Razočaravajuć nastup Zadra u polufinalu protiv Cibone
Piše: Paulo Sarić | Objavljeno 20.2.2009 u 22:38.
ZDNews.hr


Očit nedostatak centra i playmakera

Koliko god svi mi željeli da u Zadru igraju zadarska dica i koliko god podržavali Roka Stipčevića i Tonija Prostana, ne možemo ignorirati činjenicu da njih dva jednostavno nisu dovoljna za ispunjenje cilja postavljenog pred Zadar pred početak sezone, ulazak u Euroligu. Stipčević je fantastičan šuter za tri poena, no nedostaju mu osnove razigravanja momčadi, a sada kada se cijela igra momčadi ne temelji samo na pick and rollu i pick and popu, taj nedostatak još više dolazi do izražaja. Trener Sagadin je kroz nekoliko posljednjih tjedana ponavljao da mu nedostaje treći playmaker, igrač koji će odmoriti Roka i Tonija, no prava je istina da Zmagi nedostaje prvi playmaker. Osoba sa dobrim razigravačkim sposobnostima i iskustvom koja može uvesti Zadar u dugoočekivaju Euroligu. Gospodo iz uprave, James Scoonie Penn je nedavno otpušten iz Kijeva. Dokažite da ste vrijedni odgovornosti posla koji obavljate i da vas cjelokupna zadarska javnost predvođena Tornadom bezrazložno kritizira i dovedite igrača koji svojom kvalitetom zaslužuje nositi dres perjanice zadarskog sporta, KK Zadar!

O odlasku Ivanova već je puno toga napisano. Činjenica je da je Bugar izigrao cijeli klub, i upravu i navijače, no ponovno je baš uprava bila ta koja mu je dala povoda za naprasni odlazak iz kluba. Za Ivanovom, kao čovjekom ne treba žaliti, no za Ivanovim kao igračem treba. Zadru nasušno fali igrač koji može iskontrolirati skok i omogućiti svojoj momčadi da pobere plodove krvavog rada u obrani. Ivanov je bio takav igrač, a sada je na upravi da dovede igrača koji će ga dostojno zamjeniti!
U prvoj polufinalnoj utakmici Kupa Krešimira Ćosića susrele su se momčadi Zadra i Cibone. Pred nešto više od šest tisuća gledatelja Zadar je poražen u neizvjesnom susretu, rezultatom 75:83. Domaća se momčad tokom cijelog susreta mučila u organizaciji napada, dok je Cibona sve ključne lopte riješavala u svoju korist. Koliko nam god to bilo teško reći – prava rutinska pobjeda Cibone!

Cibona je bolje otvorila susret, te se, ubrzo nakon Kuseva koša za početnih 0:2, odvojila na šest razlike u trećoj minuti susreta. Zadar je pick-igrom pokušao vratiti susret u ravnotežu što je djelomično i uspio nakon dvaju Stipčevićevih bacanja, te se vratio na samo minus tri.

Zadru je obrana, po novome temeljni postulat igre, bila na vrlo lošoj razini tijekom cijele prve četvrtine. Cibona je igrala lijepo, lepršavo, odigravajući pritom svoje napade do kraja, dok se Zadar mučio sa organizacijom igre. Jubyeva trica za 15:15 vratila je stvari na početak, no Cibona se novom mini-serijom (8:2) ponovno odvaja na šest razlike. Do kraja četvrtine Zadar uspjeva tricom Stipčevića smanjiti zaostatak na minus četiri, no prema prikazanoj igri pravo je čudo što Zadar nije zaostajao i više.

U drugu četvrtinu Zadar ulazi sa agresivnijom igrom u obrani što se odmah osjetilo na rezultatu. Svoj prvi koš u dresu Zadra, a ujedno i prvi koš u drugoj četvrtini, postiže Desmon Farmer nakon tridesetak sekundi igre drugoj četvrtini. Zadar i dalje održava priključak za Cibonom, čekajući svoju šansu da ju sa nekoliko vezanih koševa i uvati. To se dogodilo u 17. Minuti kada je Zadar, tricom Gečevskog za 37:36, došao do svoga drugog vodstva u utakmici, nakon početnih 3:2.

Cibona se nakon time-outa konsolidira i ponovno odmiče na nekoliko koševa prednosti, no tada se ukazuje Rančić, sa svoje dvije trice ostavlja Zadar u igri, te se na odmor odlazi sa minimalnim zaostatkom Zadra 46:47.

Zadar i u drugom dijelu nastavlja sa lošom i bezidejnom igrom, što Cibona iskusno koristi i ponovno se odvaja na osjetnu prednost. Ni Stipčević, ni Prostran ne uspjevaju organizirati smislen napad, te se Zadar cijelo vrijeme muči ne bi li postigao koš. Samo 13 postignutih koševa u trećoj četvrtini tome govori u prilog. Osjetio se i nedostatak visokog igrača u rotaciji. Cibonini centri, prvenstveno Prkačin i Andrić, znalački su koristili Zadrov hendikep i održavali Cibonu u konstantnoj prednosti.

U posljednji period Zadar ulazi sa zaostatkom od sedam koševa. Nošeni navijanjem Tornada koji je, barem privremeno, prekinuo svoj bojkot, Zadrani stišću u obrani i zavaljujući seriji koševa koju potpisuju Perić, Stipčević i Rančić vraćaju se u susret. No, tada Farmer promašuje otvorenu tricu, a Anderson preuzima stvari u svoje ruke i riješava utakmicu.

Veliku je pripomoć imao u lošoj visokoj liniji Zadra koja je jako loše gradila skok dopustivši Ciboni po dva ili tri napada u ključnim trenutcima susreta. Konačni rezultat je bio 75:83 za Cibonu, svakako neuspijeh Zadrana u svojoj dvorani pred svojim navijačima. A oni najvjerniji su još jednom pokazali što misle o Upravi KK Zadar, upravi koja je unakazila najbitniju sezonu Zadra u posljednjih deset godina!

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.