Kostov i Cupać kandidati za fair play nagradu Međunarodnog fair play odbora
Piše: HJS/ZDS | Objavljeno 25.10.2008 u 16:04.
ZDNews.hr


Hrvatski olimpijski odbor, na prijedlog Hrvatskog fair play odbora, uputio je u petak 24. listopada 2008. godine, Međunarodnom fair play odboru (CIFP) kandidaturu hrvatske jedriličarske olimpijske posade u klasi 49er - Pavle Kostov i Petar Cupać, te njihovog trenera Ivana Bulaju za nagradu „Pierre de Coubertain World Fair Play Trophy“ za 2008. godinu.

Rok za prijavu kandidatura je 25. listopada, a objava dobitnika nagrada očekuje se početkom 2009. godine.
Nagrada je to koja se dodjeljuje sportašu ili timu za fair play gestu koja je sportaša ili tim mogla koštati pobjede, gubitka bodova ili dobivanja kaznenih bodova, a kako bi pomogli suparnicima.

Hrvatska jedriličarska olimpijska posada u klasi 49er Pavle Kostov i Petar Cupać, tijekom olimpijske regate 49er-a na Olimpijskim igrama 'Peking 2008', ustupili su svoj brod danskoj posadi Warrer/Ibsen nakon što se njihovom brodu slomio jarbol. Zahvaljujući hrvatskoj jedriličarskoj posadi koji su Dancima ustupili svoj brod, Warrer/Ibsen osvojili su olimpijsko zlato u klasi 49er.

Objašnjenje
Warrer/IbsenU olimpijskom formatu jedrenja regata završava s plovom za odličja u koji ulazi najboljih deset prema dotad postignutim rezultatima. Naša posada Kostov/Cupać nije se uspjela plasirati u plov za odličja, međutim 17. kolovoza njihov brod ipak je odjedrio taj zadnji plov olimpijske regate 2008. Uvjeti na moru bili su zahtjevni, jak vjetar uz dosta neugodan val. Vodeći Danci Warer/Ibsen imali su prilično sigurno zlato u džepu i prije plova za odličja. Međutim, kojih 15ak minuta prije starta dogodila im se prava sportska tragedija. Slomili su jarbol. U tom trenutku za njih je sve bilo gotovo i činilo se da će ostati bez ijedne olimpijske medalje. Do starta je bilo vrlo malo vremena, a njihov brod nije bio u stanju za natjecanje. U tom trenutku dosjetili su se ideje koja je u jedrenju nezapamćena – da posude brod, od preostalih devet posada koje nisu ušle u plov za odličja. Danski tim kontaktirao je našu posadu koja se nije ni sekunde dvoumila. Kostov, Cupać i trener Bulaja bili su u tom trenutku u olimpijskom selu i gledali upravo prijenos plova za odličja. Odmah su dojurili u marinu, skinuli tende s broda, dignuli jedra. U međuvremenu su Danci Warer/Ibsen uletjeli u marinu po hrvatski brod. Uspjeli su se vratiti na regatno polje i startati oko četiri minute nakon ostalih finalista, svega nekoliko sekundi unutar zadanog ograničenja za start. Odjedrili su sjajno, ušli sedmi u cilj i osvojili olimpijsko zlato. U svijetu jedrenja zaista se takav slučaj ne pamti. Naša ekipa nije se ni trenutka dvoumila što je prava odluka. Svi sudionici olimpijske regate bili su složni da je naša ekipa pokazala pravi olimpijski duh i solidarnost na djelu. Da su se imalo dvoumili, pa makar i pola minute, Danci ne bi bili stigli na start i ostali bi bez jedine olimpijske medalje koju je danska jedriličarska reprezentacija osvojila na ovim Olimpijskim igrama. Ova sjajna olimpijska priča bila je jedan nevjerojatan splet okolnosti – činjenica da je naša posada bila u tom trenutku u olimpijskom selu, da im je brod bio još uvijek opremljen za jedrenje, da su ih Danci uspjeli kontaktirati, da se Pavle, Petar i Ivan nisu dvoumili – sve to je trebalo biti složeno savršeno da bi Warer/Ibsen uspjeli startati nekoliko sekundi prije ograničenja za start.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.