Intervju: Kristijan Magaš (1)
Piše: Hrvoje Bajlo | Objavljeno 18.3.2009 u 21:29.
ZDNews.hr

Kristijan Magaš Foto: Hrvoje Bajlo


Kristijan Magaš, predsjednik KK Zadar u opširnom intervjuu za ZadarSport kazao je kako je u klub došao na nagovor dr. Zvonka Vrančića koji mu je obećao podršku i potporu, no na nju, kako kaže – nije naišao. Kazao je i kako je Aco za trenera Zadra izabran mimo njegove volje, a on je doveden pred gotov čin. Da Romel Beck igra za Tecos Guadalajaru, Meksičku momčad doznao je iz novina, a o Garnettovim i Dixonovim ugovorima smatra kako su bili precijenjeni te da nisu bili 'kapacitet' za Zadar. Magaš je također kazao i kako su Repeša i Anzulović odbili doći u Zadar jedino iz razloga što je u klubu i dalje Giuseppe Giergia…

Zbog čega ste se odlučili preuzeti funkciju predsjednika KK Zadar i tko vas je na to nagovorio?

- Bivši predsjednik kluba Zvonko Vrančić me je nazvao i dogovorili smo sastanak na kojemu mi je on kazao kako bi volio da ja postanem predsjednik kluba, kazao je kako se on više nema vremena s time baviti, to je bilo u ovo vrijeme prije tri godine. Na sastanku mi je kazao kako su odlučili (Upravni odbor kluba) kako bi najbolje rješenje za predsjednika bio upravo ja. U to vrijeme ja nisam znao kako klub funkcionira, gledao sam košarku kao svi navijači, dalje od toga ne. Rečeno mi je da će mi pomoći, da će stajati iza mene te da će napraviti sve kako bi mi olakšali rad. To se nažalost nije dogodilo, nisu uvijek bili iza mene niti su mi pomagali, može se uvijek bolje, uvijek su tu bile neke borbe, raznorazna podmetanja. Ne bih htio nikoga osobno napasti, no kazat ću samo kako u klubu nikada nije postojalo jedinstvo. Najzorniji primjer je slučaj s Acom Petrovićem, gdje Pino sada kroz novine napada Acu Petrovića, a kada je Zadar pod vodstvom Petra Popovića izgubio od Borika, Petar Popović je smijenjen, a ja sam za to vrijeme bio na poslovnom putu, kada sam se vratio Pino je na Upravnom odboru kluba predložio Acu Petrovića za novog trenera. Dakle, kada sam se vratio s puta doveden sam praktički pred gotov čin, nitko se nije konzultirao sa mnom niti me itko išta pitao. Tko je Acu isforsirao i tko je s njim pregovarao ja ne znam. Ja sam kazao kako se nisam s nikim konzultirao i kako možda ne bih uzeo Acu Petrovića za prvog trenera, no Uprava je bila jednoglasna i on je postavljen za trenera. Nakon što je došao u klub, Aco Petrović je svojom energijom donio određeni pomak u klub, na kraju te sezone i sljedeće sezone. U ovu sezonu, on je, po meni, ušao s manje energije i manje volje i to jedinstvo nije prenio na igru, na igrače, jednostavno, nije stvorio potrebnu koheziju u momčadi i to jednostavno nije bilo 'to'.

KK Zadar je potpisao ugovor sa Smiljanom Pavičem, odličnim slovenskim centrom, no Petović vam je rekao da neće doći na pripreme ukoliko u rosteru Zadra bude Smiljan Pavič, da li je to istina i zbog čega Smiljan Pavič nije zaigrao u dresu Zadra?

- Moj jedini uvjet prema Pinu i Aci je bio taj da se moraju obojica složiti oko dovođenja novih igrača, Aco je izričito kazao kako on ne želi Smiljana Paviča i rekao mi je kako neće doći na početak priprema ukoliko i ja stavim svoj potpis na Pavičev ugovor. Pino je kazao kako želi Smiljana Paviča i ugovor je potpisao bez mog pristanka, ja nisam znao tko je Smiljan Pavič niti je na meni da prosuđujem tko je Smiljan Pavič, da li je talentiran, igra li dobro ili ne, ja sam im kazao (Aci i Pinu) da se moraju složiti oko igrača, ako su jednoglasni taj igrač će doći, ukoliko nisu on neće doći. Aco je htio dovesti Branu Longina, no Pino je htio Damira Rančića, Dixona je također našao i potpisao Pino, no Aco se s time složio, Becka je također pronašao i potpisao Pino, Aco ga je prihvatio, ali Paviča nije htio, ne znam zašto. Gečevskog su oba dva htjela. Hrvoja Perića je doveo Pino, meni je malo žao što se tada nije konzultirao sa mnom, on je mene tu doveo pred gotov čin, meni je Perić jako drag igrač, no tada je to bilo preskupo za Zadar, no u redu, ja se nadam da će on u budućnosti pokazati da je bio prava investicija. I za kraj, jedino što sam ja inzistirao je da se dovede bilo koji zadarski igrač, u ovom slučaju je to bio Tome Ružić i to su obojica prihvatili. Oni su se dosta slagali prilikom odabira igrača.

Slučaj Beck, Romel Beck odbio je uči u igru za vrijeme turneje po Francuskoj, on je kazao kako ga je Petrović vrijeđao rasistički, a za to ima i svjedoke nekolicine igrača, zbog čega ste stali na Acinu stranu, a ne na njegovu?

- Prije svega, igrač ne smije odbiti ući u igru, bez obzira na sve. Ja sam pitao Acu što se dogodilo, razgovarao sam s njim na što mi je on rekao kako Beck nije htio ući u igru. Igrač mora ući u igru, a kasnije se možeš žaliti ukoliko smatra da mu je nanesena bilo kakva nepravda. Anzulović je jednom također odbio ući u igru, no on je zbog toga suspendiran do kraja sezone. To što je Beck napravio je teška povreda discipline. Nakon toga smo imali odabir, riješiti se trenera ili se riješiti igrača. Trener je taj koji je birao igrače i on je odgovoran za sve, zato smo i stali iza njega, no on je poslije upravo radi odgovornosti što se tiče igre platio svojom glavom. Ja sam jednom u životu gledao Becka na pripremnoj utakmici, u to ne ulazim kakav je igrač. Ja sam pitao Jubya i Stipčevića da mi kažu što se to dogodilo u Francuskoj i oni su mi kazali kako je Petrović vikao na Jubya i Becka zajedno, Juby je ušao u igru, Beck je odbio ući. Da li je bilo vrijeđanja ili nije ja ne znam, meni Beck, nakon što su se vratili u Zadar nije rekao da ga je itko vrijeđao. Aco je meni kazao kako je Beck rekao da će se ispričati, no ovaj to nije učinio. Na kraju priče morao sam donijeti odluku potjerati Petrovića ili Becka, mi smo se u tom trenutku odlučili za to da Petrović ostane, a Beck je suspendiran. Ja se nadam da će on pokazati da je dobar potencijal i odličan igrač i želim mu svu sreću u daljnjoj košarkaškoj karijeri.

Zbog čega ste u javnost tijekom lanjske i ove godine izlazili u javnost s informacijama da je ugovor s Beckom raskinut, kada su Giergia i Capicchioni (menadžer Romela Becka) kazali da to nije istina, već da ste samo vi, tj. jedna strana raskinula ugovor?

- Ja sam iz novina doznao da Romel Beck igra u Meksiku, mislim da je to sasvim dovoljno… Rekao sam Pinu da s Capicchioniem to riješi na miran način, pošto su prijatelji, no uz moja stalna pitanja 'Pino, da li je riješeno s Capicchioniem on je stalno odgovarao kako još nije riješio te kako će riješiti, do dan danas to nije riješeno. Nakon toga sam ja početkom prvog mjeseca rekao da se potpiše raskid ugovora, mi smo se savjetovali s odvjetnikom oko raskida ugovora i to smo im poslali. Ja sam potpisao Beckovo izlazno pismo. Beck je slobodan igrač i neka igra gdje god hoće, sretno mu bilo. Ja nikakvo pismo od Beckovog agenta nisam vidio niti mi ga je itko pokazao, Pino je generalni menadžer i on je odgovoran za poslovanje kluba. Ja kao predsjednik nisam operativac i ne čitam pisma i ne vodim klub. Mene se zove i pita 'može li ovo' ja kažem može ili ne može i to je to, a ako netko želi dalje pitati, sastane se Uprava kluba, on postavi pitanje i dobije odgovor.

Petrović je na početku NLB lige doveo Garnetta, no na pressici nakon utakmice s Bosnom je kazao kako je 'pikirao' Garnetta 15. lipnja 2008. Prema tome ispada da je Beck planski potjeran kako bi se doveo Garnett?

- Ja ne znam da je Petrović kazao da je 'pikirao' Garnetta 15.6. U ovoj situaciji, ako ta snimka postoji to izgleda sumnjivo, što se Becka također tiče, no ja sam se morao odrediti hoću li vjerovati igraču ili treneru. Jesam li pogriješio što sam vjerovao treneru? Ne znam, da smo otpustili Petrovića ne znam kojega bi trenera doveli. Da se vratimo na Garnetta, Aco je izričito inzistirao na njemu i uporno je tvrdio da on vrijedi toliko koliko je bio plaćen. Garnett je doveden za potpuno isti iznos za koji je i Beck igrao, a slobodno mogu reći kako ga je Aco doslovno na silu doveo u klub. Pojavile su se kako Aco uzima proviziju od Garnetta, također su godinama prisutne informacije kako Pino uzima proviziju od igrača, no ja sam uvjeren da to nije istina. Da imam bilo kakva saznanja o tome, to bih odmah prijavio policiji jer je to sukob interesa i to je nedopustivo, a i protuzakonito. Ja kune nisam od ovog kluba uzeo, putujem na svoj trošak, ne tražim od kluba ništa. Kada sam postao predsjednik, uhvatio sam se posla, doveo sam svojim privatnim vezama sponzore u klub, zato i imamo toliki proračun koliki imamo (25 milijuna kuna). Osobno, meni klub znači jako puno, kako ona pjesma kaže 'jer Zadar veći je od svakog čovjeka i živi dovjeka'. Ja želim da klub stane na zdrave noge, on nije u toliko velikim problemima kako se implicira, istina je da su velika očekivanja bila od strane navijača zbog velikih financija i zbog momčadi kakva je, vidjelo se da se pogriješilo u selektiranju momčadi. Smatram kako su obojica, i Aco i Pino pogriješili u selekciji momladi, jer, pojedini igrači su precijenjeni i ne zaslužuju primati toliko velike novce. Kada pogledaš da smo mi druga ili treća momčad po financijama u NLB ligi, od nas su skuplje jedino Olimpija i Cibona.

Nakon raskida ugovora s Garnettom, Zadar više nije dovodio niti jedno pojačanje, sve do dolaska Desmona Farmera. Kako se klubu s ambicijama igranja Eurolige može dogoditi da ne dovede zamjensko rješenje i da li su se klupski ciljevi promijenili odlaskom Garnetta?

- Kada smo raskinuli ugovor s Garnettom, ja sam rekao da Dixon ne vrijedi onoliko koliko je bio plaćen. To se kasnije pokazalo kao točno jer je Garnett otišao u Cedevitu, a Dixon u Partizanovu drugu momčad, a kasnije u Izrael. To nisu igrači koji vrijede toliko koliko smo ih mi u Zadru plaćali. Ja sam Pinu i Plesliću, nakon što je postao prvi trener rekao da nađu novog igrača, a oni do situacije s Wrightom meni nisu dali niti jedno ime. Njih dva su mi spomenuli Wrighta i rekli su mi 'to je taj', smatram kako su trebali imati i zamjensko rješenje ukoliko transfer s Wrightom propadne, kao što je i propao

Da li su se ciljevi promijenili nakon odlaska Garnetta?

- Iskreno, ciljevi se nisu promijenili, mi smo na Final Four mogli ući i bez Garnetta jer nisu Vojvodina, Helios, FMP, Olimpija i Zagreb toliko jake momčadi da smo morali sve izgubiti.

Mjesec i pol dana igrača na poziciji '2', osim Damira Rančića nije bilo, a u to vrijeme Zadar je doživio dva ključna poraza, protiv posljednjeg Heliosa, a kasnije i protiv Zagreba, smatrate li se vi, članovi Uprave KK Zadar odgovornim radi toga?

- Naravno da ne opravdavam momčad radi tih poraza, no trener i direktor su mogli dovesti novog igrača, no oni meni nisu dali niti jedno ime, ali i bez toga, s tim igračkim kadrom, s obzirom koliko košta ta momčad, oni su morali pobijediti te utakmice. Ne da su mogli dobiti Zagreba i Heliosa, nego su morali dobiti.

U sezoni 08/09, radi neplaćanja poreza klupski račun blokiran je nekoliko puta, a na račun je sjeo i Aco Petrović koji je tražio isplatu ugovora, što se i na koji način finaliziralo s Petrovićem i da li je klupski račun danas pod blokadom?

- Što se tiče klupskog računa, nije tajna da se on dva-tri put u godini dana blokira, to je normalna situacija, jer nama novci ne pristižu nekim kontinuitetom, kako bi trebali, nego na mahove. Što se Ace Petrovića tiče, mi smo Aci isplatili sve do dana do kada je bio u klubu, cijeli ugovor mu nije isplaćen. Danas je blokiran klupski račun jer ga je blokirao Štemberger s potražnjom od 107.000 kuna, mi svake godine, nažalost, plaćamo zastarjele iznose koje smo dužni igračima koji su prije igrali za Zadar. Ti iznosi prelaze i više od milijun kuna godišnje, nažalost, to je tako. Ove godine su nam na račun sjeli Šamanić i Štemberger.

Nakon poraza od Vojvodine Petroviću je uručen otkaz, da li je to bila jednoglasna odluka Upravnog odbora?

- Bila je to jednoglasna Upravnog odbora, on je na silu doveo Garnetta, svaki dan je inzistirao na njemu iako sam mu ja kazao da pričeka i da razmisli treba li možda novog razigravača, stalno nam je ponavljao 'Garnett, Garnett, Garnett', na kraju je on i doveden, no tu nije bilo nikakve igre i vidjeli smo da to nije to. Nakon poraza od Vojvodine, posljednje na tablici odlučili smo se za promjene, a kada nastupaju promjene, prvi koji nastrada uvijek je trener, to je bio i kod nas slučaj i Aco je dobio otkaz.

Zadru su se ponudila dvojica renomiranih trenera, prvo Draženom Anzulović, a nakon toga i Jasmin Repeša. Zbog čega su obojica odbila preuzeti zadarsku klupu?

- Moja želja bila je da u Zadar dođe neko renomirano trenersko ime, s Repešom nisam direktno pričao no on mi je preko posrednika poručio da u klub neće dolaziti dok je Pino u klubu, Anzulović je u najavama i rekao da će doći, no netko mu je nešto javio i on je naglo promijenio odluku u tom dolasku do Zadra, ne znam s kime se savjetovao, no on mi je rekao da izričito radi Pina Giergie neće doći u klub.

Na klupu je postavljen Denis Pleslić, čiji je on bio odabir i mislite li da je on bio pravi izbor nakon otkaza Petroviću?

- U tom trenutku nekog trenera koji bi nama odgovarao nije bilo na raspolaganju, nisam htio dovoditi bilo koga, a Pleslić je protiv Budućnosti, kada je Popović smijenjen pokazao da je kvalitetno rješenje. Po meni, Pleslić je jako dobar trener, no fali mu iskustva što se i pokazalo. Dobro je startao, pobijedio je Cibonu i Partizan, dobro je vodio momčad, a poslije se malo izgubio, vjerojatno radi nedostatka iskustva. Znači, Uprava je htjela Anzulovića, no on nije htio doći radi Pina, a Pino je od početka predlagao Pleslića, nije htio da Anzulović dođe.

Dixon je uoči utakmice s Turk Telekomom odbio otputovati s ostatkom momčadi radi neplaćanja računa, u njegovom ugovoru navodno stoji da ukoliko mu se ne isplatite dugovanja unutar 15 dana – on je slobodan igrač?

- Dixonu je isplaćeno sve do dana do kada je igrao. Kod njegovog agenta je bio novac koji mu je ovaj trebao predati, no Dixon nije vjerovao svome agentu. Čim igrač pokaže takav neposluh, ja moram reagirati i disciplinski ga kazniti, što sam i učinio i on je suspendiran. Njemu je, kao što sam rekao, sve isplaćeno i on je slobodan igrač.

Niti nakon otkaza Dixonu, Zadar nije dovodio pojačanje, tj. zamjenu na poziciji '1', zašto?

- Nije moje da ja biram igrače. Tu je trener i tu je Pino Giergia koji predlažu igrače, ja ne želim sudjelovati u stručnom odabiru igrača. Niti jedno ime nije predloženo, a jedini kojega su kasnije predložili bio je Bracey Wright. Što se Brewera tiče, on mi je poslao sms poruku za vrijeme Božića kako mu je žao što se Aco smjenjuje, kazao mi je i da ide iz Litve prema Španjolskoj i da je slobodan igrač, to je bila privatna sms poruka i to je sve, ja to nisam nikome iz Uprave kluba spominjao – kazao je Magaš.

< - Drugi dio intervjua

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.