Veliki intervju s Todorom Gečevskim!
Piše: H.B. (10. lipnja 2009) i S.Č (transkript) | Objavljeno 27.6.2009 u 23:40.
ZDNews.hr

Todor Gečevski Foto: ZadarSport (arhiva)


U pet godina provedenih u Zadru Todor Gečevski postao je vrlo bitan kotačić u klubu, igrač koji je također vrlo brzo stekao naklonost publike, ali i suigrača postavši prvi stranac koji je nosio kapetansku traku. No kako i sam priznaje, nakon pet godina u kojima je pružao svoj maksimum noseći zadarski dres, stiglo je vrijeme za promjene. Na svoj sami dolazak u Zadar, sezone koje je ovdje proveo, kao i na suigrače i trenere, osvrt je dao donedavni kapetan zadarske momčadi.

Kako je došlo do tvog dolaska u Zadar i kako je protekla tvoja prva sezona u zadarskom dresu?

- Pino me zvao preko menadžera da dođem u Zadar, potpisali smo ugovor na dvije godine, koliko znam on me vidio dok sam igrao za makedonsku reprezentaciju i tako je krenula suradnja. Početak priprema je bio dosta rano, početkom osmog mjeseca smo se skupili, trenirali smo i radili i onda se napravila selekcija. Trener je tad bio Rudolf Jugo i te smo sezone osvojili i Kup i naslov prvaka. Bila je odlična atmosfera u ekipi, a imali smo najgori start u sezonu, od pet utakmica tri smo izgubili, međutim poslije nam je krenulo, došli smo i do samog vrha regionalne lige, ali smo poslije pali i završili sedmi. U prvenstvu smo imali prednost domaćeg terena, igrali smo protiv Cibone, 19 godina se čekao taj naslov i mislim da smo tu zasluženo slavili. Ne bih mogao izdvojiti niti jednog igrača, funkcionirali smo kao tim, možda kao pojedinci su tu iskakali Hill koji je bio jedan od nosioca ekipe i Banić. Očekivalo se od nas da to sljedeće sezone ponovimo, međutim, Cibona je sastavila bolju ekipu, osvojili smo Kup.

Kako ocjenjuješ sezonu 2006/2007.?

- Te se godine napravila puno slabija ekipa, mislim da je to bilo svjesno napravljeno zbog financijske situacije. Išlo se na uigravanje domaćih igrača, vratio se tad Stipčević iz Borika, bio je Vladović, bilo je malo stranaca da se uštedi novac. Na kraju smo opet osvojili Kup, izgubili prvenstvo, u Zagrebu je bilo jedan razlike. Svi smo mislili da je to gotovo, imali smo deset razlike osam minuta prije kraja utakmice, ali ne mogu objasniti što se to dogodilo. Bili smo spremni na tu zadnju utakmicu u Zagrebu, ali se na kraju pokazalo da je Cibona bila bolja. Iako je bilo potrebno par utakmica da se to sve složi, mislim da nas je i publika od samog početka prihvatila i prepoznala da dajemo sve od sebe. Nismo imali velik broj igrača kao proteklih sezona, tu je bio Carl English koji je zabijao najviše poena, bili su Vladović i Stipčević, Juby, ja, Čolak, Lalić i Barać – to je uglavnom bila ekipa. Došao je i Perinčić u drugom dijelu, dobro smo funkcionirali kao ekipa, iako je tu English malo odskakao što se tiče potrošnje lopte i napada. Doživjeli smo i poraz od Borik Puntamike, to je jedan trenutak kojeg želim zaboraviti, nije da oni nisu zasluženo dobili tu utakmicu, ali mislim da oni nisu bili toliko dobri koliko smo mi bili loši. To mi je bio najgori poraz u ovih pet godina. Svatko tko izađe na teren treba dati 100 posto od sebe, možda smo ih podcijenili, ali mislim da je najveći razlog poraza bila naša neorganizacija u tom trenutku.

Pod vodstvom Ace Petrovića Zadar je stigao do velikih uspjeha u sezoni 2007. / 2008., a jedina «mrlja» bilo je neosvajanje domaćeg Kupa koji je te godine pripao Zagrebu.

- Bili smo drugi u Goodyear ligi, na korak do Final Eighta Uleb kupa, osvojili smo prvenstvo. Bili smo u takvoj seriji gdje nismo očekivali taj poraz u Kupu i za nas je bilo frustrirajuće izgubiti na takav način zbog toga što smo tjedan dana prije pobijedili istu ekipu 20 razlike. Mislim da je Zadar u toj utakmici pokraden, realno smo u tom trenutku bili bolji nego što je bio Zagreb. Moja reakcija je u tom trenutku bila neprimjerena, bez obzira na to kakvo je bilo suđenje, svi smo kao ekipa krenuli loše reagirati, iako mislim da smo mogli imati korektnije suđenje. Naš je trener isključen, Juby je dobio tehničku, tako da mislim da se nervoza prenijela s jednog na drugog. To je bio prvi trofej te sezone, mi smo ga jako željeli i baš u tom trenutku smo imali osjećaj da ne možemo izgubiti jer smo bili u dobrom ritmu i imali smo 15 – 16 pobjeda za redom.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovoj sezoni?

- Ne bih rekao je da je rezultatski najgora sezona. Ako gledamo prema onom što se tražilo na početku i koje su ambicije bile, baš kao i proračun, onda se može reći da je bila najgora sezona, međutim, sa svim situacijama koje su se događale rezultati i nisu tako loši. Bili su visoki ciljevi, ali ekipa je na početku sezone bila potpuno druga i ta se ekipa počela raspadati oko Nove godine kad smo imali četiri poraza u NLB ligi. Poslije Nove godine smo pobijedili Cibonu i Partizan kući, imali smo dobre rezultate, ali onda se promijenio jedan trener, pa drugi, otišlo je i nekoliko igrača i ne možeš tako održati niti atmosferu, niti kvalitetu kad se mijenja toliko igrača. I ovaj Kup što smo izgubili u Zadru, ja vjerujem da je Dejan Ivanov ostao ili da je Boisa došao tjedan dana prije Kupa, mi bismo taj Kup osvojili.

Ove sezone mnogo je igrača prošlo kroz zadarsku svlačionicu, njih čak petorica, a smijenjena su i dvojica trenera. Kakvo je tvoje viđenje cijele te situacije?

- Mislim da je Aco nepravedno smijenjen, nakon prvog neočekivanog poraza, međutim mi smo dobili Cibonu u gostima, tako da mislim da se moglo to iskompenzirati i dok je to bilo mi smo još uvijek bili među prve četiri momčadi. Što se Garnetta tiče, mislim da u tom trenutku tko god da je u javnosti rekao da nema novaca, pokazala bi mu se vrata. On je našao angažman u Cedeviti, i jednostavno klub vjerojatno nije mogao izdržati to što je potpisao toliko igrača. Mislim da je Dixon kvalitetan igrač i dobar playmaker, međutim, on je imao nesreću da u Podgorici ozlijedi nogu i da je poslije kad se vratio protiv Zagreba izvrnuo i drugu nogu. Tako je imao pauzu dva mjeseca i onda je ispao taj problem s novcima, on nije došao na putovanje s nama zato što mu u određenom roku nije bilo isplaćeno ono što je trebalo biti po ugovoru. Dejan Ivanov je bio odličan i velik borac, međutim s njim se pojavio isti problem koji se provlači sa svim ovim igračima. Možda su i navijači imali malo utjecaja na tu njegovu odluku da ode s obzirom na taj sukob, ja tu njegovu reakciju nisam vidio, pitao sam ga, ali on je rekao da to nije učinio. I Farmer je bio odličan igrač, pogotovo u trenutku kojem je došao, preuzeo je odgovornost, odigrao je par utakmica odlično, ali i s njim se dogodila ista situacija i zbog istih je razloga napustio ekipu.

Iako je proračun za proteklu sezonu bio velik, Zadar su tijekom sezone pratili brojni financijski problemi što je i bio razlog odlaska nekolicine. Koliko su nepodmireni dugovi utjecali na vas igrače?

- Cijela ekipa je bila u istoj situaciji. Osjećao sam se prevarenim zato što sam dobivao prazna obećanja tijekom cijele godine. Bilo je mnogo obećanja, ali jako malo se ispunjavalo. Neki od nas su izdržali do kraja, neki nisu, i mislim da je to jedan od glavnih razloga za sve što se događalo ove sezone, nisu se ispunila očekivanja i ono što je bilo obećano. Zacrtani ciljevi nisu ispunjeni zato što se mnogo igrača promijenilo, pala je kvaliteta u odnosu na ono što je bilo na početku, puno trenera se izmijenilo, no u ovih pet godina u Zadru atmosfera u svlačionici je uvijek bila dobra.

Nakon poraza od Vojvodine i smjene Ace Petrovića zadarsku je klupu preuzeo Denis Pleslić. Što možeš reći o njemu?

- Mislim da nije dobio dovoljnu priliku, izgubio je od Benettona kući, izgubio je nesretno od Heliosa, imali smo tamo šut za pobjedu. Izgubio je također u Zagrebu vrlo nesretno, promašili smo zicer za pobjedu, ali je dobio Partizan i Cibonu, sve teške utakmice. Mislim da je bio odlično prihvaćen i od igrača i od publike, radili smo i funkcionirali dobro i mislim da je isto nepravedno promijenjen. Dobro je radio, ali u onom trenutku kad je on došao naša je ekipa bila u najgorem stanju zato što je tad otišlo nekoliko igrača, a nitko novi nije došao.

Pleslić se nije dugo zadržao na mjestu prvog trenera te je vrlo brzo njegovu poziciju preuzeo iskusni Zmago Sagadin. Koje je promjene u momčad on uveo?

- Zmago je trener s velikim iskustvom, bilo je dosta problema, znali smo da je situacija s NLB ligom vrlo teška, imali smo male šanse doći na Final 8 Eurokupa jer smo izgubili od Benettona. Radili smo, odigrali smo nekoliko dobrih utakmica, nešto loših, plasirali smo se na Final 8 što mislim da je velik uspjeh, ali u NLB ligi smo izgubili taj Final 4 što bi nam donijelo mnogo bodova za Euroligu. Ne bih se složio s njim da smo bili slabo fizički pripremljeni, mislim da smo bili u solidnom stanju, radili smo dobro i prije. Mislim da obrana ne koči napad, nego to je jednostavno njegov stil igre u napadu, sloboda igrača u napadu je dosta umanjena, tako da mislim da je zbog toga taj napad malo opao. Prije je bilo dosta slobode u napadu, a kad je on došao, dosta je bilo napada po šabloni. Ja mislim da igrači trebaju imati veću slobodu u napadu, ne da bude rasulo pa da svatko tko stigne opali loptu, ali mislim da je vrlo važno odlučivanje igrača u trenutku.

Juby je nedavno istaknuo kako si jedan od suigrača s kojim se najviše zbližio, i sam njegov oproštaj od Zadra bio je vrlo emotivan. Kako si ti to doživio?

- Bio je tužni prizor, mislim da je to zato što on definitivno napušta Zadar, a ja znam da ću se vratiti. Ne kao igrač, ali sigurno kao turist, kao gledatelj utakmica, a ako ništa drugo bar će mi ostati to da ću navijati i dalje za Zadar. Stekao sam puno prijatelja ovdje, tako da ću ih sigurno bar jednom godišnje doći posjetiti. Bili smo ovdje pet godina, dali smo sve od sebe i nekad dođe vremena za malo promjene, mislim da je to vrijeme sad došlo.

Što se tiče tvoje košarkaške karijere, kakvi su ti planovi za budućnost?

- Prvo što mi je na umu jest da idem kući, malo odmoriti, a nakon toga slijedi Europsko prvenstvo. Bio sam u kontaktu sa svojim suigračima iz reprezentacije, vidjet ćemo što možemo napraviti na tom prvenstvu, imamo priliku odigrati dobro. Nakon toga ću vidjeti kakva će biti situacija s mojom karijerom. Čekam odmor, da malo odmorim glavu malo, bila je jako duga i teška sezona, na trenutke i frustrirajuća, tako da mi treba malo i fizičkog i psihičkog odmora pa ću vidjeti dalje što ću odlučiti. U zadnje vrijeme se dosta radilo, dosta smo vremena provodili u dvorani, tako da je sad trenutak da se posvetim svojoj obitelji - kazao je bivši kapetan Zadra Todor Gečevski u razgovoru za ZadarSport

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.