Prvi korak prema muzeju košarke
Piše: B.T. / 057info | Objavljeno 9.10.2009 u 17:04.
ZDNews.hr

Izidor Maršan i Giuseppe Giergia Foto: 057info


Povijest zadarske košarke počela se pisati prije osamdeset godina kada je skupina zadarskih studenata za vrijeme trajanja zimskih praznika odigrala prvu košarkašku utakmicu koja je označila Zadar kao izvorište ove igre u Hrvatskoj i u Hrvata. Otuda i znamenita izreka "Bog je stvorija čovika, a Zadar košarku".

Povodom osamdesete obljetnice prve javne košarkaške utakmice u Zadru u Muzeju antičkog stakla danas je otvorena izložba fotografija i klupskih trofeja čiji će postav nakon 15 dana trajno preseliti u prostorije PRESS centra dvorane Krešimira Ćosića.

- To je prvi korak prema osnivanju muzeju košarke u Zadru, vjerujem da će za nekoliko godina projekt bio realiziran, izjavio je za portal 057info predsjednik kluba Dino Perović

Razgledajući izložbu sadašnji i negdašnji igrači, treneri, navijači, klupski djelatnici, sportski novinari i zaljubljenici u ovaj sport prisjetili su se nezaboravnih trenutaka zadarske košarke.

Najznačajniji prostor u postavu izložbe pripao je zajedničkoj slici Kreše Ćosića i Giuseppea Giergia, dvojice zadarskih košarkaških velikana.

- Ova je slika s aerodroma. Sjećam se, mi smo u Zadru pobijedili Real s 12 razlike u polufinalu Kupu prvaka i s velikim nadama otišli u Madrid. Tamo smo vodili pet razlike do zadnjih pet minuta i praktički je sve bilo riješeno. Međutim, nismo računali na jedan faktor, a taj je da će se igrati još dva sata i kada su oni sve to nadoknadili označen je kraj. Mi smo ispali, on su u išli u finale, prisjetio se legendarni Pino.

I tako od fotografije do fotografije, od pokala do pokala.

Jedna slika, stotine priča. Jedna priča stotine komentara. Jedan komentar stotine replika. S koljena na koljeno, kroz povijest i emocije, za buduću pokoljenja, za Zadar, grad košarke.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.