Šime Fantela i Igor Marenić europski prvaci!!!
Piše: ZDS | Objavljeno 14.6.2009 u 18:16.
ZDNews.hr

Šime Fantela i Igor Marenić - europski prvaci! Foto: HJS


Šime Fantela i Igor Marenić (Sv. Krševan, Zadar) novi su europski prvaci u klasi 470! Nakon što je jutros odjedren jedan plov, poslijepodne ipak nije bilo vjetra, tako da se više nije jedrilo. Nešto prije 15 sati suci su oglasili da je prvenstvo završeno i veliko hrvatsko slavlje u Austriji moglo je početi. Nakon jutrošnjeg plova imali su Šime i Igor solidnu prednost u odnosu na ostale europske posade, međutim s još dva plova planirana za poslijepodne nisu se mogli ni izdaleka opustiti. Kako je vrijeme odmicalo napetost je rasla na jezeru Traunsee, no bilo je sve izvjesnije da se neće jedriti, što se u konačnici i dogodilo.

Fantela i Marenić prvi su hrvatski osvajači europskog zlata u nekoj od olimpijskih klasa nakon više od 30 godina. Minski Fabris (Labud, Split) 1978. godine bio je europski prvak u klasi Finn i to je naše zadnje europsko zlato u olimpijskim klasama. Uz to, hrvatske posade dosad još nisu imale seniorsku medalju s europskih i svjetskih prvenstva klase 470. Mladi 23-ogodišnjaci Šime Fantela i Igor Marenić ispisali su ovoga tjedna nove stranice povijesti hrvatskog jedrenja.

BIOGRAFIJA

Iako su početkom 2009. napunili tek 23 godine Šime Fantela i Igor Marenić spadaju među najtrofejnije hrvatske jedriličare. Šime Fantela rođen je 19. siječnja 1986. godine u Zadru, a Igor Marenić 17 dana ranije u Malom Lošinju. Šime je u Zadru počeo jedriti sa šest godina, dok je Igor startao tri godine kasnije u Cresu. Već u klasi Optimist pokazali su da je pred njima itekako svijetla budućnost. Šime se 1998. okitio kadetskom svjetskom broncom, a 2000. uzeo je naslov svjetskog kadetskog prvaka. Prijateljstvo iz reprezentacije s Igorom, koji je 2000. bio peti na kadetskom svjetskom prvenstvu, rezultiralo je idejom da se okušaju zajedno u klasi 470. Zamišljeno – učinjeno. Igor se preselio u Zadar. U šest godina juniorskog staža ovaj je dvojac tri puta osvojio naslov svjetskih juniorskih prvaka klase 470 – 2003., 2005. i 2007. , brončani su bili 2004., a srebrni 2006. S europskih juniorskih prvenstava imaju tri medalje – zlato 2005. i srebra 2002. i 2006. U seniorskoj konkurenciji Fantela/Marenić u zadnje tri godine jedre gotovo na svim regatama u prvih deset na svijetu. Na seniorskom SP 2006. godine bili su peti, 2007. šesti. Na Olimpijskim igrama u Kini 2008. zauzeli su deveto mjesto, što je najbolji hrvatski rezultat na OI u ovoj klasi. Šime je student ekonomije u Zagrebu, a Igor geodezije, također u Zagrebu, obojica su blizu diplome.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.