UMRLI MUŠKI
FOTO GALERIJA - Ipak bez iznenađenja, Zadrani poraženi od Bilbaa
Piše: Paulo Sarić | Objavljeno 3.4.2009 u 23:48.
ZDNews.hr

Hrvoje Perić Foto: Sebastian Govorčin (Zds)




Košarkaši Zadra nažalost nisu uspjeli spasiti sezonu. U četvrtfinalu Eurocupa poraženi su od ekipe Iurbentije Bilbaa rezultatom 76:67. Iako su favoriziranim Španjolcima pružili i više nego solidan otpor okrnjeni Zadrani nisu uspjeli doći do iznenađenja i izbaciti i drugog španjolskog predstavnika sa turnira u Torinu.

Prema očekivanjima Zadrani su najviše problema imali u igri ispod koša. Samo tri zadarska centra nisu bili dovoljni da se suprostave centarskoj liniji Bilbaa koju, uz hrvatske internacionalce Banića, Pašalića i Markotu, čine i Tomas Hampl te Salva Guardia. Španjolci su do ključnih poena došli upravo zahvaljujući velikoj širini pod košem, kada su početkom posljednje četvrtine nastavili napadati osobnim pogreškama izmučene zadarske centre i dolazili do laganih poena ili povratnih lopti za Blumsa koji je neumorno punio zadarski koš. Bilbao je večerašnjom pobjedom izborio plasman u polufinale Eurocupa u kojemu će se u subotu susresti sa ruskim Khimkijem.

Desmon FarmerZadrani su katastrofalno otvorili utakmicu. Početna serija Španjolaca 12:0 dovoljno govori o načinu na koji su košarkaši Zadra ušli u utakmicu koja im je mogla spasiti vrlo lošu sezonu.

Da će stvari krenuti ka zlu nagovijestila su dva promašena bacanja Hrvoja Perića na samom početku utakmice. Baskima je sve što su puknuli ulazilo u koš, dok s druge strane Zadar nije imao nikakve ideje u napadu. Dvije izgubljene lopte Gečevskoga i jedna Macure najbolji su pokazatelj zadarske bezidejnosti na početku susreta. Trener Sagadin je time-out pozvao tek u petoj minuti, nakon 10:0 i dva bacanja za goste. Kratki je predah na trenutak probudio Zadrane koji su ubrzo postigli svoje prve koševe, zahvaljujući solo-prodoru i bacanju Farmera, te trici Gečevskoga.

No, to je bio samo kratkotrajan bljesak Zadrana koji su do kraja prve četvrtine postigli još samo pet koševa i na predah se otišlo sa zaostatkom od 13 razlike (24:11). U drugoj je četvrtini Zadar zaigrao ozbiljnije i odlučnije, te je, može se reći, počeo igrati košarku. Dvaput se približio na sedam razlike i imao loptu u posjedu, no oba je puta zadrhtala ruka zadarskim šuterima i Bilbao je dobio priliku održati i povećati svoju prednost.

Svaki put kada bi se Zadar doveo u situaciju da jednim napadom ili obranom može okrenuti vodu na svoj mlin potkradale bi mu se početničke pogreške. Ili bi se suparnicima dopustio lagani koš ili bi se napravio nepotreban prekršaj na igraču bez lopte. S druge strane većina bi napada završavala Farmerovim igranjem 1 protiv 5 i zabijanjem među trojicu u reketu ili nemogućim šutem preko ruke. Uz takvu igru Zadra bilo je nerealno očekivati bolji rezultat. Dapače i minus osam sa poluvremena (39:31) je zvučalo kao premija.

Kada se početkom nastavka očekivalo da će Zmagine riječi u svlačionici razbuditi igrače i natjerati ih da koncentrirano igraju na oba kraja terena, ponovno se dogodila serija Bilbaa. Dvjema tricama Blumsa Baski su se ponovno odlijepili na velikih plus deset, da bi novim košem Litavca, ovaj put polaganjem, u 25. minuti otišli na najvećih plus 15. Zadar je u tom periodu igre ponovno izgledao blijedo i neprepoznatljivo kao na samom otvaranju susreta. Ponovno je trener Zadrana bio primoran pozvati time-out ne bi li probudio svoje igrače iz letargije i ponovno je to imalo pozitivan kratkoročan učinak.

Hrvoje PerićZadrani su stisnuli u obrani i mic po mic došli do minus sedam i lopte. Nažalost, pri tom rezultatu nekoliko napada zaredom ne uspijevaju zabiti koš, te se Baski ponovno privremeno odvajaju na plus deset. No, ovaj put buđenje je imalo i dugoročniji učinak. Zadrani se ne predaju i ponovno se vraćaju u susret. Serijom 7:0 anuliraju prednost Baska i dolaze na, u susretu najmanjih, minus dva. Luđačkom tricom Rančića iz pada u zadnjoj sekundi treće četvrtine Zadrani dolaze do prvog egala nakon početnih 0:0, te se u posljednju četvrtinu ulazi sa neriješenim rezultatom i malom psihološkom prednošću Zadrana.

Nažalost u odlučujućim trenucima momčad Zadra puca pod pritiskom očekivanja i osobnih pogrešaka. Prvo je Gečevski izgubio jednu loptu pasom u prazno, da bi već u sljedećem napadu napravio faul u napadu, njegov ukupno peti koji ga je eliminirao iz utakmice. Španjolci su iskusno koristili svoju prednost pod koševima i napadima na osobnim pogreškama opterećene zadarske centre dolazili do lakih poena. Nakon burne Rančićeve reakcije na jednu sudačku odluku i dobivanja isključujuće tehničke pogreške činilo se da je utakmica konačno prelomljena. No, Zadrani se još ne predaju te tri i pol minute prije kraja dolaze na samo minus tri. Ali peta osobna Stipčevića dvije minute i 40 sekundi prije kraja konačno prelama utakmicu.

Trener Sagadin nakon time-outa u igru ubacuje Cara i odlučuje se na na igru bez pravoga razigravača, te se svi Zadrovi napadi do kraja svode na neuspješno soliranje Farmera. Takvom se igrom nije moglo doći do preokreta i Bilbao je na kraju zasluženo slavio sa 76:67.

Najbolji u redovima Zadra bili su Hrvoje Perić sa 17 koševa, te Tomislav Ružić sa devet koševa i devet skokova. U redovima pobjednika posebno se istakao Janis Blums sa 21 košem, dok je ogromnu potporu imao u Salvi Guardiji koji je dodao devet koševa uz deset skokova.

Nakon ovog poraza Zadranima ostaje samo okrenuti se prema završnici domaćeg prvenstva koje se nastavlja već za nekoliko dana domaćom utakmicom protiv Cibone. Eventualno osvajanje Prvenstva može nekima zamazati oči, no ostaje činjenica da je Zadar ove sezone teško podbacio na svim poljima. Od organizacije kluba, rada Uprave, do onoga što je najvažnije, rezultata na terenu.


KK Zadar - Iurbentia Bilbao 76:67 (24:11, 15:20; 14:22, 23:14)

Palasport Olimpico Isozaki, Torino
Gledatelja: 2500
Suci: Cerebuch (Italija), Chambon (Francuska) i Anastopoulos (Grčka)

KK Zadar: Rančić 7, Perić 17, Stipčević 9, Johnson 5, Prostran, Gečevski 7, Olivari,Ružić 9, Popović, Macura 2, Car, Farmer 11. Trener: Zmagoslav Sagadin.

Bilbao Basket: Hampl, Guardia 9, Recker,Seibutis 8, Savović, Banić 2, Salgado 10, Vasquez 7, Lewis 4, Pašalić 12, Markota 3, Blums 21. Trener: Txus Vidorreto.

Kliknite ovdje za foto galeriju s utakmice!

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.