UFC? NLB!
Piše: Paulo Sarić | Objavljeno 23.11.2008 u 22:09.
ZDNews.hr

"Isprovocirani" Marshall Foto: slobodnadalmacija.hr


Protekle smo subote bili svjedocima jedne on najgorih scena na sportskim borilištima još od osamostaljenja Hrvatske. Svakako, bilo je i većih nereda ali niti jedan ovako brutalan a da su u njemu sudjelovali igrači. Tijekom dana mnogi su nagađali o obliku kazne koju će snositi Gvajanac u redovima Cibone. Osim duge suspenzije i oštre novčane kazne očekuje se i kaznena prijava i sudsko gonjenje tamnoputog Rawlea Marshalla.

Da se ovako brutalna tučnjava dogodila samo 20 metara od Gripa, njeni bi akteri bili privedeni na ispitivanje i vjerojatno prekršajno ili kazneno gonjeni.

"Vodstvo regionalne lige mora brzo i oštro reagirati i kazniti Ciboninog stranca. Na kocki je legitimitet cijele lige. Jer, tko može prihvatiti zanemarivanje domaćih natjecanja da bi se igrala liga u kojoj se blago kažnjavaju potezi zabranjeni u Prideu?!"
Nakon što se saznalo za tučnjavu, a pogotovo kada su joj se spoznali razmjeri svi su očekivali isto. No, grdno su se pravarili. Marshall je, zaista, okružen policijom napustio Gripe, no ne da bi bio priveden u policijsku postaju, već da bi bio sigurno ispraćen do autobusa kojim je otputovao u Zagreb. Prekršajna ili kaznena prijava još nije podnesena a pitanje je hoće li i biti. Očito je u Hrvatskoj biti košarkaš dovoljno da stekneš imunitet pred zakonom.

Ako ni hrvatska policija ne radi svoj posao, što možemo očekivati od vodstva NLB lige? Koliku će kaznu Gvajanac dobiti? Vjerojatno ne odgovarajuću djelu koje je učinio. U propozicijama natjecanja piše da je kazna za udaranje igrača 5000 eura plus suspenzija od jedan od šest mjeseci. Za udaranje! Kolika li je tek za krvavo šaketanje?! Vodstvo regionalne lige mora brzo i oštro reagirati i kazniti Ciboninog stranca. Na kocki je legitimitet cijele lige. Jer, tko može prihvatiti zanemarivanje domaćih natjecanja da bi se igrala liga u kojoj se blago kažnjavaju potezi zabranjeni u Prideu?! Uz to, Marshallu je ovo već drugi prekršaj u nešto više od mjesec dana. Nije ni čudo što je do pola devetoga mjeseca bio bez kluba, europski klubovi za razliku od naših imaju razvijen skauting.

Izjednačavanje krivnje? Nikako!

Nakon ovog nemilog događaja javili su se dežurni solitelji pameti, mahom ili simpatizeri Cibone ili mrzitelji svega što je dalmatinsko pokušavajući racionalizirati Gvajančev postupak. S obzirom na prosječnu popunjenost Draženova doma prošlih sezona vjerojatno je riječ o ovim drugima. Ali racionalnoga objašnjenja jednostavno nema! Jasno se vidi da je Štemberger nešto rekao Marshallu kada ga je ovaj počeo divljački udarati.
"Marshallu je ovo već drugi prekršaj u nešto više od mjesec dana. Nije ni čudo što je do pola devetoga mjeseca bio bez kluba, europski klubovi za razliku od naših imaju razvijen skauting."
Dakle, Marshall Štembergera, a ne obrnuto. Marshallov se bijes pojačavao iz sekunde u sekundu kao i snaga njegovih udaraca. Štembergeru se zamjera što je nakon popivenih batina pokušao uzvratiti Marshallu, no ne bi li većina nas pokušala učiniti isto? Sama izjava Siniše Štembergera govori dovoljno o cijelom incidentu: „Slučajno sam ga tijekom akcije zakačio i krenuo mu se ispričati, a on me udario laktom i nastavio tući.“ Štembergera svakako treba kazniti, novčano i suspenzijom, ali mnogo kraće i blaže nego Marshalla jer je uzročno-posljedična veza jasna. Uostalom Siniša uvijek ima opravdanje da je to bila „samoobrana“.

Primjeri sličnih kazni

Što bi bilo da se ovakvo divljaštvo dogodilo u nekoj pravnoj državi i uređenoj ligi? Recimo SAD-u i NBA-u.
Ron Artest je 2004. suspendiran do kraja sezone (73 utakmice) radi udaranja protivičkog navijača. Steven Jackson je zbog istog razloga kažnjen sa 30 utakmica.
"Štembergera svakako treba kazniti, novčano i suspenzijom, ali mnogo kraće i blaže nego Marshalla jer je uzročno-posljedična veza jasna."
Kermit Washington je svojevremeno preblago kažnjen zbog udaranja Rudyja Tomjanovicha sa 26 utakmica. Ili malo primjera iz drugih sportova. Cantona je kažnjen sa godinu dana neigranja radi udaranja protivničkog navijača za vrijeme utakmice. A nitko od gore kažnjenih nije sjeo na svog suparnika i divljački ga šaketao. Izgleda, potpuno ne isprovociran.

Kakve veze ima sve ovo sa Zadrom? Ima, jednostavne. Zadar je član te iste NLB lige u kojoj se dogodio navedeni incident. Lige kojoj je ugrožen legitimitet. Lige koja već ima dovoljno protivnika, a broj će im sigurno porasti nakon subotnjeg događaja. Jer kako prihvatiti možebitno blago kažnjavanje brutalnog napada na sportskom borilištu u natjecanju zbog kojega su nacionalna prvenstva u potpunosti marginalizirana? Zato, gospodo, lupite šakom od stol, budite odlučni i recite NE divljaštvu na sportskim borilištima!

Homan – „Lopov si ili kra ili vriću drža“Jared Homan
Često se spominje da su u krvavoj tučnjavi sudjelovala dvojica igrača – Štemberger i Marshall. Ali to jednostavno nije tako! Na snimci se jasno vidi drugi Cibonin igrač, Jared Homan, grdosija od 208 cm i 115 kg kako svojim tijelom zapriječava put ostalim igračima koji su pohitali razdvojiti gornjespomenuti dvojac. U jednom je trenutku čak i odgurnuo igrača Splita koji je pokušao maknuti razbješnjelog Marshalla sa Štembergerovih prsa. Tu ne bi bilo ništa sporno da su se Štemberger i Marshall potukli u nekom baru, ali nisu, do tučnjave je došlo na košarkaškoj utakmici i shodno tome i drugi stranac u Ciboninoj momčadi treba biti kažnjen.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.