(FOTO) - Završen 12. turnir Denis Špika: Briljirali kadeti Zadra i juniori Splita
Piše: Neven Jurjević | Objavljeno 14.6.2009 u 18:44.
ZDNews.hr

Roko Jurlina Foto: KKZadar.net


Organizacija turnira na najvišoj razini

KK Borik Puntamika kao organizator turnira odradila je fenomenalan posao, kazat će to svaki objektivni posjetitelj bilo koje od utakmica. Evo što je za ZadarSport nakon završetka turnira kazao glavni organizator i direktor Borik Puntamice Pero Perić: "Već smo prošli jako puno tih organizacija, ovo je 12. godina turnira. Turnir je stvarno prošao u najboljem redu bez iti jednog incidenta ili nesportskih radnji. Sve skupa, kada se sagleda, može se reći da je bilo dobrih i odličnih utakmica, pobijedili su najbolji kojima ovom prilikom čestitam, posebice ekipi kadeta Zadra na prvom mjestu, isto tako i ekipi juniora Splita na prvom mjestu. Trudili sam se kao i svake godine skupiti najjače ekipe iz cijele države i u tome smo uspjeli. Ekipe iz Slovenije i Posušja jako dobro rade s mladim igračima i uvijek se nađe neki dobar igrač, primjer je i Marko Ramljak koji je kadetski reprezentativac Hrvatske. Zahvaljujem se svima, suorganizatorima, Gradu Zadru, Zadarskoj županiji, Košarkaškom savezu zadarske županije, sponzorima i na kraju posjetiteljima koji su došli gledati utakmice u Višnjiku i Jazinama, roditeljima koji su ugostili našu djecu, bez kojih ništa ne bi bilo moguće."

H.Bajlo
Posljednjeg dana turnira pod organizacijom KK Borik Puntamika, gledali smo odličnu i uzbudljivu košarku. U kadetskom uzrastu dominantni su bili igrači Zadra. Nošeni sjajnim dvojcem Tonijem Longinom (najbolji strijelac turnira) i Dominikom Mavrom (MVP - najkorisniji igrač turnira) košarkaši rođeni 94. i 95 godište su suvereno osvojili turnir.

Odmah u prvoj utakmici zadarski kadeti su pokazali da se ne šale, te su s velikom razlikom porazili goste iz Šibenika. Iako su došli na turnir bez nekolicine najboljih igrača Škola košarke Dražen Petrović u početku se dobro držala, no nakon toga Zadar potpuno okreće utakmicu u željenom smjeru te završava utakmicu sa pedesetak razlike. Zadar je predvodio Toni Longin sa 30 koševa.

U polufinalu su izbacili Žoronu iz Karlovca, ta utakmica se pokazala kao finale prije finala. Mladci iz Karlovca su puno bolje otvorili utakmicu, imali su vodstvo i od 16 poena. Zadar se vratio u utakmicu zonom 2-3, za koju igrači Žorone nisu imali odgovora. Do poluvremena ta prednost se stopila na 5 razlike, a u trećoj četvrtini Zadar i prvi put na utakmici dolazi do vodstva. Do kraja utakmice se igralo koš za koš, a na kraju mirniji u završnici su bili Zadrani te ostvarili pobjedu od 3 razlike, a konačni rezultat pokazivao je 92-89 za domaćine. Zadar su predvodili Toni Longin sa 30 poena, Dominik Mavra sa 26 i Mate Hordov sa 14 poena.

U finalu su ih čekali zagrepčani, točnije ekipa KK Zagreb. Pokazalo se da i nisu bili neki teški protivnici. Odmah u početku finalne utakmice Zadar je pokazao inicijativu i imao vodstvo koje je variralo od 5 do 10 koševa. Utakmica se prelomila u trećoj četvrtini kada zadrani odlaze na dvadesetak koševa prednosti i to održavaju do kraja utakmice. Zadrane su u finalu predvodili Dominik Mavra sa 26 poena, Toni Longin 16 i Marko Marinović sa 11 poena.

Najboljim igračem proglašen je Dominik Mavra (Zadar), najbolji strijelac turnira je Toni Longin za 76 poena u 3 utakmice što je 25.3 poena po susretu.

U konkurenciji juniora slavio Split

Zadar svoju prvu utakmicu na turniru otvorio pobjedom protiv druge ekipe Borika. U toj utakmici nije bilo previše neizvjesnosti. Zadar je od samog početka imao inicijativu i rutinski priveo utakmicu kraju.

Igrači Zadra u polufinalu su svladali KK Zagreb. Utakmicu su bolje otvorili gosti iz Zagreba, no Zadar preko Banića i Milina radi seriju 8:0 i prelazi u vodstvo 14:11. Zadar olako iz kontre prima koš, no onda rade još jednu mini seriju 7-0 i prva četvrtina završava prednošću Zadra.

Zagreb koševima Hrkača i Vukičevića hvata Zadrovu prednost , no Jurlina zabija koš uz faul(promašio slobodno) za prednost Zadra 25-17. Zadar polako podiže prednost, pogotov ima dominaciju u skokovima u napadu, no Zagreb se drži tricom Ferečevića i koševima Došena. Zadar odlazi na odmor sa odličnih 51:39.

U drugom poluvremenu Zadar nastavlja gdje je stao u prvom. Povećavaju prednost koševima Jurline, Banića i Smolić te odlaze na 16 koševa prednosti,ali Zagreb je pokazao da se još nisu predali te koševima Došena i Antonia Kraljića približavaju se na 10 razlike, a treću četvrtinu zaključuje Jurlina dalekometnom tricom za 76-63.

Posljednja četvrtina protječe u branjenju stječene prednosti Zadra, na trenutke se opet Zadar odvaja, ali tricom Ferečevića Zagreb se opet vraća u igru. Došen sam zabija 9 poena u sljedeća četri napada Zagreba, no Ivanov sa 4 pogođena bacanja iz četiri pokušaja odlučuje pitanje pobjednika. U posljednjim sekundama utakmice zabija Mamić iz Zagreba za konačan rezultat 95-90.

Nakon dobre predstave u polufinalu, Zadar je potpuno podbacio u finalu.
Prvu loptu hvata Split, i odmah prvi napad ubacuju tricu. No i Zadar ima svoje adute te preko Škare se održavaju u igri, ali tricom Babića odlaze na 10-7, nakon čega počinje potpuna dominacija Splita u igri. Zadar se drži na pristojnoj razlici još u prvoj četvrtini koja završava vodstvom Splita 21-14.
Drugu četvrtinu Split otvara serijom 10-2 i bježi Zadru na 15 koševa razlike.
Igrači Splita samo su održavali stečenu prednost te su na poluvrijeme otišli sa 36:24.


Drugo poluvrijeme je proteklo u istom tonu, Zadar pokušava što više smanjiti razliku, a Split održati stečenu prednost, a kako Zadru u finalu ništa nije polazilo za rukom govori i činjenica da su u polufinalu zabili 51 koš u jednom poluvremenu,a ovu utakmicu su završili sa samo 57 koševa!

Split u nekim trenutcima ima i 28 koševa razlike, no od potpunog rasula Zadar spašavaju Milin i Banić. Pred kraj utakmice priliku su dobili igrači koji nisu imali baš prilike naigrati se ovaj turnir, pa se tako u Zadru u posljednjim minutama dobro snašao Benjamin Bučaj, pa je s njegovim ulaskom Zadar energičnije malo zaigrao, a i u nekoliko minuta što je dobio zabio je 4 koša, no to ništa nije bilo dovoljno za znatnije smanjenje razlike pa je tako utakmica zavrešna rezultatom 82:57 za splitske goste.

Najboljim igračem proglašena je splitska uzdanica Vicko Perasović, dok je najbolji strijelac dolazio iz redova Janče iz Ljubljane.

Najbolju petorku turnira su sačinjavala dva igrača iz osvajača Splita(Babić,Perasović), jedan iz finalista Zadra(Milin), igrač iz kluba koji je organizirao(Borik-Puntamika) ovaj cijeli memorijalni turnir(Mičić) i iz Zagreba(Došen).

Foto galeriju sa završnice turnira pogledajte ovdje! [kkzadar.net]

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.