Političko licemjerje protiv navijačkog bunta
Piše: Roman Morović | Objavljeno 27.10.2008 u 19:59.
ZDNews.hr

Tornado - ponos Zadra Foto: Arhiva (ZDS)


Protekle subote, 25.10.2008., košarkaši Zadra u Dvorani Krešimira Ćosića pobijedili su, u sklopu 5. kola regionalne NLB lige, momčad Helios iz Domžala, te tako upisali četvrtu pobjedu ove sezone. Utakmicu je pratilo oko 4500 tisuće gledatelja, a kao i obično nije izostala bučna podrška Tornada smještenog na južnoj tribini. Međutim, ova utakmica u javnosti nije ostala zapamćena niti po pobjedi Zadra niti po navijanju Tornada već po nečem sasvim trećem.

Zadarski su navijači, naime, za vrijeme utakmice na južnoj tribini razvili transparent u četiri dijela na kojemu je pisalo: "Ne palimo aute, samo baklje. Ništa pištolji, samo šake. Nama reket služi za tenis, a ti nam Đ...a popuši penis". Osim samog transparenta najviše su bure u medijima izazvali poklici “Za dom spremni” i “Ajmo ustaše” zbog čega su svi hrvatski mediji osudili zadarsku navijačku skupinu. To su činjenice, pa krenimo iz početka.

U povijest ustaštva nema potrebe ulaziti, sasvim je jasno da je ono za svaku osudu isto kao i skandiranje “Ajmo ustaše” koje nema apsolutno nikakve veze sa jednim sportskim događajem pa su stoga takvi poklici potpuno nepotrebni, rekli bismo i glupi.

Ipak, treba napraviti razliku između poklika “Ajmo ustaše” i “Za dom spremni” jer mnogi bez puno promišljanja trpaju sve u isti koš. Ne ulazeći puno u povijest slogana “Za dom spremni” treba reći da do prije nekoliko mjeseci on nije smetao ama baš nikome, niti političarima, niti medijima, niti bilo kome prisutnom na sportskom borilištu na kojemu se uzvikivao. Dapače, hrvatski su navijači često hvaljeni kao najbolji i najglasniji čak i izvan granica svoje zemlje, na svjetskim i europskim prvenstvima, a pritom su u navijačkom repertoaru uvjek imali taj poklik.

Sada odjednom, političari demonstrativno napuštaju stadione, a mediji jedva čekaju da hrvatski navijači (pritom mislimo na sve navijačke skupine) viknu “Za dom spremni” kako bi napunili svoje medijske stupce razno raznim osudama na račun navijača. Zašto to do prije nekoliko mjeseci nije smetalo nikome ostat će nam tajna? Čudno kako se prije petnaestak godina nije našao nitko tko bi hrvatskim braniteljima koji su također nerjetko koristili taj poklik, zabranio uzvikivanje istoga. Jedno je sigurno. Prije će se stadioni i dvorane isprazniti nego li će netko zabraniti navijačima da pjevaju što žele.

Ako ćemo se vratiti na transparent zadarskih navijača možemo ga slobodno analizirati. U vremenu kada se usred bijela dana, usred hrvatske metropole, u manirama najboljih mafijaških filmova, ubijaju ljudi na razno razne načine, hrvatskoj najveći problem predstavljaju navijači. To je smiješno. Država koju tresu korupcijske afere, mafijaška ubojstva i još kojekakvi ne mali problemi brine se o tome što će vikati navijači.

Daleko od toga da ne treba donijeti jedan pravi «antihuliganski» zakon. On je nužan i to što je prije moguće. Treba spriječiti divljanja po ulici, na stadionu, treba spriječiti navijačke sukobe, treba zaustaviti huligane koji samo štete sportu. Ali isto tako treba te huligane razlikovati od pravih navijača. Zar je toliko teško ustanoviti tko pravi probleme na hrvatskim stadionima i zabraniti mu, ne godinu dana, ni dvije, nego doživotno pristup bilo kakvom sportskom događaju i pritom ga primjereno kazniti.

Izgleda da je. Puno je lakše privesti dvojicu zadarskih navijača zbog jednog običnog transparenta i pritom u medijima javno objaviti njihova imena što se ne radi čak niti u slučaju pedofila i najvećih kriminalaca. Da se razumijemo, posljednji dio transparenta bio je neumjesan, u to nema sumnje ali zar je to dovoljno za prekršajnu prijavu protiv dvojice Zadrana? Očito da je. Glavno da navijači Dinama demoliraju Prag i pritom se kući vrate bez posljedica, a da ne govorimo da će ti isti uskoro ponovno biti na tribinama.

Svima je jasno kao bijeli dan u kakvoj licemjernoj državi živimo. Nema sumnje da bi se političari drugačije odnosili prema navijačima kada bi im oni donosili pobjedu na izborima. Ovako su navijači okarkterizirani kao prvi i najveći problem hrvatskoga društva. Možda će se, nakon što se riješi problem navijača, riješiti i ostali problemi u državi.

Vjerujete li zaista u to?

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.