Katastrofalno otvaranje za poraz Zadra u Ankari
Piše: Kosarka.hr | Objavljeno 28.1.2009 u 12:29.
ZDNews.hr

Rok Stipčević Foto: ZadarSport (arhiva)


Katastrofalnih prvih 15 minuta susreta koštalo je Zadar u Ankari pobjede u prvom kolu druge faze Eurokupa. Turk Telekom je već do sredine prve četvrtine ostvario 20 poena razlike, a iako su Zadrani u posljednjih 25 minuta izgledali kao posve nova momčad, nikad nisu uspjeli dostići domaćina te su potpisali poraz 89:82.

Istina, došao je Zadar tricom Damira Rančića na samo -3 dvije i pol minute prije kraja, ali u narednom napadu turske momčadi do tada u skoku dominantnim Zadranima ne polazi za rukom iskontrolirati obrambeni skok, pa Michael Wright koš-faulom iz tek trećeg (punog) napada diže prednost na +6 te Turk Telekom odlazi do trijumfa 89:82.


Umjesto pred praznim tribinama - pred 2000 navijača"

Iako je Turk Telekom kažnjen zbog nereda navijača u 5. kolu prve faze Eurokupa protiv Bnei Hasharona, te je susret protiv Zadra trebao biti odigran pred praznim gledalištem, to nije bilo tako. Na tribinama dvorane Ataturk Spor Salun bilo je oko 2000 navijača, među njima i navijačka skupina koja je najglasnije bodrila domaću momčad.
Baš je Wrigth u paru s Erwinom Dudleyem bio na tom ključnom početku susreta nezaustavljiv pod košem Zadra. Dvojac je ubacio prvih 12 poena domaćina, a kad su Rok Stipčević i Rančić povezali dvije izgubljene lopte, Blakney i Serkan Erdogan su u trenu odveli Turk Telekom na 20:9. Do tada je Denis Pleslić pokušao promijeniti centarski par, ubacio Tomislava Ružića i Dejana Ivanova umjesto Todora Gečevskog i Jere Macure, no prednost domaćina narasla je na 28:11.

Dudley i Wright u prvih 10 minuta kombinirano su ubacili 22 poena (šut 9/12), a kolika je bila dominacija domaćina govori i valorizacija 33-6 nakon prve dionice. Sve se nastavilo do 16. minute kada je Erdogan tricom zaključio domaću seriju 10-0 i odveo domaćine na 38:18. Pleslić, čija je momčad do tada napravila samo pet prekršaja, pozvao je timeout nakon čega se susret naglo okrenuo.

Predvođeni kapetanom Gečevskim, koji je cijelu drugu četvrtinu odigrao s tri osobne, Zadrani su nakon minute odmora napravili parcijalnih 14-3. Makedonac je tu sudjelovao sa sedam poena, dva skoka i asistom za Rančića koji je približio Zadar na 41:32, a na odmor se otišlo sa 43:33.

Četvrta osobna Gečevskog već nakon 25 sekundi treće četvrtine bila je velik udarac za ambicije Zadrana, ali dobro ga je zamijenio Tomislav Ružić dok su trica Stipčevića iz dotrčavanja i trica Rančića iz okreta približila hrvatske prvake na 48:42. Već je tada zadarska obrana nastavila funkcionirati kao i u posljednjih pet minuta prvog poluvremena, pa je Zadar zaredao i s nekoliko lakih poena. Samo su trice Erdogana i Yarangumea spriječili Zadrane da dođu i bliže od pet poena minusa, a i to im je napokon pošlo za rukom početkom četvrte dionice s dva ubačaja iz odbojke skakački raspoloženog Ivanova (65:61).

No, ubrzo potom uslijedile su tri minute dekoncentracije Zadrana. Prvo promašaj otvorene trice Rančića, zatim Perićev pokušaj bacanja lopte u kontru koji je prebacio sve igrače, te isforsirani prodor Stipčevića koji nije ni dirao obruč. Na drugoj strani, Acik je stavio tricu iz kuta, Wright zabio kontru, Winston pogodio s polu-distance sa sirenom za istek napada i na kraju Blakney sam u kontri zakucao za +12 (76:64).

Ipak, Zadar je ponovno pronašao put za povratak u egal. Trica Rančića iz drugog pokušaja, nakon napadačkog skoka Ružića, samo 2:40 prije kraja smanjuje zaostatak na 78:75, ali u sljedećem posjedu lopte Turk Telekom ima čak tri cijela napada, a posljednjeg koš-faulom realizira Wright. Turk Telekom je otišao na +8, da bi u posljednjih 40 sekundi utakmice Stipčević s dvije trice ipak ponovno približio Zadar na 85:81. Ali tada sudac Zavlanos sudi smiješnu nesportsku Perića na Erdoganu pa domaćini bacanjima potvrđuju pobjedu od +7 koji bi na kraju natjecanja mogli biti vrlo važni ukoliko se stvori krug u kojem će biti Zadar i Turk Telekom.

Dejan Ivanov se sjajnim drugim poluvremenom prometnuo u najboljeg igrača Zadra sa 23 poena i 16 skokova. Stipčević je na kraju zabio 17 poena, Gečevski opterećen osobnim pogrešakama 15, dok je dvoznamenkast bio i Rančić sa 11 koševa. Kod domaćina je Wright završio sa 23 koša (šut 9/11), Dudley je ubacio 16 poena, a Erdogan imao 14.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.