Gečevski: "Ne smijemo ih podcijeniti"
Piše: Matej Lordanić | Objavljeno 3.10.2008 u 23:59.
ZDNews.hr

Todor Gečevski - peta sezona u Zadru Foto: Zadarsport (Arhiva)


Nepunih je sedam tjedana priprema iza košarkaša Zadra. Pod budnim okom Aleksandra Petrovića i njegovih pomoćnika Denisa Pleslića i Jure Šanga Zadrani su se gotovo 50 dana spremali za početak nove sezone. Prvu je prozivku Petrović obavio sada već davnoga 18. kolovoza i nadamo se uspješno pripremio svoje igrače za napore u nadolazećih 9 mjeseci. Prva službena utakmica košarkaša Zadra uopće u dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku bit će u subotu protiv Splićana. Simbolično, upravo su se protiv Splita Zadrani oprostili od Jazina, a sada će protiv južnih susjeda otvoriti velebno zdanje na Višnjiku. Slavne Jazine sada idu u zasluženu mirovinu, a novi dom košarkaša Zadra će biti dvorana Kreše Ćosića.

Splićani su svoje pripreme započeli tjedan dana ranije i od ljetne vrućine pobjegli u planinu. Zadrani, za razliku od Splićana, nisu išli na visinske pripreme, nego su ostali trenirati u novoj dvorani na Višnjiku. Međutim, zadarsku idilu je prvo poremetilo čak sedam uzastopnih poraza, dok je Kalelargu na noge podignuo sukob Ace Petrovića s Romelom Beckom, najvećim pojačanjem ovoga ljeta i očekivanim nositeljem igre. Na više mjesta u Zadru su osvanuli grafiti protiv trenera Petrovića, a epilog toga sukoba je suspenzija za Becka kojemu se traži novi klub.
Protekle smo sezone gledali čak 9 dvoboja ovih dviju momčadi. Šturi statistički podaci govore kako je u prva četiri susreta bio bolji Zadar (po dvije pobjede u regionalnoj NLB ligi i Prvenstvu Hrvatske), da bi u sljedećih pet domaćin uvijek pobjeđivao. Konačan omjer iz prošle sezone je 7-2 za Zadar, no, ove sezone gledamo u potpunosti drugačije momčadi, s obje strane.

U prvoj utakmici ovih suparnika u NLB ligi Zadar je bio bolji 91:70 na krilima Lalića (23) i Brewera (20), a kod Splita je Garnett postigao 13. U 18. kolu NLB lige na Gripama je ponovno bolji bio Zadar, ovoga puta 80:88. Za Zadar je 23 koša postigao Stallworth, a 21 Brewer, dok su kod Splita najbolji strijelci bili Garnett s 18, Perić s 14 i Ivanov s 12 poena. Zanimljiv je podatak da svi ovi igrači više ne igraju za svoje prošlogodišnje klubove, pa ćemo protagoniste ovosezonskih utakmica morati potražiti u novim licima. U Ligi za prvaka se nastavila slična situacija. U pobjedi Zadra 87:70 na Gripama najbolji su bili Ivanov i Štimac, obojica već bivši. Na utakmici u Zadru (86:84) su, pak, najbolji bili Brewer s jedne, te Rudež, Akins i Perić s druge strane.

Vrlo dobar na pripremama - Jere MacuraLetimičnim pogledom na nove sastave ovih momčadi dolazimo do zaključka da su i jedni i drugi doživjeli potpuni remont. Podsjetimo, u Splitu više ne stanuju Rudež, Mladenov, Akins, Ivanov, Garnett, Klarica, Bilobrk i Perić, a Zadar su napustili Stallworth, Barać, Lalić, Brewer, Štimac i Marčinković. Ukupno je 14 od 24 igrača ovih dviju momčadi promijenilo svoje klubove što dokazuje koliko je prometno ljeto bilo u Zadru i Splitu. Zanimljiv je podatak da su čak trojica prošlosezonskih Splićana od sada stanovnici Zadra (Ivanov, Perić , Rančić), a osim njih je tu i Macura koji je karijeru počeo također u Splitu. Za Split igra Štemberger koji je dvije sezone nosio dres Zadra, te Vrkić koji je bio jedno vrijeme u Zadru na probi.

Roster Zadra nam unaprijed govori kakvu će košarku Petrović gajiti. U sastavu trener Zadra nema klasičnog centra, a uz to ima podosta igrača koji mogu s lakoćom postizati veliki broj poena što sugerira da ćemo na Višnjiku gledati brzu i atraktivnu košarku s naglaskom na napad. Splićani su izgubili čak pet igrača koji su bili na vrhu klupske ljestvice strijelaca protekle sezone (Akins, Garnett, Ivanov, Perić, Rudež). Zamijenit će ih Amerikanci Shannon i Grant, koji su se pokazali u dobrom svjetlu na pripremama, Francuz Brun, te domaće prinove Vrkić, Štemberger i Vlaić.

"Split je protivnik kojega ne treba podcijeniti. Mi se još uvijek tražimo, jer nismo imali dovoljno vremena za uigravanje. Očekujemo pune tribine i glasnu podršku s tribina. Jači smo nego lani i smatram da smo favoriti", rekao je kapetan Gečevski.

No, kao što je Petrović rekao, početak sezone uvijek nosi zamke i to će trebati pripaziti. Za Zadar neće nastupiti Beck koji je suspendiran, dok su Johnson i Perić zaliječili svoje manje ozljede. Za Split neće zaigrati novopridošli Antonio Grant koji ima povišenu temperaturu, a od istih se problema oporavio Stipanović te će povesti svoju momčad u subotu. Vidjet ćemo kako su na momčad Ace Petrovića djelovali potresi protekloga tjedna i hoće li Zadrani uspjeti pobijediti nakon sedam uzastopnih poraza u pripremnim utakmicama. Bio bi to zaista lijep način za otvoriti dvoranu koja nosi ime ponajboljeg hrvatskog košarkaša svih vremena.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.