Vanjakovo NE Baniću i Giergiji te "naknadno" DA Mičiću!
Piše: Hrvoje Bajlo | Objavljeno 23.12.2009 u 1:17.
ZDNews.hr


Hrvatski košarkaški savez ovih dana poslao je košarkaškim klubovima diljem lijepe naše službenu listu igrača na koje će računati u novom pripremnom ciklusu, točnije, radi se o mladim selekcijama, juniorima i kadetima. Iz KK Zadar pozvana su petorica igrača: Ivan Donat Milin, Frano Marasović i Franko Šango kao juniori, te Josip Mičić - naknadno! Dominik Mavra pozvan je kao kadet. Tako na listi pozvanih nema Emilija Banića, mladog i perspektivnog zadarskog juniora koji je svojim igrama i zalaganjem na terenu ove, ali i lanjske sezone nebrojeno puta dokazao da mu je mjesto u kadetskoj selekciji, što su potvrdili i mnogi renomirani košarkaški stručnjaci.

No, tako ne misli izbornik mlade košarkaške reprezentacije Vlado Vanjak koji je za Banića kazao da je samo jedan od igrača kakvih ima 'masu'. Na listi nema ni talentiranih igrača Zadra Karla Giergije i Roka Jurline (MVP kadetskog PH 2008/09) koji je, istina, proveo zadnja dva mjeseca oporavljajući se od ozljede.

Na listi igrača našao i sin direktora KK Zadar Zdenka Mičića, Josip Mičić, no njemu poziv u reprezentaciju nije stigao kada i Milinu, Šangu, Mavri i Marasoviću, već naknadno - nakon što je već bila kompletirana i formirana lista mladih reprezentativaca koji bi se trebali javiti Vladi Vanjaku 3. siječnja 2010 u Velikoj, gdje startaju pripreme. Prema Pulji, Mičić je zaslužio poziv u reprezentaciju. Hoće li se i ime Emilija Banića (koji je svojim igrama zaslužio poziv u reprezentaciju) naći na listi ostaje nam za vidjeti. O tome prije svega odlučuje izbornik Vlado Vanjak.

Evo kako je izgledao prvi poziv mladim Zadranima:

Službeno priopćenje HKS-a KK Zadar

Poštovani,

U skladu s usvojenim programom i kalendarom natjecanja, sljedeći igrači vašeg kluba odabrani su za kandidate za članove muške juniorske reprezentacije Hrvatske, koja će se u sklopu priprema za Europsko prvenstvo 2010. okupiti na pripremama u Velikoj:

Frano Marasović
Ivan-Donat Milin
Franko Šango

Obaveza igrača je javiti se instruktoru HKS-a, g.Vladi Vanjaku u nedjelju, 3.siječnja 2010.g. do 16h u odmaralište HEP-a u Velikoj.


- Kontrolni treninzi za juniore i kadete počinju uskoro. Mi smo poslali klubovima listu igrača na koje računamo, ali moram naglasiti kako ukoliko netko nije pozvan ne znači da su mu vrata reprezentacije zatvorena. Ovo su kontrolni treninzi, a reprezentaciju će činiti oni momci koji se poštenim radom izbore za mjesto u istoj – kazao je Vanjak.

Na naš upit da prokomentira pozvane igrače, Vanjak je kazao:

- Marasović nam je interesantan radi visine i u perspektivi ga moramo pratiti. Juniorski kandidat od kojega zasigurno puno očekujemo.

- Milina sam ja zapazio u Pazinu i on je profil igrača koji je interesantan. On dobro radi u klub, a vidjet ćemo kako će to raditi u reprezentaciji.

- Šango je talentiran. Njega pratimo odavno i od njega očekujemo da da svoj maksimu i da se dokaže.

- Josip Mičić nema fizikalije, ali pokazuje vještine koje su bitne, možda će biti bolji mladi igrač nego je junior ili kadet, to ne znam. Pozvali smo ga jer je u par utakmica pokazao određenu vještinu koja je interesantna – kazao je Vanjak o pozvanim Juniorima Zadra.

Na naše inzistiranje na odgovoru zbog čega Emilio Banić nije pozvan u reprezentaciju, Vanjak je odgovorio kako je to igrač kakvih ima 'masu'

- Ne ću to komentirati – kazao je, ali je kasnije kazao sljedeće: - Emilio Banić je tip igrača kakvih u juniorskim selekcijama ima masu.

Nakon što smo dobili izjavu od Vlade Vanjaka, kontaktirali smo šefa omladinskog pogona KK Zadar Joška Pulju koji je u razgovoru za ZadarSport izrazio nezadovoljstvo time što Banić nije pozvan u kadetsku reprezentaciju. 'Emiliju Baniću nanesena je velika nepravda' – kazao je.

- Žao mi je što se na listi kadeta reprezentacije nije našlo ime Emilija Banića. On je to zaslužio svojim igrama u Jazinama te nastupajući za svoj klub, dakle za juniore. Ogorčen sam kao djelatnik kluba i osobno. Još jednom moram naglasiti kako smo izrazito nezadovoljni s činjenicom da Emilio Banić neće biti u kadetskoj reprezentaciji. Nas nitko iz reprezentacije nije zvao da nas upita o našim igračima, a da je zasigurno bi im preporučili i njega kojega ja i ovom prilikom preporučam. Stvarno je žalosno to što njega neće biti u reprezentaciji. Momak je to zaslužio – ogorčen je bio Pulja na očiti gaf HKS-a.

Činjenica je kako je ipak počinjena stanovita nepravda prema Emiliju Baniću koji je svojim igrama, koševima, skokovima, asistencijama i zalaganjem zaslužio poziv u reprezentaciju. Banić, Jurlina i Giergia su igrači koji su talentirani i koji vrijede, a iza sebe imaju i uspjehe u mlađim selekcijama. Hoće li izbornik mlade reprezentacije Vlado Vanjak ipak ispraviti nepravdu i pozvati one koji su to uistinu zaslužili ostaje nam za vidjeti.

Joško Pulja: Šango je 'ala Toni Kukoč

Prokomentirao je Pulja i pozvane mlade reprezentativce te Karla Giergiju:

- Milin je odličan 'play', jako dobro igra, po 35 minuta i razvija se maksimalno. Mi smo inače deficitarni na poziciji 'playa'. Još će on napredovati.

Šango je jedan talent 'ala Kukoć i on se malo sporije razvija po nekim kriterijima, ali vrlo kvalitetno, bolje je da se sporije razvija, a kad se razvije skroz bit će to nešto posebno.

Marasovića sam pronašao i na početku je bilo sumnji, a sada je pokazao da je potencijal, veliki. U njega treba ulagati.

Mičić, njegov problem je bio u transformiran iz Puntamike u Zadar. Trebalo je vremena da prijeđe iz manjeg kluba u veći, sebe je tražio određeno vrijeme, kroz utakmice gdje ima preko 20 minuta dokazao je da je potencijal koji se može razvijati, njegova fizička mana će se nadograditi radom.

Karlo Giergia pokazao je puno, mi kao klub nismo mogli lobirati za njega u reprezentaciji jer nas nitko nije zvao. Ne znamo termine priprema i očekivali smo suradnju da ti izbornici zovu trenere da treneri kažu što imaju, kada sam ja bio izbornik, radili smo po županijama treninge i nakon toga smo filtrirali igrače. Da nas je netko zvao preporučili bi ga za reprezentaciju zasigurno - za kraj će Pulja.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.