Intervju s Dominikom Mavrom i Tonijem Longinom - mladim uzdanicama zadarske košarke
Piše: Neven Jurjević | Objavljeno 22.6.2009 u 23:47.
ZDNews.hr

Toni Longin i Danijel Jusup, Dominik Mavra i Danijel Jusup Foto: KKZadar.net


Igrači rođeni 1994, razigravač kadeta Zadra Dominik Mavra (MVP na posljednjem, 12. memorijalnom turniru Denis Špika) i bek šuter Toni Longin (najbolji strijelac turnira), dvojac su koji za svaku momčad u Hrvatskoj predstavljaju najveću opasnost. Kako su kazali u razgovoru za ZadarSport, - očekuju ponavljanje uspjeha ove godine, a to je osvajanje PH. Konkurencija je velika…

Vaši prvi košarkaški koraci?

Dominik Mavra: U Prvom Košu sa 6 godina sam počeo trenirati. Trener mi je bio Boris Valčić, a poslije Umbero Piasevoli, Ućo Pulanić i Arijan Komazec, pa i Ozren Bašić. Prije godinu dana, točnije prošlo ljeto sam prešao u Zadar u kadete kao godinu dana mlađi, tad mi je bio trener Rudi Tičina, a sada nakon završetka ove sezone sam prešao u juniore kod trenera Roka Gierge , tako da je predamnom sezona u kojoj ću igrat za kadete i za juniore.

Toni Longin: Pa počeo sam trenirati sa 5 godina također u Prvom Košu. Prvi trener bio mi je Boris Valčić, a najviše sam naučio i napredovao kod trenera Umberta Piasevolija, koji je odličan trener. U predkadetima me trenirao iskusni Učo Pulanić, a onda sam prešao kod jako dobrog trenera Rudija Tičine u kadetima Zadra. U Prvom Košu sam jako puno naučio i napredovao a, taj napredak sam nastavio u Zadru.

Kako ste zadovoljni proteklom sezonom?

D. Mavra: Iza mene i nas je uspješna sezona u kojoj smo osvojili naslov prvaka Hrvatske, i potom i jaki turnir Denis Špika. Nije sve išlo kako smo očekivali, u početku smo se dugo tražili i u skupini doživjeli poraz od Dražena Petrovića. Kasnije je sve to došlo na svoje mjesto. Kao iznimno težak protivnik nam se pokazao ABC, s kojim smo u polufinalu među-županijske lige odigrali gradski derbi, ali smo ipak prošli a onda smo u finalu deklasirali momčad Dražen Petrović i pokazali da smo bolja ekipa. Potom na prvenstvu Dalmacije smo ulazili u sve bolju formu, odigrali dobar turnir, osvojili ga i završili na poluzavršnicu u Koprivnicu, gdje smo doživjeli jedini , minimalan poraz od Cedevite. Kasnije na final fouru koji se igrao u Jazinama u polufinalu se sastali sa Dubravom koja je glasila kao favorit turnira. Nakon naše pobjede i ponajbolje utakmice koju smo odigrali ove sezone, čak i na naše malo iznenađnje u ekipi, toliko nam se podiglo samopouzdanje protiv Cedevite tako da nismo mogli izgubiti i mislim da smo zasluženo slavili i postali prvaci.

T.Longin: Ovu cijelu sezonu sam trenirao sa kadetima Zadra, a istovremeno igrao na posudbi za Jazine. U Jazinama sam bio ponajbolji igrač i kapetan. Jako puno mi je značila ova sezona, jer sam skoro svaku utakmicu igrao 30-35 minuta protiv godinu starijih momaka. Usto treninzi kod trenera Rudija su bili dobri i puno sam napredovao kroz ovu sezonu, tako da sam zadovoljan sa proteklom sezonom, na kraju koje nam je kao kruna došlo osvajanje turnira D. Špika.

Turnir Denis Špika, i generacija 94.?

D.Mavra: Turnir Denisa Špike došao nam je nakon teške i iscrpljujuće sezone. Našli smo se kao ekipa nakon godinu dana, i imali smo samo nekoliko zajedničkih treninga. Prva utakmica bila je protiv D.Petrovića koji je nastupao bez dvojice najboljih igrača i tu realno nisu imali šanse protiv nas, a onda je došla utakmica sa Žoronom, koja je bila pojačana sa četiri glavna igrača od Fenixa i jednim iz kvarnera, a inače Fenix je treća ekipa u Hrvatskoj za ovo godište, a baš nas su pobijedili u toj utakmici za treće mjesto, tako da smo imali i motiv više. Loše smo otvorili utakmicu, brzo su nam napravili 15-estak koševa minusa, a onda smo okrenuli zonu, na koju oni nisu imali rješenja i polako otapali prednost do kraja utakmice. Nakon te pobjede, znali smo da smo ostvarili pobjedu protiv jedine ekipe na turniru koja nas može pobijedit, a u finalu nas čeka Zagreb, kojeg nikako nismo smjeli podcijeniti, ali su realno slabija momčad od nas.

T.Longin: Kao što je Dominik rekao, najteža utakmica bila je protiv Žorone, koju smo pobijedili u samoj završnici jer smo bili smireniji, za što nam je puno pomogla i cijela ova protekla sezona iskustva igranja protiv starijih igrača. U finalu protiv Zagreba jedino je sami početak utakmice bio neizvjestan, a koliko smo bolja ekipa pokazuje i činjenica da smo cijelu posljednju četvrtinu igrali sa igračima koji se i nisu baš naigrali na turniru. Ovakvi turniri su odlični za sklapanje novih prijateljstava i dokazivanje treneru pošto rezultatska važnost na turniru nije uvijek ista kao u ligi, ali to ne umanjuje to što smo uspjeli osvojiti D.Špika turnir. Pred nama je cijelo ljeto, da dignemo formu što je više moguće , da napredujemo u nekim novim segmentima igre i naučimo bolje igrati košarku, kako bi uspjeli ostvariti uspjeh kao generacija 93.

Kako ste se osjećali nakon što su vam uručene nagrade i što vam te nagrade znače? …Par riječi o vašim suigračima...

D.Mavra: Sigurno da sam zadovoljan nagradom za najboljeg igrača, ipak to nešto znači, ali to za mene nije od presudne važnosti, da ekipa nije odradila svoje ne bi do toga ni došlo. Normalno da sam zadovoljan sa svojim suigračima jer ipak smo osvojili ovaj turnir bez ikakve taktičke potkovanosti, samo na račun nekakve sloge i zajedništva ali i individualne snage. Od suigrača najbolji sam sa Lukom Mujagićem i Tonijem Longinom, s kojima sam najbolji van terena a u igri se također odlično slažemo.

T.Longin: Sretan sam što sam primio ovu nagradu, ali to je samo još veći poticaj za daljnji rad i trening. Ovaj turnir smo osvojili sa samo par zajedničkog treninga, što sigurno nešto govori o nama kao ekipi, i našoj individualnoj snazi. Na terenu ali i izvan njega najbolje se slažemo Mujagić, Mavra i ja. S tim zajedništvom i individualnom kvalitetom pokušat ćemo ostvariti što bolji rezultat dogodine i pokušati da trofej kadetskih prvaka ostane u Zadru.

Kakvo je vaše iskustvo u reprezentaciji, i vaše mišljenje o jako malom broju zadarskih igrača?

D.Mavra: U reprezentaciji 93. godišta (U-16 op.a), pozvana su samo dva igrača i Zadra i još jedan Zadranin Vuikičević( igra u KK Zagreb), mislim da to nije realno stanje stvari i da bi iz prvaka Hrvatske trebalo biti još igrača, da su to svojim igrama zaslužili ali nije na meni da odlučujem. Dobio sam poziv za 93. ali samo na širi popis, za 24 igrača, ali na pripreme nisam pozvan jer će na pripremama biti samo 16 igrača od početka. Isto tako se nadam pozivu za 94. godište za koje će se pripreme održavat tek u osmom mjesecu. Zasada u reprezentaciju 94. godište sam bio samo pozivan iz Zadra ja, ali nadam se da će se to promijeniti ovo ljeto i da će netko od mojih suigrača ići samnom na pripreme.

T.Longin: Osim kampa u Poreču koji organizira HKS, nemam nikakvih iskustava sa reprezentacijom, ali se nadam da sam sa svojim igrama malo privukao pažnje od strane izbornika za 94. godište. Moje mišljenje je da samo dva igrača iz prvaka države je jako malen i nerealan broj, dok iz nekih drugih klubova ima i po 3-4 igrača. No na nam nije ni da kritiziramo niti imamo mogućnost zvati ikog u reprezentaciju, na nama je samo da radimo i da se nadamo će naš rad i trud jednom netko prepoznati. Osim u Zadru sigurno da individualno kvalitetnih pojedinaca ima i u drugim Zadarskim klubovima, pa tako znamo da je i jedan sadašnji reprezentativac potekao iz ABC-a, mislim da bi se trebalo i drugim zadarskim klubovima posvetit malo više pažnje.

Gdje se vidite za nekoliko godina?

D.Mavra: Moj cilj je u bližoj budućnosti naravno zaigrati za prvu momčad Zadra, a nakon toga sve ovisi o meni i o mom radu i razvijanju, gdje ću nastaviti karijeru i to. San mi je od europskih klubova poslije Zadra, možda se vidjeti u dresu Unicaje ili Tau-Ceramice iako nisu toliko razvikani, dok u NBA-u navijam za Detroit Pistonse i kad bih mogao birati klub izabrao bi njih.

T.Longin: Naravno da se vidim u košarci, a san mi je zaigrati za seniore Zadra, a poslije sve zavisi o više faktora, od sreće do mog osobnog rada i razvitka. U Euroligi navijam za PAO, zbog njihovog načina igranja i discipline. Takvu bih košarku i ja najviše volio igrati, dok u NBA volim Boston Celticse. Po ovom ispada da osim Zadra najviše volim zelene klubove(smijeh).

Čitate li Zadarsport i da li vam se sviđa?

D.Mavra: I po nekoliko puta dnevno, samo tako nastavite, svaka vam čast.

T.Longin: Svaki dan, i pravi ste zadarski portal na kojem mogu doznati sve što me zanima o zadarskom sportu.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.