Perović - otvorenim pismom Josipu Biliću traži odgovore
Piše: ZDS | Objavljeno 1.10.2009 u 21:55.
ZDNews.hr

Dino Perović Foto: ZDS (arhiva)


Nakon što smo jučer objavili članak u kojemu je jasno kako je zapelo oko pregovora s HRT-om i terminu TV prijenosa utakmice 1. kola NLB lige između Zadra i Union Olimpije, danas, devet dana prije početka gore navedene utakmice otvorenim pismom upućenom Josipu Biliću (NLB) oglasio se predsjednik Zadra Dino Perović.

Pismo vam prenosimo u cijelosti.

OTVORENO PISMO

Poštovani gospodine Biliću,

prema propozicijama natjecanja NLB lige ABA u članku 1.8. propisano je da organizaciju i provođenje natjecanja u NLB ligi ABA provodi direktor lige. Nadalje, u članku 9. Propozicija, propisano je da kalendar natjecanja usvaja Skupština klubova NLB lige ABA. Konačno, u članku 10.1. Propozicija, propisano je da se utakmice NLB lige ABA igraju prema utvrđenom rasporedu i kalendaru natjecanja, s tim da direktor lige može odrediti i drugi termin igranja utakmica ako je to u interesu lige.

Dakle, organizirate i provodite natjecanje u NLB ligi ABA, određujete i druge termine igranja utakmica u odnosu na utvrđene prema rasporedu i kalendaru natjecanja, ako je to u interesu lige.

Prvu utakmicu nove sezone u Zadru između KK Zadar i KK Union Olimpija odredili ste za 16,00 sati. Ovim putem pitam, ne samo u ime Košarkaškog kluba Zadar već i u ime velikog broja navijača i građana grada Zadra, slijedeće:

- koji su to interesi lige da se utakmice igraju u ranim popodnevnim terminima, odnosno koji Vas je interes lige vodio da odredite upravo taj termin?
- radi li se uistinu o interesu lige ili interesu Hrvatske radio televizije?
- gledate li prilikom određivanja ovakvih i sličnih termina i interese klubova koji čine tu ligu?
- smatrate li da je u interesu lige (a time i u interesu KK Zadar) termin koji ste odredili?

Neću reći ništa pogrešno ako kažem da je košarka, pogotovu u medijskom praćenju, od nekadašnje perjanice sporta u Hrvatskoj, spala na margine. No, ovakav vid prezentacije u „nekošarkaškim“ terminima, ne samo da neće podići popularnost košarke kao sporta, već će odagnati i onaj mali broj ljubitelja košarke od praćenja iste. Naime, godinama (u Zadru već 80 godina) košarkaške utakmice se igraju u večernjim terminima. Odlazak na košarkašku utakmicu bi trebao biti (u Zadru to svakako jest) ritualna navika.

Ujedno Vas moram podsjetiti da KK Zadar ima "vojsku" navijača, da je u prošloj sezoni unatoč velikim turbulencijama u klubu, imao najveći ukupan i prosječan broj gledatelja u dvorani od svih klubova koji participiraju ovu ligu. Da KK Zadar ima više pretplatnika od svih klubova u ligi, da ima više pretplatnika od bilo kojeg sportskog kluba u Hrvatskoj uključujući i nogomet kao najpopularniji sport kojem su, uz izravne TV prijenose, posvećene i specijalizirane višesatne emisije.

Košarkaški klub Zadar nije protiv izravnih prijenosa košarkaških utakmica, dapače, jako smo sretni kad se košarka promovira na taj način, međutim, ne na uštrb, prvenstveno nas, samih subjekata košarke. Određivanjem termina u 16,00 sati, samo iz razloga što to traži Hrvatska radio televizija, izravno nanosi štetu KK Zadar. Naime, kao što sam gore naveo, KK Zadar i u novoj sezoni ima nekoliko tisuća pretplatnika od koji mnogi neće moći doći na utakmicu u navedenom terminu radi svojih radnih obveza.

No, neovisno o tome, KK Zadar izražava i nezadovoljstvo načinom na koji Hrvatska televizija određuje termine utakmica. Konkretno, u subotu 10. listopada 2009. godine, Hrvatska televizija u 18,00 i u 21,00 sat prenosi nogometne utakmice kvalifikacija za SP između Ukrajine i Engleske, odnosno Italije i Irske, dakle, utakmice koje prosječnom hrvatskom građaninu ne znače apsolutno ništa. Međutim, Hrvatska televizija prenosi navedene utakmice, iz razloga jer na termine istih ne može utjecati, a ionako će dobiti termin za prijenose košarkaških utakmica koji žele te na taj način popuniti program.

Ne moram Vas podsjećati da je i ranijih godina Hrvatska televizija revno pratila košarkaška događanja pa je umjesto utakmice košarkaškog finala PH, prenosila – odbojku na pijesku!

Glede navedenoga, apeliram da se prekine ovakav način prezentiranja Hrvatske košarke putem Hrvatske radio televizije, te da Vi kao osoba, koja izravno odlučuje o terminu odigravanja košarkaških utakmica NLB lige ABA, ubuduće uzmete u obzir sve činjenice koje idu u prilog kako ligi tako i klubovima koji čine tu ligu, te da se u dogovoru s Hrvatskom radio televizijom i klubovima, iznađe rješenje da se prijenosi održavaju u terminima koji zadovoljvaju sve zainteresirane strane.


S poštovanjem,

U Zadru, dana 1. listopada 2009, Dino Perović, predsjednik uprave KK Zadar.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.