Odlučena sudbina zadarskih mladića?
Piše: Paulo Sarić | Objavljeno 24.7.2009 u 19:25.
ZDNews.hr

Pavle Marčinković ide na posudbu? Foto: ZDS (Arhiva)


Nova sezona se bliži, pripreme počinju za samo tri dana a dosta toga u klubu još nije definirano. Stara slika! Čekaju se dva pojačanja sa kojima bi Zadar zatvorio roster za sljedeću sezonu. Sezonu koja je označena kao konsolidacijska i u financijskom i u igračkom smislu.

Klub je u dugovima, financijski zaostatci se protežu unatrag nekoliko posljednjih sezona, a sve je kulminiralo prošlom sezonom, jednom od najgorih u posljednjem desetljeću po omjeru uloženog i ostvarenog.

U takvoj bi se situaciji, kada novca nema na pretek, očekivalo potpuno forsiranje zadarske mladosti koja se ovog ljeta dokazala i na globalnoj pozonici. Čak jedanaest igrača Zadra bili su pozvani na pripreme mladih izabranih vrsta koje predstavljaju Hrvatsku na europskim i svjetskim prvenstvima. Nažalost zbog ozljeda su otpali Šarlija i Mikulić, dok Popović i Čakarun nisu uspjeli izboriti svoje mjesto među dvanaest putnika u Grčku. Blažević je dobio poziv za reprezentaciju U20 i među momcima i po dvije godine starijim od njega se nije uspio izboriti za veću minutažu, no sama prisutnost na pripremama i velikom natjecanju bi mu trebala biti od ogromne koristi.

I Olivari ide na posudbu?Preostala četvorka su integralni članovi svojih reprezentacija i njihovi ponajbolji igrači. Pavle Marčinković je ponajbolji skakač reprezentacije sa pet skokova po utakmici iako igra na vanjskim pozicijama, dok u obrani redovito čuva ponajbolje protivničke bekove. Šime Olivari je u brončanoj U19 reprezentaciji imao sličnu ulogu. Iako je njegov napadački učinak od 3 koša po utakmici relativno zanemariv, Olivari je svoje mjesto pod suncem zaslužio krvavom obranom koja ga je držala u početnoj petorci treće momčadi na svijetu tijekom cijelog prvenstva.

O Toniju Prostranu je već puno toga rečeno, a dovoljno je istaknuti da je izabran u početnu petorku SP-a i bio njegov najbolji asistent iako je godinu dana mlađi od većine suparnika. Njegov je učinak na momčad nemjerljiv, a on njegovih je asistencija ponajviše profitirao Mario Delaš koji je izabran za MVP-a prvenstva, odnosno za najboljeg igrača svijeta u svom godištu. Najmlađi u ovom društvu je Ivan Batur, krilo izvrsnog šuta i još većeg potencijala koji bi potpunu afirmaciju trebao steći na Europskom prvenstvu U18 koje se ovih dana igra u Francuskoj.

Ogroman potencijal – očito! No, jesu li u klubu zaista svjesni toga? Prema pouzdanim informacijama koje dolaze unutar kluba većinu navedenih mladića, ali i još neke koji iz ovih ili onih razloga nisu dobili poziv u reprezentaciju, ne čeka svijetla budućnost. Barem ne u KK Zadar. Neki su praktički otpisani i prije početka priprema, te im se se predviđa posudba u regionalne A1 ligaše Šibenik ili Borik, dok se drugima ostavlja opcija borbe za mjesto 11. i 12. igrača u rosteru. Mjesto koje znači (mini)mal(n)u minutažu u trenucima kada je utakmica već riješena. Prema informacijama kojima raspolažemo najboljie bi u čitavoj prići trebali proći Ivan Batur i Marino Šarlija kojima je predviđena borba za te dvije pozicije i koji se načelno planiraju uvoditi u seniorsku košarku.

Najmlađi igrač brončane svjetske reprezentacije i momak od 20 godina bi trebali dobivati dvije-tri minute u prosjeku u godinama kada je za njihov razvoj najvažnije igrati… Naravno ukoliko ih ta uloga ne zadovoljava, ostaje im mogućnost posudbe, vjerojatno u Borik. Izvrsna stvar za 18-ogodišnjake Mikulića i Blaževića, pa i Batura koji tek dolaze u godine u kojima trebaju okusiti pravu košarku.

No, što je sa njihovim godinu ili dvije dana starijim kolegama Marčinkovićem, Popovićem i Olivarijem? Trebaju li i oni, praktički sa 20 godina igrati u kvalitetom poluamaterskoj A1 ligi u godinama kada su već sa jednom ili dvije seniorske sezone trebali biti kompletniji igrači, sposobni za ravnopravan ulazak u rotaciju jednog NLB ligaša? Ako im se već želi osigurati minutaža i pomoći u razvoju, nije li se na to trebalo misliti ranije. Zašto je prije godinu dana odbijena ponuda Borika o posudbi nekolicine mladih juniora Zadra, a da većina njih nije ni bila informirana o njoj? Promjena uprave u klubu, neki će reći. Možda se počelo raditi transparentno. Možda. No zašto se mladim reprezentativnim prvotimcima ne pokuša srediti posudba u jači klub? Široki još nije kompletirao kadar, praktički je domaći klub (službeno se zove Hrvatski košarkaški klub, op.a), momčad je prepuna Zadrana, a i trener mu je bivši strateg Zadra Hrvoje Vlašić.

Puno je otvorenih pitanja, a informacije koje stižu nisu ohrabrujuće. Zadar je, nasuprot nekim mišljenjima u relativno komotnoj situaciji. U vremenima kada globalna kriza stišće sve sportske kolektive i kada se svi klubovi okreću vlastitoj omladinskoj školi, mladi Zadrani predvode reprezentacije do medalja i uspjeha. Pravo je vrijeme za krenuti iznova. Sa dobrim trenerom i domaćom momčadi – do zvijezda. Potrebno je samo malo povjerenja, a momci su ga ovo ljeto itekako zaslužili!

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.