Zadar slavio u Rusiji protiv Unicsa 69-71!!! (izvještaj)
Piše: Hrvoje Bajlo | Objavljeno 24.2.2009 u 19:12.
ZDNews.hr

Todor Gečevski Foto: ZadarSport (arhiva)


Košarkaši Zadra napravili su senzaciju u Rusiji! Unics Kazan pao je već u domu Krešimira Ćosića, no i najzagriženiji fanovi KK Zadar bili su skeptični uoči današnje utakmice. Ipak, Zadar je na kraju, iako bez Farmera – iznenađujuće slavio rezultatom 69-71! Izabranici Zmage Sagadina cijelo drugo poluvrijeme bili su 'gazde' na parketu te niti u jednom trenutku nisu Rusima dopustili da preuzmu stvar u svoje ruke.

Najbolji u redovima Zadra bili su Perić i Gečevski koji su odigrali maestralno, što pokazuje i statistički učinak obojice (double-double, Perić 16 koševa i 10 skokova, Gečevski 14 koševa i 11 skokova). Damir Rančić, iako povučen veliki dio susreta, proradio je u najvažnijem trenutku te je na kraju postigao 10 koševa, slijedi ga Stipčević koji je polaganjem dvije sekunde prije kraja donio Zadru pobjedu. Rok Stipčević je postigao 9 koševa, 8 koševa zabio je Jere Macura, 6 koševa dodao je Tomislav Ružić, a po 4 su zabili Juby Johnson i Toni Prostran.

Na samom početku utakmice, već u prvom napadu Igor Zamanskiy krade loptu Damiru Rančiću te iz iste akcije promašuje polaganje. Već u sljedećem napadu Stipčević upisuje svoj prvi obrambeni skok, a Hrvoje Perić promašuje šut za dva. Todor Gečevski radi svoju prvu osobnu no Zamanskiy srećom po Sagadinove izabranike promašuje oba bacanja. Domaći su poveli 2-0 preko Veremeenka, dok s druge strane Gečevski promašuje tricu.

Šut za tri oprobao je i Samoylenko no lopta nije ušla u koš. U drugoj minuti Rok Stipčević Samoylenku krade loptu, dodaje za Johnsona no ovaj promašuje šut za dva, a Zamanskiy u sljedećoj akciji postiže koš za 4-0. Zamanskiy radi faul nad Gečevskim koji pogađa oba bacanja te tako upisuje prve koševe za Zadar - 4-2.

U četvrtoj minuti Gečevski radi treću osobnu i izlazi iz igre, a u igru ulazi Tomislav Ružić, u istoj minuti Lyday polaže za 6-2. Stipčević dvadesetak sekundi kasnije promašuje šut za dva, a Veremeenko upisuje još jedan obrambeni skok, Zadrani kao da su se izgubili u skoku pa tako Rusi s lakoćom hvataju loptu, bilo u obrani ili u napadu.

Utakmicu u egal vraća Juby Johnson pogotkom za 6-4, takđer u petoj minuti. Voronov za domaće promašuje tricu. Ružić radi faul nad Sokolovom koji jedno bacanje promašuje, a drugo pogađa (7-4). Veremeenko radi faul nad Ružićem, Ružić 'stavlja' oba., 7-6. Juby nešto malo kasnije radi faul na Lydayem koji također pogađa oba bacanja, 9-6. Sokolov pogađa šut za dva i diže rezultat na 11-8.

Stipčević još jednom gubi loptu, Lyday mu je krade te polaže za 13-8. Ružić radi faul a Lyday pogađa oba bacanja za 14-8. Jere Macura polaže za 14-10, dok s druge strane Marko Popović promašuje šut za dva. Do kraja prve četvrtine igrala se igra 'koš na koš', a na kratki odmor se otišlo rezultatom 18-16 za Ruse.

Unics je svoje najveće vodstvo imao krajem prvog poluvremena kada su vodili s 10 koševa razlike (28-18), a prisjećajući se prijašnjih scenarija i igara Zadra prije dolaska Zmage Sagadina na zadarsku klupu, sve je 'mirisalo' na potpuni raspad sistema, no, Zmagini izabranici dali su sve od sebe, bacali su se na svaku loptu i unatoč dosta izgubljenih lopti vratili su se u susret.

Pretposljednju dionicu susreta otvorio je Krešimir Lončar polaganjem za 37-32, istom mjerom vraća mu Stipčević te rezultat opet smanjuje na 3 koša razlike. Kod rezultata 39-38 za domaći sastav, Hrvoje Perič reagira velemajstorski te prvo dobiva jedan obrambeni skok, a iz iste akcije postiže tricu za 39-41 za Zadar. U sljedećoj akciji Perić je još jednom najviši te iznuđuje novi faul, samo nekoliko sekundi kasnije Terrel Lyday radi faul nad kapetanom Zadra Todorm Gečevskim koji stavlja oba bacanja (41-43).

Na prekršajnoj listi todora Gečevskog sljedeći se našao Eugeny Voronov pa Gečevski još jednom stavlja seriju od dva bacanja za 41-46. Kod rezultata 47-45 Dmitry Sokolov faulira Tomu Ružića koji nije imao problema s bacanjima te tako poravnava rezultat na 47-47. Dvije minute prije kraja pretposljednje četvrtine Jere Macura radi faul, a Sokolov stavlja oba bacanja za vodstvo Unicsa 49-47.

U pretposljednjoj minuti treće četvrtine Perić zakucava za 49-49, a tridesetak sekundi kasnije nad njim faul radi Sokolov, a Perić postavlja konačnih 49-51 za kraj teče četvrtine.

Početkom posljednje dionice susreta Zadar uz veliku pomoć Hrvoje Perića radi seriju od 7-0. Perić išao je na polaganje, u tome je i uspio, no faulirao ga je Krešimir Lončar. Periću je priznat koš te je pogodio još jedno slobodno bacanje za 49-54. Već u sljedećoj akciji briljantni Hrvoje Perić sakuplja još jedan obrambeni skok te asistira Damiru Rančiću koji neometano polaže za 49-56.
U 32. minuti javio se i danas zaspali Marko Popović koji polaganjem smanjuje na 51-56.

Damir Rančić s druge strane promašuje još jedan šut za tri, a Lončar nakon Johnsonovog prekršaja zabija samo jedno od dva bacanja za 52-56. Na 52-58 povisuje Rok Stipčević koji u sljedećoj akciji skuplja i jedan obrambeni skok. U igru ulazi Toni Prostan, a iz igre izlazi Juby Johnson. Već u sljedećoj akciji Perić još jednom pronalazi usamljenog Rančića koji ovaj put pogađa za 52-61 za Zadar. Rančić vjerojatno ni sam u tom trenutku nije bio svjestan kako je zabio ključnu tricu koja je prelomila utakmicu. Zadar je tada, u 33. minuti imao 9 koševa prednosti.

Na 54-61 smanjio je Krešimir Lončar, no već u sljedećoj akciji Rančića na šutu za tri faulira Artema Kozuiakine, a zadarski šuter mirnom i preciznom rukom pogađa sva tri bacanja (54-64). Krešimir Lončar još jednom polaže za 56-64, a Alexey Zhukanenko zakucavanjem smanjuje na 58-64. Istom mjerom odgovara mu i Hrvoje Perić koji također zakucavanjem vraća susret na 8 koševa razlike za Zadrane (58-66).

U 38. minuti susreta u listu strijelaca upisao se Marko Popović koji zabija tricu te vraća, kasnije će se pokazati, prividnu nadu domaćoj momčadi (61-66). Tada i Krešimir Lončar također zabija tricu za 64-66. Rusi polako ali sigurno sustižu Zadar, no tada faul nad Damirom Rančićem radi Terrell Lyday.

Mirne ruke još jednom bio je Rančić koji postiže oba slobodna bacanja i Zadar ima 4 koša prednosti (64-68), a samo su dvije minute do kraja susreta.

U 39. minuti Krešimir Lončar faulira Jeru Macuru koji jedno bacanje promašuje, a drugo stavlja (64-69). Lončar iz sljedeće akcije postiže tricu te smanjuje na samo dva koša razlike (67-69). Zmago Sagadin tada zove time-out, a nakon toga Jere Macura promašuje polaganje, a Stičević gubi loptu. Samo dvadesetak sekundi prije kraja Marko Popović postiže izjednačujući koš za domaću momčad (69-69).

Onda na scenu stupa Rok Stipčević. Prima loptu i odlazi pod koš te samo dvije sekunde prije kraja lagano polaže za 76-71 za Zadar. Samo sekundu prije kraja Marko Popović pokušao je s veće udaljenosti postići tricu za eventualnu pobjedu Rusa, no sve je, hvala Bogu ostalo samo na pokušaju.

Čestitke treneru Zadra i svim igračima na zasluženoj pobjedi!

Dodajmo ovome i informaciju kako je talijanski Benetton večeras svladao tursku momčad Turk Telekom rezultatom 89-87. Zadrani bi pobjedom protiv Turk Telekoma otišli u Torino na Final Eigght. Kao što smo već kazali, o svojoj sudbini morati će sami odlučivati u Krešinom domu, protiv Turk Telekoma.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.