Stop divljacima u sportu
Piše: Roman Morović | Objavljeno 23.11.2008 u 2:49.
ZDNews.hr

Siniša Štemberger nakon Marshallovog krvavog pohoda Foto: Index.hr


Slovo zakona

Čl.37 zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima:


(1) Novčanom kaznom od 500,00 do 10.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju od najmanje tri dana do najdulje 30 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja:

8. poziva i potiče na tučnjavu ili na napad na druge gledatelje, redare, službene osobe organizatora natjecanja, športaše i druge sudionike u športskom natjecanju (članak 4. podstavak 8.),

9. sudjeluje u tučnjavi ili napadima na druge gledatelje, redare, službene osobe organizatora natjecanja, sportaše i druge sudionike u športskom natjecanju (članak 4. podstavak 9.),
U najavi utakmice 9.kola NLB lige između Splita i Cibone Splićani su pozivali svoje navijače da u što većem broju pohode Gripe i prisustvuju pravom košarkaškom spektaklu. Tako je i bilo, Gripe su bile pune do posljednjeg mjesta, atmosfera besprijekorna, no s jednom jedinom razlikom. Gledatelji nisu prisustvovali košarkaškom spektaklu, već krvavom obračunu igrača na parketu. Umjesto da gledaju trice, zakucavanja i atraktivne akcije, oni koji su večeras bili na Gripama mogli su vidjeti šaketanje, nogetanje i pravu uličnu tučnjavu.

Krvavi obračun pod obručima

Tko je kriv? Igrač Cibone Rawle Marshall. Nakon verbalnog sukoba sa protivničkim igračem Sinišom Štembergerom ovaj je divljački nasrnuo na njega, nekoliko ga puta udario šakom, bacio na pod i nastavio tući. Vidno šokirani igrač Splita nije se stigao niti obraniti, a kada su igrači obje momčadi došli da ih rastave Štemberger je već bio sav krvav, te je teren napustio s razbijenom arkadom, kao u kakvom boksačkom meču.

Nastala je tada još veća makljaža, isključeno je više igrača, a na koncu je prilično uvjerljivo do pobjede došla gostujuća momčad, što je u cijeloj ovoj priči možda i najmanje bitno.


Ono što jest bitno možda najbolje oslikava izjava trenera Splita Slobodana Subotića nakon utakmice.
- "Čisti divljački napad koji zahtijeva najstrožu kaznu. Skoro da bih rekao da takvim igračima treba zabraniti igranje košarke. Grozno, zaista grozno i za svaku osudu" – kazao je Piksi.

Članak 29. zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima


(1) Športaši, treneri i članovi upravljačkih tijela športskih klubova dužni su u svojim javnim nastupima popularizirati športske ideje koje isključuju rasistički ili drugi nesnošljiv pristup športašima i navijačima suparničkih športskih klubova.

(2) Športski klubovi, športski savezi i druge športske udruge višeg ranga svojim će aktima utvrditi sankcije koje će se poduzimati prema športašima, trenerima i članovima upravljačkih tijela športskih klubova ako su njihovi javni nastupi ili ponašanje prije, za vrijeme ili nakon održavanja športskog natjecanja mogli izazvati ili su izazvali protupravno ponašanje gledatelja.

(3) Aktima iz stavka 1. ovoga članka odredit će se stegovne mjere za športaše, trenere i članove upravljačkih tijela športskih klubova koji su se za vrijeme športskog natjecanja protupravno ponašali, bez obzira je li prema ovim osobama pokrenut postupak za izricanje prekršajnih i kaznenih sankcija.

Uistinu ovakve bi ljude po hitnom postupku trebalo ukloniti iz sporta, ako zbog ničeg drugog onda za primjer drugima. Jer izgleda da smo svi već pomalo zaboravili onu pravu bit sporta. Sport je još uvijek, bez obzira na sve što proživaljava posljednjih desetak godina, nešto što bi ljudima trebalo služiti za zabavu, poticati zdrav život, učiti mlade kako da se ponašaju u društvu.

Pravilnik NLB lige

Članak 60. propozicija NLB lige


Nasilje
60.2. Prema protivnicima za vrijeme igre: novčana kazna od 3.000 EUR.
60.3. Prema protivnicima izvan igre: novčana kazna od 5.000 EUR.
60.4. Ponavljanje prekršaja po članku 60.1, 60.2 i 60.3 u istoj natjecateljskoj sezoni: novčana
kazna se udvostručuje, a direktor lige može izreći i vremensku kaznu od neigranja ili neobnašanja dužnosti u periodu od 1-6 mjeseci.

Djeca kao primjer

Navest ćemo samo jedan banalan primjer. Protekli tjedan sjedio sam s kolegom na zidiću pokraj malonogometnih igrališta na Višnjiku. Slučajno smo se tu našli i nekoliko minuta promatrali trening mladih nogometaša Zadra, starih otprilike između 7 i 8 godina. Jedna je momčad imala loptu i nakon prilično bezazlenog prekšaja u napadu postigla pogodak. Nakon početnog veselja strijelca pogotka, suigrači i trener kazali su mu kako je napravio prekršaj, te da mu pogodak nije priznat. Cijela je momčad, pa i sam strijelac poništenog pogotka to prihvatila bez pogovora i nastavila je dalje igrati, a dječak se pritom se čak i ispričao suparničkom igraču zbog prekršaja. Zamislite, djeca od niti desetak godina. E sad zamislite tu istu situaciju u profesionalnom nogometu.

Bez imalo dvojbe to bi izgledalo točno ovako: veliki prosvjedi momčadi koja je postigla pogodak, naguravanje sa suparnicima, sa sucem, žuti i crveni kartoni i nervoza na terenu koja bi se vrlo brzo prenijela i na tribine.

Eto, i onda se čudimo valu nasilja među djecom. Sportaši koji bi trebali biti uzor mladima ponašaju se kao da su oni gospodari cijeloga svijeta i kao da ih za nikoga drugoga nije briga. Tako će neki pljucati suparničke igrače (Francesco Totti na Euru 2004.), neki će krvničkim startovima slamati noge suigračima (samo za primjer: Eduardo i Pelaić već su mjesecima izvan nogometnih travnjaka), a neki će kao večeras Marshall odlučiti košarkašku utakmicu pretvoriti u uličnu tučnjavu.

Marshall je već kažnjavan ove sezone

Rawle Marshall ove sezone već je jednom kažnjen i to u 3.kolu regionalne lige na utakmici protiv Zagreba. Tada je, nakon službene prijave suca Srđana Dožaia, Cibona morala platiti 3500 eura kazne, a Marshall je zaradio jednu utakmicu neigranja.
Svi oni koji se tako ponašaju zapravo su "nitko i ništa" i nemaju ama baš nikakvo pravo uzimati sudbinu sporta u svoje ruke. I baš zato bi ih sve trebalo drastično kazniti za primjer svima drugima kojima bi palo na pamet učiniti sličnu stvar.

Nasilnike drastično kazniti!

I kada kažemo kazniti, pritom ne mislimo samo na novčane kazne i na one određene utakmicama ili mjesecima zabrane igranja koje, naravno, u svakom takvom slučaju moraju biti velike.

Ne bi bilo loše kada bi se gospodin Marshall javno ispričao za svoje ponašanje, a po mogućnosti i posjetio Sinišu Štembergera i njegove suigrače, te se i njima ispričao za prouzročeni incident. Ne toliko zbog samoga sebe, jer taj će ove sezone vjerojatno napustiti Hrvatsku i više se neće niti vraćati, nego prvenstveno zbog primjera mladim sportašima koji iz dana u dan u sportu vide sve više loših, a sve manje dobrih stvari.

To je ono što je najžalosnije u svemu i upravo zbog toga bi ovakve divljake trebalo odstraniti sa sportskih borilišta. Jer ako su već navijači ti koji se u medijima prezentiraju kao najveći divljaci i huligani na stadionima, kako onda nazvati ovakve ljude koji ničim izazvani lijepu sportsku priču pretvore u nešto što sa sportom nema nikakve veze.

Za kraj, ostaje nam samo priupitati se vrijedi li famozni Zakon o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima samo za navijače ili je ravnopravan za sve osobe prisutne na sportskom borilištu?

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.