Video - Ne dopustite da ovi momci sjede na klupi!
Piše: Index.hr | Objavljeno 14.7.2009 u 19:46.
ZDNews.hr

Hrvatska reprezentacija do 19 godina Foto & Video: Index.hr


Brončani hrvatski juniori vratili su se s Novog Zelanda letom preko Frankfurta, a u zagrebačkoj zračnoj luci unatoč kašnjenju aviona vladali su gužva, iščekivanje, euforija. Sasvim zasluženo, jer generacija hrvatskih juniora koja je i lani osvojila broncu na EP-u u Grčkoj zalog je za budućnost naše košarke. O koliko velikom uspjehu se radi govori činjenica da je kockastu delegaciju na aerodromu dočekala poveća delegacija: predstavnici HKS-a, predsjednik Danko Radić, izbornik Jasmin Repeša, predstavnik HOO Josip Čop te gotovo sve medijske kuće u Hrvatskoj.

Instalirajte flash player.


Predvođeni Marijom Delašom, splitskim kapetanom reprezentacije i najboljim mladim igračem svijeta, Tonijem Prostranom, najboljim asistentom te cibonašem Tomislavom Zubčićem, reprezentativci su pomalo frapirani otvorenh usta, promatrali svu tu strku koja se oko njih odvijala. Na licima zbunjenost, ali i olakšanje, ponos. Napravili su vitalnu stvar za hrvatsku košarku, kojoj kronično nedostaje rezultata na velikoj sceni. Posljednju seniorsku medalju uzeli smo na EP-u u Ateni 1995. godine (bronca), a svjetsko juniorsko zlato imamo iz 2002. godine.

"Još uvijek nisam svjestan što smo napravili, ovo je jako velik uspjeh. Svi momci koji su tu dali su veliki doprinos. Žao mi je što smo ispustili Amerikance u polufinalu jer smo ih imali, no što je tu je. Treba samo omogućiti ovim dečkima da što više igraju u svojim klubovima i omogućiti im napredak", rekao nam je Mario Delaš.

U salonu pobjednika zračke luke osam momaka iz ove momčadi bilo je i lani kada su se vratili iz Grčke, a hrvatski sport nada se da će ih opet ovdje dočekati. Ova je njihova bronca poput zlata jer zna se za koju je naciju prečesto rezervirana najsjajnija medalja

"Prije puta za Novi Zeland, na posljednjem treningu smo se dogovorili da ćemo ih ovdje čekati. Ova je medalja za nas zlato, zna se koliko smo je dugo čekali. Nakon dugo vremena imamo generaciju koja je uzor u igri i ponašanju i dva igrača u petorci svijeta", kaže Danko Radić.

Posebno je ponosan bio i Jasmin Repeša koji je istaknuo da je izuzetno protiv odlaska mladih igrača preko granice u mladim godinama, ali da ih s jedne strane razumije jer jako teško dolaze do svoje minutaže, dok neki nemaju niti potrebne uvjete za rad.

"Nemamo pravo ispustiti nijednog talenta"

"Radi se o procesu u kojem moramo sudjelovati svi, a koji nije lak. No, u svakom slučaju ovaj uspjeh nam može dodatno pomoći", ističe izbornik seniorske reprezentacije.

Zubčić, Delaš i izbornik Repeša

Koliko god da je bilo lijepo čekati naše košarkaše, toliko je bilo teško pitati ono neminovno - što i kako dalje? Ljubitelji hrvatske košarke oprezni su u euforiji, ali ništa manje od vodećih lica na košarkaškj sceni. Godinama svjedočimo teškim uvjetima rada, nestajanju igrača i čitavih klubova, rasprodaji i uništavanju talenata iako su oni jedini element kojim možemo konkurirati najjačima u svijetu. Novca nikada nećemo imati dovoljno. Zato ne treba čuditi što će jedan Mario Delaš koji ima 19 godina reći isto što i Jasmin Repeša, iskusni i dokazani košarkaški stručnjak - "Samo im dajte da igraju!"

"Minutaža je prvi preduvjet za razvoj mladih košarkaša koji bi jednog dana trebali postati seniorska momčad. Činjenica da nam je liga loša iako nam mladost niže ovakve uspjehe je kompleksna. Svi moramo puhati u ista jedra. Mala smo država s malom bazom i nemamo pravo isputiti nijednog talentiranog igrača. Drugi imaju veće reprezentacije nego što je naša država, i zato nemamo pravo na pogrešku."

Thompsonovi CD-i stigli na Novi Zeland

S posebnim je emocijama hrvatska iseljenička zajednica na dalekom Novom Zelandu dočekala uspjeh naših košarkaša. S obzirom da je uspješnica "Lijepa li si" bila na meniju prilikom svake proslave, naši su se ljudi na Novom Zelandu potrudili da svaki od košarkaša dobije svoj primjerak Thompsonova albuma. Pjevač nije ni momenta dvojio, na kraj svijeta stigla je pošiljka s materijalom...

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.