Pobjeda Zadra u krcatom Krešinom Domu
Piše: Paulo Sarić | Objavljeno 4.1.2009 u 3:01.
ZDNews.hr


Garnett ipak nije igrao

Iako se prije utakmice nastup, sada već bivšega igrača Zadra, Marlona Garnetta smatrao sigurnim, on ipak nije nastupio u susretu protiv Cibone. Garnett je, naime, jučer dogovorio raskid ugovora sa Zadrom, ali je postignut dogovor sa igračem da ipak nastupi u utakmici protiv Cibone. Kako se kasnije ispostavilo, Garnett je navodno u petak navečer dobio visoku temperaturu i nije bio u stanju nastupiti u jednoj od najvažnijih utakmica sezone. Je li zaista bila riječ o stvarnoj virozi, ili fiktivnoj poput one od prije desetak dana kada je odbio trenirati zbog kašnjenja plaće, nikada nećemo saznati.


Danima se u cijelom Zadru pričalo o utakmici sa Cibonom, utakmici sezone kako su ju nazivali. Zadru pobjeda nije nosila mnogo, bar u rezultatskom smislu, no poraz bi ih bacio daleko od borbe za Final Four. I danas, s početkom u 20 sati, brojni su zadarski ljubitelji košarke konačno dočekali prvi dolazak najljućih rivala u novu dvoranu. Pred više od 9000 ljudi izabranici su Denisa Pleslića odigrali jako dobru utakmicu, i prvenstveno zahvaljujući timskoj igri i dobroj obrani porazili Euroligaša Cibonu.

Nošeni dobrom atmosferom ispunjenog Višnjika Zadrani dobro otvaraju utakmicu. Koševima Stipčevića i Gečevskog već u prvoj minuti vode 5:3. No, Cibona navikla igrati u prepunim Euroligaškim dvoranama nije pokleknula pod ranim pritiskom Zadra, te je vrlo dobrom obranom natjerala domaću momčad na nekoliko isforsiranih šuteva i vrlo brzo preokrenula rezultat. Svojim konstantnim kašnjenjem u obrani, najprije Rančić, pa potom i Dixon olakšavali su posao gostima iz Zagreba, te je trener Zadra vrlo rano bio primoran u igru uvesti nedovoljno oporavljenoga Jubyja Johnsona. Juby je, kao i Dejan Ivanov donio obrambeni impuls Pleslićevoj momčadi, impuls koji je, uz veću podršku cijele dvorane bio potreban za bolji rezultat Zadra.

Ubzro zatim, nošena podrškom prepunog Krešinog Doma, domaća momčad stišće u obrani i radi preokret. Zahvaljujući izvrsnoj pick igri i koševima Ružića, Ivanova i Stipčevića Zadar preokreće rezultat i već sredinom druge četvrtine odlazi na plus deset. Kus je pokušavao držati Cibonu u igri, ali mu je nedostajala konkretna pomoć suigrača. Prvenstveno kapetana Prkačina kojega su zadarski igrači izvrsno udvajali i američkog dvojca Calloway-Anderson koji nije bio glavom u utakmici. Izvrsna je Zadrova obrana limitirala Cibonin napad na samo 19 koševa u drugoj četvrtini, te se na odmor otišlo sa rezultatom 48:38.

Na samom početku drugog poluvremena Zadrani su pokazali da se ne namjeravaju opustiti, te da dobrom i agresivnom obranom planiraju nastaviti lomiti Cibose. To su, već u prvom napadu Cibone, dokazale dvije blokade. Prvo Tome Ružića, a potom i Ivanova. Zadar je nastavio agresivnom obranom i mudrim napadom povećavati svoju prednost, te je u 24. minuti imao i najvećih plus 15. No, tada Cibona pokazuje svoj euroligaški kvalitet, ubacuje u višu brzinu i počinje topiti zadarsku prednost. Kvalitetnom obranom primorava Zadar na mnoštvo nerezonskih trica, i polako se vraća u utakmicu. Nakon namjerne pogreške Roka Stipčevića, gostujuća se momčad u potpunosti vraća u susret došavši na samo minus pet (70:65). Zadar je u tim trenucima uhvatila lagana panika prouzrokovana prosutim visokim vodstvom. Prodorom Rozića, Cibona je došla na samo tri koša razlike, no tada trener Pleslić poziva minutu odmora, konsolidira svoju momčad i vraća im prijeko potrebno samopouzdanje. Koševima Ružića i Ivanova Zadar ponovo odlazi na rezultat s kojim može lakše disati (73:67), te nakon dvojbene osobne pogreške Prkačina i konačno prelama utakmicu. Do kraja su susreta Zagrepčani brzim faulovima pokušavali smanjiti prednost domaće momčadi i doći do eventualnog produžetka, no Rok Stipčević je bio neumoljiv sa linije slobodnih bacanja i donio je svojoj momčadi vrlo vrijednu pobjedu.

Najbolji u redovima Zadra su bili Rok Stipčević sa 22 koša, pet asistencija i deset pretrpljenih faulova, te Dejan Ivanov sa, također, 22 koša i osam skokova. No, treba istaknuti jako dobru igru cijele momčadi, pogotovo u obrani. U redovima poraženih najviše se istaknuo novopridošli Alan Anderson sa 18 koševa, dok su bolji od ostalih bili i Kus sa 12, te Prkačin sa deset koševa, od čeka su dvije trice. Zadru je ova pobjeda ostavila nadu u možebitan plasman među prve četiri momčadi NLB lige, a samim time i nadu u Euroligu sljedeće sezone. No, momci Denisa Pleslića moraju nastaviti mukotrpno trenirati, dodatno uvježbati obranu jer se samo obranom mogu ostvariti ciljevi zacrtani pred početak sezone.

Zadar – Cibona 86:77 (17:19, 31:19; 19:16, 19:23)

Zadar: Rančić, Perić 10, Stipčević 22, Dixon, Johnson 6, Prostran, Gečevski 11, Olivari, Ružić 11, Macura 4, Garnett, Ivanov 22

Cibona: Homan 5, Kus 12, Prkačin 10, Troha 3, Vukušić 12, Andrić 4, Calloway 4, Zubčić, Princ, Rozić 9, Anderson 18

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.