Intervju s Ivanom Donatom Milinom, talentiranim zadarskim razigravačem
Piše: Neven Jurjević | Objavljeno 9.9.2009 u 10:36.
ZDNews.hr

Ivan Donat Milin Foto: Facebook


Bek zadarskih juniora, 192 centimetra visok Ivan Donat Milin, priča o svojim počecima, trenerima čije je selekcije prolazio. U intervjuu za ZadarSport pokušava opravdati svoju ekipu nakon lošeg nastupa na turniru Tomislav Knežević, a iako nisu sjajno startali, vjeruje u sebe i svoje suigrače te smatra kako mogu doći do medalje na državnom prvenstvu. Također, priča i o prošloj sezoni, neshvatljivim porazima na Final Fouru, te očekivanjem od naredne sezone…

Kada si počeo trenirati, tko te uveo u svijet košarke?

- U sve me to uveo tata, koji me odveo na prvi trening (Prvi Koš) gdje sam trenirao nekoliko sezona. Onda sam prešao u KK Borik sa 12 godina. Od samih početaka pa do sada, najveća podrška su mi roditelji, podupirali kad me nije išlo, odvozili dovozili, jer iz Dikla nije baš lako svakodnevno dolazit na treninge. Na tome ću im biti zahvalan zauvijek. Poslije Borika sam prešao u Zadar kod trenera Rudija Tičine. Odlično sam se uklopio i evo, već 3 godine sam u Zadru.

Koji su treneri ostavili najveći utisak na tvoje današnje igre?

- Svi treneri su me ponešto naučili, dok sam najviše napredovao kod trenera Marka Selina gdje sam i pružao najbolje igre. Prve košarkaške korake sam napravio kod Umberta Piassevolija i Lucijana Valčića, kod kojega sam počeo, pa sve do današnjih trenera Roka Giergije i Joška Pulje, čiji rad iznimno poštujem.

Pet 'blic' pitanja

NBA ili Europska košarka?
- Europa
Messina ili Obradović
- Obradović?
Jazine ili Krešina dvorana?
- Jazine
Šut ili prodor?
- Prodor
Asistencija ili koš?
- Koš
Par riječi o utakmicama koje su obilježile prošlu sezonu (Cedevita, Cibona na F4 u Podsusedu). Također, par riječi o svojim igrama?

- Prethodna sezona je zbilja bila čudna, imali smo odličnu momčad koja je imala samo 2 poraza u ligi (Trogir, Split), da bi na poluzavršnici završili bez poraza i kao glavni favoriti otišli na završni turnir u Podsused. Sve što smo dotad radili i pobjeđivali palo je vodu nakon poraza od Cedevite u polufinalu. S tim porazom smo upropastili cijelu sezonu. Cedevita je za nas bila totalna nepoznanica, u utakmicu smo ušli previše opušteno, što su oni znali kaznit. Svi su nam govorili kako je njihov glavni „forte“ unutarnja linija, znači centri. Njihov prvi centar je bio Buva, a Vlaić ga je donekle uspio zaustavit i napravili smo tu dobar posao, no naš ponajbolji igrač i onaj oko koga se sve vrtilo uz Batura, Mikulić je tu utakmicu malo zakazao, a kako ni drugi nisu bili posebno raspoloženi, sam nas je Batur vukao cijelu utakmicu, no, to nije bilo dovoljno. Njima se razigrao bek Rogić i mi smo s tom utakmicom upropastili cijelu dosadašnju sezonu. Protiv Cibone, nismo se uspjeli regenerirati psihički, bili smo isprazni i to se na kraju očitovalo porazom iako smo imali kvalitetniju ekipu što smo pokazali na poluzavršnici u Vinkovcima.

Što se tiče mojih osobnih igara, zadovoljan sam u potpunosti minutažom, jer na mojoj poziciji razigravača bila su još dva starija igrača, Blažević i Peltzman i ja kao treći bek imao sam sasvim pristojnu minutažu koju nisam uvijek najbolje iskorištavao, ali sam se trudio i davao sto posto od sebe. I vrlo je bitno da sam dolaskom u Zadar prvi put počeo igrati poziciju razigravača. Trebalo mi je vremena da poboljšam tehniku i da se prilagodim na taj sustav, pa zato od ove sezone očekujem puno više što se moje igre tiče.


Što očekuješ od nadolazeće sezone, što misliš dokle možete doći i jeste li spremni ugroziti Splita - glavnog favorita?

- U nadolazećoj sezoni bi mogli postići puno, samo da se ponašamo kao prava momčad i da živimo svi skupa za pobjedu, i to je ono što nam treba ako mislimo ostvariti neki veći rezultat. Sigurno nam treba još ponešto vremena za uigravanje, pomiješana je generacija 92 i 93, i treba vremena da to postane jedna cjelina.Vjerujem u nas i nadam se da ćemo doći do medalje na državnom prvenstvu.

Split je izraziti favorit, i nitko ne bježi od toga, oni su praktički s ovom momčadi i prošle godine u godinu starijoj konkurenciji bili prvaci Hrvatske, a ove sezone se očekuje opet isto od njih, no, mi ćemo napraviti sve da im zamrsimo račune, i nećemo se predavati do zadnje sekunde na parketu. Iako još uvijek nismo potpuni uigrani, do početka sezone nadam se da će to leći na svoje i da ćemo biti u stanju konkurirati svim momčadima u Hrvatskoj.

S kim se od suigrača najbolje sporazumijevaš?

- Sa Frankom Šangom se najbolje čitam na terenu. Vjerojatno zato što jedino s njim duže treniram i igram od ove sadašnje ekipe, no to ništa ne znači, dapače mislim da smo prava klapa izvan terena, još pokoji tjedan treninga i nadam se da ćemo takvi biti i na terenu.

Kako objašnjavaš debakl na turniru Tomislav Knežević?

- Kao prvo ne bi to nazvao debaklom, mi smo prije tog turnira bili na desetodnevnim pripremama u Velikoj, na kojima nismo radili taktičke treninge, te smo se s tih priprema vratili večer prije turnira. Noge su bile teške i nije nam bilo lako igrati. Na prvoj utakmici protiv Zagreba smo nekako smogli snage i pobijedili tijesno, no poslije s Borikom nismo uspjeli doći do pobjede. Ništa nam nije išlo od ruke, dok su oni pogađali i igrali odličnu košarku. Čestitam im na pobjedu, ostvarili su je na pravi način.

Poslije smo odigrali još utakmicu protiv Splita, kasnijih pobjednika turnira. Tu nismo imali šanse. Jednostavno su bili bolja momčad od nas na tom turniru, no to ništa ne znači za kasnije. Oni su bili predvođeni Katićem, Perasovićem i Najevom, odreda kvalitetnim igračima koji su prošle godine bili okosnica momčadi prvaka Hrvatske, dok je kod nas momčad bila sastavljena mahom igračima 91. godišta koji su igrali sve važne uloge.


Sve više se priča kako je 92. godište promašena generacija, dok bi se ove sezone trebalo forsirati 93. godište, kao prošlogodišnji prvak Hrvatske?

- Mislim da su to deplasirane priče, istina je da je 93. godište dosta kvalitetno, usudio bih se reći najbolje kadetsko godište u zadnjih nekoliko godina, ali isto tako nije istina da smo mi promašena generacija. U mom godištu (1992. op.a) ima dosta kvalitetnih igrača i vjerujem da kombinacija momčadi 92/93 može odlično funkcionirati – kazao je za kraj mladi perspektivni razigravač Zadra Ivan Donat Milin.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.