Zmago Sagadin: "Podrška s tribina je neophodna za pobjedu"
Piše: H.B. | Objavljeno 2.3.2009 u 23:16.
ZDNews.hr

Zmago Sagadin Foto: ZadarSport(arhiva)


Danas u podne održana je press konferencija za novinare na kojoj je trener Zadra Zmago Sagadin kazao nekoliko ključnih stvari o utakmici s Turk Telekomom.

- Turk Telekom je jedna vrlo jaka momčad i svima nam je jasno da će to biti jedna vrlo teška utakmica. Pobjedom u Kazanu mi smo vratili u igru, ne samo sebe, već i Turk Telekom. Benetton je sa četiri pobjede već osigurao plasman u Torino, a sve tri preostale momčadi još uvijek imaju šansu da na kraju dođu do drugog mjesta koje također vodi na Final Eight. Sprema se jedna paklena utakmica. Oni su došli u Zadar čak dva dana ranije i sigurno je da će napraviti sve što je u njihovoj moći da dođu do pobjede. Ove sezone su imali jednu malu krizu gdje nije sve funkcioniralo kako treba, promijenili su neke igrače, uglavnom strance, no sada su se konsolidirali i to je jedna iznimno kvalitetna momčad. Igraju dobro na svim frontovima što pokazuje i njihov plasman u nacionalnom prvenstvu gdje su u samome vrhu, a bore se čak i za Euroligu. U Eurokupu su se također konsolidirali nakon onog kiksa kod kuće protiv Benettona, a u posljednjem su kolu u Trevisu bili bolja momčad veći dio utakmice ali su na kraju izgubili dva razlike jer je Benetton pogodio neke lude trice - kazao je u uvodu Sagadin.

Sagadin je svjestan koliko navijačka podrška znači igračima te je naglasio kako pobjeda dolazi pod upitnik ukoliko bučne podrške s tribina – ne bude bilo.

-Mi smo se, pobjedom u Kazanu, vratili među žive i za nas je dobro da sada sami na svom terenu odlučujemo o svojoj sudbini. Plasman na Final Eight u Torino je u našim rukama i zato očekujem od svoje momčadi da na terenu da sve od sebe kako bi dobili ovu utakmicu. Nadam se da će svi koji vole ovaj klub i koji vole košarku u Zadru doći u dvoranu i pomoći nam da ostvarimo taj cilj. Bit će jako teško i mislim da ćemo bez velike pomoći s tribina jako teško pobijediti. Ako Zadrani naprave paklenu atmsferu kakvu su mnogo puta do sada znali napraviti mislim da možemo napraviti taj odlučujući korak prema završnom turniru. Plasman na Final Eight bio bi izuzetan rezultat za ovu momčad.

'Umor radi putovanja i dalje je prisutan'

- U Zadar smo stigli tek u subotu ujutro tako da smo prošli tjedan izgubili pune tri noći i fizički smo u dosta slabom stanju. Tri noći u šest dana je puno i to je veliki poremećaj za organizam. Nismo dobro funkcionirali u Beogradu, a onda smo izgubili još jednu noć na putu do Zadra. U subotu smo imali slobodan dan, u nedjelju ujutro regeneraciju, a navečer jak trening i u ponedjeljak opet dva nešto lakša treninga, prvo šut, pa onda taktiku. Mislim da će do početka utakmice momčad biti u jednom normalnom stanju i nadam se da neće više biti pospanih - kaže Sagadin i ističe kako on pred svoje igrače nikada ne postavlja imperativ pobjede.

'Dati sve od sebe'

- Ovo mi je 34. sezona u funkciji trenera i ja nikada u svom životu nisam igračima rekao da moraju pobijediti. U životu se mora samo umrijeti, a jedino što tražim od svojih igrača jest da na terenu daju sve od sebe. Svi moraju dati svoj maksimum pa ako to bude dovoljno za pobjedu odlično, a ako ne neće se srušiti svijet. Uz veliku pomoć s tribina ja sam siguran da mi možemo do pobjede.

Što reći o Turk Telekomu?

- Glavna karakteristika Turk Telekoma jest da imaju fizički izuzetno jaku momčad. Nisu toliko visoki koliko su široki i jaki. Tu prednjači jedan izuzetan igrač kojega sam ja više puta do sada pokušao dovesti u svoju momčad u raznim sredinama, a to je Michael Wright. On je njihov najjači čovjek u reketu i tu ćemo imati najviše problema kako mu oduzeti tu unutarnju igru. On je konstatntna opasnost, zagrađuje se i šutira, često iznudi koš i faul, ima puno skokova i iznuđenih prekršaja. Tu ćemo imati velikih problema i pripremili smo dvije varijante kako ćemo ga čuvati. Uz njega tu su još dva Amerikanca Dudley i Lang i njih trojica uglavnom nose tu igru po dubini.

'Turk prijeti sa svih strana'

- Što se vanjskih pozicija tiče Erdogan je jedan od najboljih šutera u Europi. Ima puno iskustva i ako mu ostaviš samo malo prostora on s lakoćom pogodi tricu. Ako se razigra onda ga je praktički nemoguće zaustaviti i mi to ne smijemo dopustiti. Ne smijemo ponoviti greške koje smo napravili već dva put ove sezone kada smo dopustili protivniku da se razigra i onda je to jako teško zaustaviti. Protiv Turk Telekoma ne smijemo nikako dozvoliti Erdoganu da se raspuca, zatim tu je Blakney kojeg također treba dobro zaustaviti, a treći takav igrač je Tutku Acik, turski reprezentativac i igrač koji je dugo godina igrao Euroligu. To su tri igrača koji su dokazano Euroligaški igrači i biti će ih vrlo teško braniti. Njihove zamjene nisu toliko kvalitetni i iskusni igrači ali Ozcan i Yarangume imaju dosta dobar šut i fizički su vrlo jaki. To su petorica vanjskih igrača u rotaciji i uz onu trojicu centara koje sam spominjao čine osovinu momčadi Turk Telekoma - kaže Sagadin.

'Presudit će detalji'

-Mi moramo započeti utakmicu onako kako planiramo, odnosno onako kako sam ja postavio koncept igre. Moramo prije svega odigrati dobru obranu i ne dopustiti protivniku da se razigra i da pogađa sa svih strana. Vrlo važno će biti zagrađivanje skoka, a nakon skoka kad god možemo moramo napraviti kontranapad i pokušati postići što više lakih poena. Oni su objektivno sporiji od nas, naročito centri, i moramo ih pokušati pretrčati. Svaki kontranapad je zlata vrijedan. U napadu moramo igrati disciplinirano i vrlo agresivno. Nedostaje nam ta agresivnost u napadu prije svega na bloku, pri utrčavanju i u skoku u napadu.

'Utakmica neće biti nimalo laka, a pobjednika će odlučiti detalji.'

- Ovakva utakmica se ne može dobiti u pet minuta ili odlučiti u prvom poluvremenu tako da će to po meni biti jedna vrlo izjednačena i tvrda utakmica sve do posljednje minute. Odlučivat će detalji, možda jedna ili dvije lopte. Turk Telekom nije niti približno protivnik kojega se može lako pobijediti. Morat ćemo iskazati veliku fizičku i mentalnu čvrstinu kako bi dobili ovu utakmicu. Ovakve utakmice se dobivaju u završnici i mi ćemo morati izdržati taj pritisak do kraja - zaključio je Sagadin.

Car pojačao konkurenciju

Na pitanje novinara o dolasku Marka Cara Sagadin je kazao.

- Tražio sam igrača koji nam može koristiti na dvije pozicije prije svega na treningu. Mi u ovom trenutku imamo dva razigravača, nositelj je Rok Stipčević, a backup Toni Prostran. Ako se jedan od njih dvojice ozljedi mi ne možemo niti trenirati normalno. Na poziciji dva imamo Rančića i Farmera i tu je treći igrač isto tako potreban. Zbog toga smo doveli igrača koji može igrati pozicije jedan i dva. U ovom trenutku kada nitko nije ozljeđen Car nam treba samo za trening, da pojača konkurenciju. Ali sa samo dva playa ne bi mogli preživjeti do kraja sezone. Nadam se da se nitko od spomenutog dvojca neće ozljediti iako i sami znate koliko je Stipčević odigrao minuta ove sezone, a Toni Prostran je fizički još uvijek dosta slab.


Bez Boise

- Nitko nije ozljeđen, svi su zdravi, a samo Boisa nema pravo nastupa. Isto tako kod Turk Telekoma pravo nastupa nema Kenan Bajramović koji je također registriran tek prošli tjedan. Rok je bio do prošlog ponedjeljka u 18 sati, a i mi i oni smo na taj rok malo zakasnili. Boisa će nam strašno nedostajati jer sam siguran da bi on sa svojom fizičkom čvrstinom na Wrightu napravio odličan posao. No, što je tu je, on se priprema za subotu i Crvenu Zvezdu, a mi ostali za Turk Telekom. Ako se plasiramo na Final Eight Boisa neće moći igrati. Malo smo zakasnili s registracijom ali za to nije kriva naša administracija već činjenica da se u španjolskoj igrao Kup Kralja i zbog toga uprava Menorce nije radila od četvrtka do nedjelje. Svi su dobili slobodno četiri dana, a tek u ponedjeljak smo počeli s njima rješavati papire, a u utorak smo završili - kazao je Sagadin.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.