I Aco se prevario govoreći da je Toni nejak i prenizak
Piše: Sportal.hr | Objavljeno 15.7.2009 u 18:11.
ZDNews.hr

Toni Prostran Foto: ZadarSport (arhiva)


Ovaj SP uzeo mi je deset godina života. Cijela naša obitelj proživljavala je svaku utakmicu na Novom Zelandu s puno emocija - kazao nam je otac košarkaškog U-19 reprezentativca Tonija Prostrana Predrag.

Štoviše, taj Zadranin, koji je dvoboje poluzavršnice i finala gledao na TV-u, drži kako je hrvatska reprezentacija bila zrela za zlatno odličje, no da je i 3. mjesto izniman uspjeh.

A Tonijevo uvrštenje u najbolju petorku SP-a te izvrsni statistički podaci po kojima je njegov sin bio i najbolji dodavač natjecanja, ocu reprezentativnog razigravača donijeli su posebno zadovoljstvo.

- U prošle dvije sezone otkako je Toni priključen prvoj momčadi Zadra mnogi su, uključujući i njegova tadašnjega trenera Aleksandra Petrovića, govorili kako je fizički nejak, prenizak i da neće biti sposoban igrati seniorsku košarku. Držim da je svoje mogućnosti najbolje pokazao na ovom SP-u igrajući s atletski doista moćnim reprezentativcima SAD-a koje je lakoćom “izbacivao iz igre”. U prvi plan izbile su njegove kvalitete - istaknuo je Predrag Prostran te dodao kako je ovo već četvrto Tonijevo ljeto u kojem se zbog reprezentativnih obveza odriče kupanja na moru.

Otac 18-godišnjeg razigravača Zadra kaže da se Toni sportom, i to tenisom, počeo baviti s pet godina, da bi se nakon kratke epizode u karateu uključio u školu košarke Leonardo Bajlo. Otkriva kako je Toni još prije tri godine imao izvrsnu ponudu za odlazak u inozemstvo. Nakon što je tog ljeta bio najbolji strijelac reprezentacije U16 na EP-u, do njega je došla novčano izdašna ponuda jednoga španjolskoga kluba po kojoj bi se tamo preselila cijela obitelj.

- No nisam to tada htio ni razmotriti, kao što sam odbio i ponudu iz Španjolske koja je nedavno stigla. Držim da je prirodan razvojni put mladog igrača da u matičnom klubu odigra do 23, 24 godine, uz uvjet da taj klub cijeni tog igrača. Mene užasava da netko “prodaje” svoje dijete sa 16 godina, osim ako se radi o rješavanju gole egzistencije kao što je to bio slučaj s Brunom Šundovom - kazao je Predrag Prostran.

Emocije zbog izvrsnih igara i priznanja koje je na SP-u u Novom Zelandu ostvario Toni Prostran, nije mogao suspregnuti ni poznati učitelj mladih zadarskih košarkaša Đorđo Zdrilić, koji je Toniju bio prvi košarkaški trener.

- Otkako je s osam godina došao u školu košarke pokazivao je upornost, disciplinu te košarkašku inteligenciju. Bio je za dvije klase bolji od ostalih 200 polaznika. Već tada sam govorio kako će Toni postati odličan košarkaš. I stoga za mene njegove igre na SP nisu iznenađenje. Treba mu dati prigodu i postat će nasljednik Pina Giergie i Tullia Rochlitzera - istaknuo je Đorđo Zdrilić.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.