NLB Liga od sljedeće sezone imat će 12 klubova
Piše: Kosarka.hr | Objavljeno 28.9.2009 u 22:54.
ZDNews.hr

Hrvoje Perić - KK Zadar Foto: ZadarSport (arhiva)


Broj klubova u sezoni 2011./2012.

Srbija 4
Hrvatska 3
Slovenija 2
BiH 1
Crna Gora 1
Pozivnica 1
S tim smanjivanjem broja natjecatelja liga će se vratiti na 12 momčadi s koliko je počelo i prvo izdanje Jadranske lige, a već iduće sezone proširila se na 14 klubova koliko ih se natječe i danas.

S tim smanjivanjem svakako će se koncentrirati kvaliteta natjecanja, ali će neki klubovi biti pogođeni, prije svega oni manje snage i oni koji su u ligi periodično. Liga će se od 2010. puniti po principu koji je usvojila skupština.

I dalje će stalna pozivnica ići crnogorskoj Budućnosti koja se natječe izvan konkurencije u borbi za koeficijent. Po jedno stalno mjesto dobiti će sve četiri federacije – Slovenija, Hrvatska, Srbija i BiH. Novina je da će jedno dodatno mjesto ići svakoj federaciji koja ima predstavnika u Euroligi, a kao i dosad dodatno mjesto dobit će dvije najuspješnije zemlje iz prethodne sezone.

Još jedno mjesto dobivat će federacija koja bude najbolja kombinirano u prethodne dvije sezone. Tako je ostalo još samo jedno, 12. mjesto, a ono će se odrediti pozivnicom. Ukoliko ne bude kandidata za pozivnicu, NLB liga može to mjesto dodijeliti federaciji koja je u prethodnoj sezoni bila trećeplasirana. Sukladno tome može se sračunati koliko će koja zemlja imati predstavnika.

Ako se do sljedeće godine odnos snaga bitno ne promijeni, odnosno ako i dalje Srbija bude najuspješnija, a Hrvatska druga, Srbi će opet imati najviše klubova, ali ovaj put četiri. Hrvatska će pasti na tri, Slovenija će imati dva, a BiH samo jedan klub. Naravno, to je brojka bez određenog wild-carda koji može ići bilo kojoj od federacija.

Smanjenje lige dogovoreno je još 2006. od strane NLB lige i federacija, no stupit će na snagu tek pet godina kasnije.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.