U19: Hrvatska u polufinalu!
Piše: Kosarka.hr | Objavljeno 10.7.2009 u 10:46.
ZDNews.hr

Toni Prostran


Hrvatska je na poluvrijeme otišla s +12 (45:33), a u samo dvije minute treće četvrtine Tomislav Zubčić zabija tricu iz kuta na asist Tonija Prostrana, pa će play sam proći sve do zicera, nakon čega pogađa i Mario Delaš leđima košu, a seriju završava Zubčić iz kontre za najvećih +21 (54:33) 18 minuta prije kraja susreta.

Ipak, s druge je strane bio Portoriko. "Znali smo da zabijaju u nizu i svejedno se opustili u trećoj četvrtini", rekao je Mario Delaš nakon susreta. "Moramo u polufinalu biti koncentrirani svih 40 minuta, a ne samo 30 jer će nam Ameri kazniti i najmanje opuštanje."

Slično su i Portorikanci napravili. Predvođeni brzim bekom Jiovannyjem Fontanom izvana i krilnim centrom Carlosom Lopezom iznutra napravili su 11:0 (54:44) za samo dvije i pol minute, a iako su naši uspjeli ostati na desetak razlike, u posljednje dvije minute treće dvije trice zabija Fontan, a jednu Raymond Cintron za samo 64:57 na ulasku u posljednjih deset minuta.

Lopet će još dvaput zakucati i dodati tip-in za samo 68:66, ali divlju tricu iz kuta pogađa Prostran, samo da bi Zubčić krenuo u vlastitih 7:0 u koje je uključio i tricu s osam metara, pa Hrvatska ima 78:68 četiri minute prije kraja.

Babićeva trica i dva bacanja za game over

Jedini je problem tada bila peta osobna Šime Olivarija koji je gušio Michaela Rosarija (8/16 iz igre, 4il) cijeli susret, no umjesto njega ulazi Luka Babić. Upravo njegovom tricom iz kuta na asistenciju Delaša pa onda i s dva bacanja Hrvatska je otišla na nedostižnih 85:71 dvije minute prije kraja utakmice.

Hrvatska je od samog početka pokazivala da je puno bolja momčad, dok su se Portorikanci oslanjali na individualna rješenja s puno driblinga što su naši uglavnom lako rješavali.

Portorikancima za uspomenu ostaje +4 (15:11) iz prve četvrtine nakon trice Rosarija, ali Prostran s pet poena i isto toliko asista u prvih deset minuta donosi Hrvatskoj 20:19, što je moglo biti i više da u posljednjoj minuti nismo izgubili dvije lopte u nizu.

Zvijezde odradile posao

U drugoj je glavnu ulogu zaigrao Delaš, pa nam u paketu s Leonom Radoševićem pod košem donosi +6 (27:21). Zakucavanjem Radoševića prednost raste na 31:23, a Portorikanci pokazuju kako ne znaju što bi sa sobom u napadu kad je Rosario na klupi.

Nakon elegantne blokade Delaša u jednom takvom bezidejnom napadu Portorika u kontru je odjurio Prostran, pa dodao i dva bacanja za +12 (37:25) četiri minute prije poluvremena.

Veće odmicanje pokvario je tek Rosario svojim povratkom u igru, ali u posljednje tri i pol minute Boris Kurtović postavlja vrlo široku zonu 2-3 i ostavlja nas na +12 (45:33). Portorikanci su na zonu šutnuli dvije trice s devet metara, pa kad su vidjeli da to ne ide, dali loptu Rosariju, a on nakon 23 sekunde driblinga šutirao poluhorok sa šest metara (!).

Već na odmoru Delaš i Prostran imali su impresivne statistike (po 10p, Delaš 5sk, Prostran 6as), a podršku dobili u probuđenom Zubčiću (9p) i standardno dobrom Radoševiću (8p). Pa dok je Radošević do kraja marljivo skupio 12 poena, glavna potpora statistički vodećem dvojcu Prostran-Delaš ovaj je put bio Tomislav Zubčić. S 18 poena u drugom poluvremenu pokazao je zašto se o njemu toliko priča.

Zubčić je završio na 27 poena, Toni Prostran dodao 20 poena, osam asista i sedam skokova, dok je Mario Delaš završio na 19 i deset skokova. Michael Rosario zabio je 25 za Portoriko.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.