Pobjedom otvorili Krešinu dvoranu
Piše: Matej Lordanić | Objavljeno 4.10.2008 u 19:30.
ZDNews.hr

Malik Dixon Foto: Zadarsport (Arhiva)


Otvaranje osme sezone regionalne NLB lige je u Zadar dovelo viceprvake Hrvatske, momčad Splita. No, ovoga su ih puta Zadrani dočekali u dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku. Otvaranje je tako upriličila momčad s kojom su Zadrani odigrali zaista mnogo antologijskih susreta u Jazinama. Utakmicu je gledalo oko sedam tisuća gledatelja u vrlo dobro ispunjenoj dvorani.

U prvom je poluvremenu na momčadi Ace Petrovića bio vidljiv veliki grč. "Bili smo pod grčom, napeti i nervozni", rekao je Jere Macura. I zaista, Splićani su djelovali mnogo nesputanije i slobodnije što je dovelo Zadar u mnoge probleme. Domaćini su imali puno problema na početku, i u napadu i u obrani što je rezultiralo vodstvom Splita od 5:15 četiri minute prije kraja. Petrović je pokušao miksati momčad, ubacio je Macuru, Rančića i Perića u igru, ali nije bilo značajnijih pomaka. Lampica se upalila na visokih -12 (5:17) pred kraj prve četvrtine, kada se Zadrani naoko bude. Međutim, ne uspijevaju doći bliže od 13:21 na kraju prve dionice igre.

U drugoj su se četvrtini Zadrani približili na 22:26, ali Split bi na svako zadarsko približavanje znao naći odgovora. Većinom su to bile trice, a posebno su ubojiti bili Shannon i Grant koji su do odmora kombinirano postigli 21 koš. Pri rezultatu 22:29 Zadar na krilima Johnsona i Dixona radi seriju 10:3 i dolazi do 32:32. Međutim, tada su Petrovićevi igrači prolili svo mlijeko koje su vrijedno skupljali. Primili su dvije trice u posljednoj minuti, da bi Dixon također tricom postavio 35:38 na kraju prvog poluvremena.
U nastavku Splićani ponovno kreću bolje i vode 36:44 nakon njihove mini-serije 6:1. Košem kapetana Stipanovića uz faul Split dolazi do 42:52. Tada se činilo kako će Zadar morati napraviti bitan pomak u igri želi li pobijediti. Petrović naređuje zonsku obranu i tada se Zadar budi. Stipčević pogađa tricu, pridružuje mu se Dixon tricom i učas su se Zadrani primakli na 50:53. Treća četvrtina završava rezultatom 54:57 za Split.

Do četvrte je četvrtine Amerikanac Dixon postigao 17 poena, da bi sa svojih 10 poena u posljednjih 10 minuta preokrenuo tijek susreta u Zadrovu korist. Zadrani na parket u posljednjoj dionici igre ulaze s puno više želje i energije što se ubrzo vidi na rezultatu. Dixon veže dvije uzastopne trice, od čega jednu iz dotrčavanja i Zadar vodi prvi put na utakmici, 60:57. Tada osobito funkcionira obrambeni skok Zadra i odlična otvaranja za kontranapad. Upravo iz jedne kontre Johnson iznuđuje nesportsku pogrešku , pogađa oba bacanja i na semaforu je 64:57. Stipčeviću se također otvorila špina, pa nakon njegove trice na semaforu stoji 67:57 – velikih +10 za Zadar. Stipčević je tom tricom zaokružio veliku seriju Zadra od 13:0. Splićani su djelovali potpuno izgubljeni i nakon što su im kola krenula nizbrdo, nije bilo nade da ih vrate na pravi put. Grant prekida zadarsku seriju, ali Dixon i Stipčević zajedničkim snagama dovode Zadar do pobjede. Na kraju je u igru ušao mladi Prostran i svoj nastup okrunio tricom, a parket su okusili također Olivari i Popović. Konačan rezultat 81:67 na kraju sugerira da je ovo bio lagan posao za Zadar, iako su se Petrovićevi igrači morali namučiti za ovu pobjedu.

Malik Dixon je postigao 27 koševa (val. 28), uz doduše veliku potrošnju lopti (9/18), no, mora mu se priznati da je uz Stipčevića najzaslužniji za pobjedu. Uz to je Dixon skočio pet puta i dodao šest puta, a Stipčević je postigao svih 13 poena u drugom poluvremenu (tri trice). Zapažen je bio Johnson s 10 poena i pet ukradenih lopti. Kod Splita je najistaknutiji bio Grant sa 16 poena i pet skokova (val. 18), a Shannon i Štemberger su postigli po 14. Zadar u sljedećem kolu u utorak ide u goste Ciboni.

FOTO GALERIJA S UTAKMICE!

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.