatski završila uspješno, ali je pokazala da nam na toj poziciji čak i golobradi mladci protivničkih momčadi stvaraju velike probleme, bilo obrambene bilo napadačke. Trener je po povratku sa puta osokoljen velikim pobjedama nad nejakim protivnicima, priznao(iako vrlo stidljivo) još jednu u nizu krivih procjena, vapeći za rezervnim motorom, iako je još do jučer tvrdio da postojeći koji je itekako skupo plaćen, baš i nije neka marka da može izdržati do kraja sezone, bez remonta. Da je tako, potvrđuje i to što za njega uopće nije predvidio niti pripremio zamjenu.

Ali, nesreća nikad ne dolazi sama, iako je brodska medicina nakon generalnog pregleda ustvrdila da čovjek od najvećeg povjerenja može potpisati ugovor i da je spreman na najveće napore. Odavno načeto koljeno ipak je popustilo pod teretom godina. Još jedna u nizu krivih procjena toliko je oduševila vlasnika broda da je kapetanu data bezrezervna podrška. Ali, da ni to nije sve, i da se totalno ispromašivalo na svim pozicijama, dokazuje i jarbol broda (Bilan) kojeg je kapetan učvrstio sa dva gnjila konopa (dvije lažne četvorke) ostavljajući da ga vjetrovi nemilosrdno šibaju u njegovoj prvoj pravoj sezoni.

U momentu kad se naš brod poput Titanika prelama na pola, a nikad glasno izgovoreni ciljevi postaju sve dalji, krajnje je vrijeme da netko povuče za uši ove „morske vukove“ koji su u nedostatku pravog humora na domaćoj dalekovidnici, protekle dane do bola nasmijavali vlastite navijače.

Da nam i slijedeća sezona ne donese isti scenarij u kojem će se trošiti na skupa pojačanja koja to zapravo i nisu, potrebno je razvlastiti kapetana i iskrcati ga s broda skupa sa onim djelom novopridošle posade u koju je utukao dobre novce. Za kormilo staviti njegovog zamjenika koji će dati šansu onima u koje se do sada nije puno vjerovalo. Osnažiti se na dvije ključne pozicije (razigravač i centar) i krenuti na dug i težak put po uzburkanom moru do matične luke. Stvarno nema potrebe i dalje uporno dokazivati vlastitu glupost forsirajući maratonce olovnih nogu koji su davno optrčali svoj posljednji krug.


Pero Bašić.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.