Toni Prostran: "Zmago me izvukao, pod vodstvom Ace i Pleslića dosta sam pao - psihički"
Piše: Hrvoje Bajlo | Objavljeno 17.7.2009 u 21:32.
ZDNews.hr

Toni Prostran Foto: Hrvoje Bajlo


Mladi košarkaš Zadra koji od ove godine nosi titulu najboljeg igrača svijeta u generaciji do 19 godina, Toni Prostran u razgovoru za KKZadar.net i ZadarSport kazao je zahvalan treneru Zmagi Sagadinu na posljednja tri mjeseca zbog svega što je učinio za njega.

Prostran napominje kako je reprezentacija jača nego prije dvije godine te dodaje kako sada nitko od U18 reprezentativaca nema problema s ozljedama, što nije bio slučaj prije dvije godine.

Napokon si u Zadru, nakon PH imao si malo odmora, nakon toga uslijedilo je U19 SP gdje ste osvojili brončanu medalju, a sutra krećeš na EP U18, što reći?

- Dva dana odmora sam dobio u Zadru, sada odmah idem u Sisak u subotu, u ponedjeljak se ide na put u Francusku, na EP-u smo u skupini sa Španjolskom, Njemačkom i Ukraijinom. Prvu utakmicu igramo sa Španjolcima koji su favoriti turnira, koji su prije dvije godine bili u finalu sa Srbijom i izgubili su tijesno sa dva, tri koša razlike. Od ostalih momčadi dobro poznajemo Ukrajinu, igrali smo s njima prije dvije godine, dobili smo ih tada desetak, petnaest koševa razlike. Radi se o dosta kvalitetnoj momčadi i mislim da ćemo imati dosta poteškoća s njima. Što se tiče Njemačke, nisam igrao niti jedan put s njima, znaju dobro pogoditi, bit će teško, nama je najvažnija ta utakmica protiv Španjolske da je dobijemo kako bi prenijeli najmanje dva boda, ako je moguće i četiri u drugu skupinu i tu bi dobili laganijeg protivnika u četvrtfinalu, a tada je sve moguće znajući da je to knock-out sistem i sve su opcije otvorene, možemo lako i u polufinale, sve ovisi o toj prvoj utakmici. Mi smo prije dvije godine bili osmi, tada se nismo zadovoljili s tim rezultatom, ali s obzirom da smo bili u katastrofalnom stanju, ja sam dva dana prije EP-a ozlijedio zglob, morao sam igrati s ozlijeđenim zglobom cijelo prvenstvo, igrač Cibone Brnas tada se također ozlijedio na prvenstvu, povrijedio je zglob, Batur je također imao problema, s listom. Danas smo svi zdravi, možda smo malo i umorni od ovog SP-a. trebamo se 'skupiti', odigrati najbolje što možemo, a to što je sada tu i knock-out sistem nam još više daje prednost. Sve ovisi o toj jednoj utakmici kako ćemo biti raspoloženi, no ja smatram da smo sposobni napraviti dobar rezultat. Imamo snagu i moć da dođemo do polufinala. U drugoj skupini se križamo sa Srbima koji su jaka momčad.

Koja je razlika između U19 i U18 reprezentacije (Hrvatske) u kvaliteti?

- U19 je kvalitetnija momčad, tu je Mario Delaš koji u Splitu igra po 20 minuta, Zubčić koji je u Ciboni odličan, odličan je igrač, imamo Radoševića, centarska linija je puno jača. Ovdje, u U18 se više sve svodi na bekove, na Batura, mene, Mikulića, Brnasa, dok se na centre igra manje. Vidjet ćemo se kako će se sve posložiti, nadam se najboljem. Od ostalih ekipa najveći favorit je Srbija, a tko ih dobije stvarno se može pohvaliti da ima odličnu momčad, jer imaju Muslija koji ima 2,15m. igrač je koji stvarno igra fantastično, u prosjeku zabija 20 koševa i ima 15 skokova. Sve je to škola FMP-a, čak mislim da je cijela prva petorka iz FMP-a. Imaju odličnu ekipu i stvarno će biti teško svakome tko im se nađe na putu.

Mi imamo dobru vanjsku liniju, Batur i ja smo bili na SP-u, ja sam igrao 9 utakmica, u prosjeku 36 minuta, Batur je igrao 20 minuta u prosjeku, bit će jako teško, imamo i zamjene, imamo i malog Katića iz Splita koji je bio MVP prvenstva, imamo Luku Babića koji je sada s nama bio na SP-u, ali on je igrao manje, igrao je 10, 15 minuta. Imamo dobru ekipu na bekovskim linijama, sve ovisi o tome kako će se snaći centri, nije baš da imamo loše centre, ali razlika je velika između U19 i U18 što se tiče centara.

Potpisao si ugovor s Zadrom na četiri godine, kakva su sada očekivanja? Vjerojatno očekuješ veću minutažu?

- Meni je ovo već treća godina da sam u seniorima i naravno da očekujem veću minutažu u klubu, sad sam na SP-u proglašen najboljim igračem, najbolji asistent sam bio. Sve je na treneru i on je taj koji će odlučiti hoću li ja igrati više ili ne. Naravno, i na meni je dosta, tj. puno toga, kada završi ovo EP ja ću se još dodatno morati potruditi na klupskim pripremam i dati sve od sebe. Svaku minutu koju mi povjeri trener Sagadin moram iskoristiti na najbolji mogući način.

Kako ćeš izdržati sve to, prvo EP U19, pa sada U18, a odmah nakon toga počinju i dugotrajne klupske pripreme?

- Ne znam kako ću sve izdržati stvarno. Prvo je bilo U19 SP, sada je U18 EP, nakon toga počinju pripreme, ne znam kako ću sve to izdržati, nadam se da ću naići na razumijevanju od strane ljudi iz kluba i da ću dobiti nekoliko dana slobodno. Ali opet s druge strane, što reći, izabrao sam taj put, to je profesionalizam i uopće mi nije žao što sam postao košarkaš. Ja sam zadovoljan, imam sve što mi treba, uživam i jedino što trebam raditi je igrati najbolje što mogu. To je moj put i ja sam sretan. Iako neki misle da propuštam puno zbog toga što ne izlazim, ja mislim da nije tako, moj cilj je jedino košarka.

Kako izgleda jedan dan košarkaša, opiši nam to…

- Ujutro je dizanje oko 8, 9 sati, pojedem Čokolino, onda sam na treningu do dva sata, dolazim doma na ručak 'mrtav umoran', onda se malo odmorim jer je u šest sati još jači trening, taj trening taje dva, dva i pol sata, dođem doma, večeram, odem spavati i onda sutra opet isto. Nije lako, ali ne žalim ni zbog čega.

Navijači imaju dojam, uključujući i potpisnika ovih redaka kako si dosta napredovao otkako je trener Zadra Zmago Sagadin?

- Otkako je u klub došao trener Sagadin, jednostavno, kao da me je oživio, u vrijeme dok su Pleslić i Petrović bili treneri ja sam bio na zadnjoj sjedalici na klupi, također i na treningu. Mislim da sam pod njihovim vodstvom dosta pao psihički, ali imao sam sreće što se u klubu pojavio netko poput trenere Sagadina koji me je vratio u život i pružio mi priliku, objasnio mi je sve što mi je trebao objasniti i dao mi je doznanja da računa na mene. On je trener koji voli raditi i koji osam do devet sati provodi u dvorani i kod njega jednostavno moraš naučiti neke stvari. Nakon treninga on bi znao ostajati sa mnom, Rokom i Carom po sat vremena i radio bi s nama posebno na pasovima, prodoru, šutu, na onome što plejevi ubiti trebaju dobro raditi. Zahvalan sam mu na svemu.

Naravno da sam napredovao pod vodstvom trenera Sagadina i to ne samo ja nego i svi ostali igrači. Za sebe mogu reći sam napredovao za 40%. Stvarno me je dobro pripremio, to sam sada i na SP-u osjetio, odigramo sam 9 utakmica u prosjeku 36 minuta i mogu reći da sam posljednju utakmicu igrao kao da je prva. Uopće nisam bio fizički umoran. Jednostavno, kada se stupi nogom na parket, nema nikakvog umora. Zahvalan sam i treneru Šangi koji me je odlično pripremio. Napravili smo stvarno veliki posao u ova tri mjeseca i zahvalan sam treneru Sagadinu i Juri Šangi što sam se osjećao dobro. Mislim da se na prijašnjim prvenstvima nisam tako dobro osjećao. Sada ovih devet utakmica imam osjećaj kao da je svaka bila prva.

Zadarska vanjska linija odlično je odigrala na SP-u u Novom Zelandu, Olivari, Batur, ti…

- Na ovom SP-u stvarno smo dobro odigrali, mogu pohvaliti Batura i Olivarija, Batur je odigrao odlične napadačke role, imao je i dobrih obrambenih, ali više napadačkih, protiv Australije kada smo bili 'mrtvi', kada smo im dopustili da se vrate, da nam naprave seriju od 7-0, on je (Batur) pogodio tricu preko ruke. To je bilo nešto nevjerojatno i tu su 'pukli' Australci. Ali, i prije te utakmice on je odigrao dobro u napadu i možemo biti sretni što u Zadru imamo takvog igrača. Što se tiče Olivarija, on je igrao u prvoj petorci 25 minuta, kada pogledamo statistiku imao je dva koša u prosjeku i onda se svi čude zbog čega Šime igra u prvoj petorci, ali on je odradio najvažniji posao od svih nas, čuvao je najbolje protivničke igrače i tu je odradio fenomenalan posao. Možemo svi biti ponosni na njih dvojicu. Osim što smo predstavljali Hrvatsku, mi smo predstavljali i Zadar, školu košarke Prvi Koš, Leonardo Bajlo i KK Zadar. Svi možemo biti ponosni zbog toga.

Na vrata seniorske momčadi još jednom kucaju nadareni igrači Pavle Marčinković i Marino Šarlija s kojima si prve godine svog seniorskog staža bio u seniorskoj momčadi Zadra…

Što se tiče Pavla Marčinkovića i Marina Šarlije, šteta što se Marina tiče, radi njegove ozljede koljena, ali ja se nadam da će se on oporaviti do priprema jer se radi o vrhunskom igraču. Radi se o igraču koji ima vrhunsku leđnu tehniku i koji je to puno puta dokazao, igrajući za Borik pogotovo i nadam se da će ozdraviti do 27. srpnja i da će pripreme iskoristiti na najbolji mogući način i da ćemo ove godine gledati odlične partije Šarlije u Zadru. Što se Pavla tiče, to je 'trica' koja ima odlične fizičke predispozicije i to koristi na najbolji mogući način, on igra pametno. Kao i kod svih nas mladih igrača, tako i kod njega ovo su najvažnija tri mjeseca i on će se, ja sam uvjeren, dokazati i dati sve od sebe da se nametne treneru Sagadinu. Ja vjerujem u njega i siguran sam da ćemo dogodine biti suigrači na parketu u Zadru. Ostaje nam još i Mikiulić koji s nama ide na EP gdje će biti jedan od ključnih igrača, pokazao je u juniorskom sastavu da je ozbiljan igrač na kojega se može računati, imao je prosjek od 20 koševa, on je sličan motorički Pavlu Marčinkoviću. Ne samo ja, već i svih šest, sedam mladih igrača morat će na najbolji mogući način iskoristiti te pripreme koje nam slijede nakon EP-a.

Biti najbolji na svijetu.. u svojoj generaciji i još godinu mlađi od svih, kakav je to osjećaj? Komu zahvaliti?

Sigurno je da je to jedan poseban i neopisiv osjećaj. Mogu najviše zahvaliti svojoj obitelji koja mi je uvijek bila oslonac i velika potpora u svemu. U mojim najtežim trenucima kada bih došao doma psihički slomljen oni su bili uz mene i pomagali su mi. Od igrača najviše se moram zahvaliti Roku Stipčeviću, Marku Popoviću i Coreyu Breweru koji su mi govorili da je jedino obitelj ta koja te drži, to je i bilo tako i zahvalan sam im na svemu što su učinili za mene - za kraj će Prostran.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.