Poraz Zadra, ostavka Zebića
Piše: Paulo Sarić | Objavljeno 28.9.2008 u 20:30.
ZDNews.hr

I Župan van forme foto: Zadarsport (arhiva)


Na Stanovima se okupilo 2500 gledatelja koji su došli pogledati utakmicu u kojoj su domaći nogometaši imali imperativ pobjede. Tijekom tjedna dolazile su izjave kako će baš utakmica sa Rijekom biti prekretnica i početak pozitivnog niza Zadrana. Očito je kup utakmica protiv HAŠK – a mjerodavnima zamazala oči.

Već u uvodu utakmice vidjelo se da ni danas Zadar neće imati svoj dan. Zadar je pokušavao posjedom lopte doći do šansi, valjda se nadajući da će riječka obrana upasti u greške i sama sebi zabiti pokoji gol. Naime, ni danas u igri domaćih nije bilo ni trunke kreativnosti potrebne za prvoligaški nogomet. Individualnim akcijama su pokušavali mnogi, ali svi bezuspješno. Posao zadarskim nogometašima nije olakšavala ni Zebićeva taktika bez napadača. Na najisturenijoj poziciju u momčadi su se izmjenjivali Tomasov, Župan pa čak i Surać koji bi trebao biti srce i pokretač ove momčadi, a to je pozicije napadača jako teško izvesti.

Prvu šansu na utakmici imali su nogometaš Rijeke već u trećoj minuti kada je Matko nespretno reagirao na ubačaj Bodrušića. Nakon toge Rijeka se povukla čekajući svoju šansu iz kontri, i sama svjesna da Zadar ne bi postigao pogodak ni da se igra do sutra. Najbliže pogotku Zadrani su bili u 21. minuti kada je Ljubičić bio za korak prekratak na dobro proigravanje Suraća. Imali su domaći i još pokoji pokušaj koji bi mogli nazvati poluprilikom, ali ništa što bi natjeralo gostujućeg vratara da zaradi svoju plaću. U 38. minuti gol za Rijeku. Ponovio se scenarij iz treće minute kada je Bodrušić nabacio za Matka, no ovaj put je riječki napadač bio mnogo ubojiti te je zatresao mrežu zaspalog Ježine. Priliku povećati vodstvo gosti su imali već tri minute poslije kada je Ježina bacanjem u noge ostavio Zadru kakvu – takvu nadu za nastavak.

U drugom poluvremenu isti scenarij. Prvu šansu imaju gosti, zatim slijedi period jalove inicijative Zadrana, doduše ovaj put malo konkretnije, no i dalje nedovoljne za svladati Radmana, da bi se Rijeka naposljetku pribrala i počela ugrožavati domaća vrata. U 63. minuti sudac Trampus radi veliku grešku na štetu Rijeke. Nakon brze kontre oba napadača Rijeke izašla su pred zadarskog golmana. Ježina nespretno ruši Ah. Sharbinija bez lopte, no sudac na čuđenje mnogih ne pokazuje na bijelu točku. U 67. minuti nova kontra gostiju. Ahmad Sharbini lijepo upošljava svog mlađeg brata Anasa koji provlači loptu ispod Ježine za vodstvo Riječana od 0 – 2.

Primitivna Armada i brutalna policija

Na primitivne ispade gostujućih „navijača“ svi smo odavno navikli i sve manje obraćamo pažnju na njih. Nažalost postali su, kako se to popularno kaže, dio folklora naših nogometnih utakmica. Zato i neću ništa pisati o Armadi, već o vječitim protivnicima većine navijačkih skupina – policiji. U 70. minuti današnje utakmice netko je iz terena reagirao na primitivna provociranja Armade, na što je „Ponos Rijeke“ veoma žustro odgovorio. Nahrupili su na ogradu želeći se pobrinuti da što sočnijim psovkama počaste tog igrača. No, policija i specijalci su odmah reagirali u pokušaju da spriječe potencijalni sukob. Nakon uobičajenih čarki, izvukli su jednog mladića iz skupine i odvukli ga iza zida na zaklonjeno mjesto kako bi mu prebrojili kosti. Naravno, momak se pokušao obraniti (ključna riječ je obraniti, nikako uzvratiti) na što je policija brutalno reagirala. Izvukli su ga na vidljivo mjesto, te ga pendrecima i nogama izudarali gdje su stigli. Nakon toga su vidljivo ošamućenog momka izveli sa stadiona kako bi nastavili svoj rehabilitacijski tretman. Iako je momak možda i prekršio zakon ovakva neprimjerena i prekomjerna uporaba sile bi trebala biti sankcionirana. No, nekako sumnjam da će biti. Jer, ipak su „navijači“ ti koji su najveći problem hrvatskog društva, zar ne?!


Nakon drugog primljenog gola igra Zadrana se raspala. Riječani su odigravali kontre kako i kada su htjeli i samo je dekoncentracija gostujućih napadača spasila Zadar od većeg poraza. Ipak u 80. minuti kapetan gostiju Anas Sharbini postavlja konačnih 0 – 3. Ne treba ni naglašavati da je i ovaj gol pao iz kontre. Matko je odigrao lijepu dijagonalu kojom je izbacio cijelu obranu Zadra, te je Anas iz blizine s lakoćom poentirao.

Zebić podnio ostavku

Dalibor ZebićDanašnja je utakmica pokazala svu slabost domaće momčadi. Zadar većini prvoligaša ne može parirati ni trkački ni znanjem. Problema ima svugdje. Od uprave, preko trenera do igrača. Prvi potez ka boljoj sutrašnjici je napravljen odmah nakon utakmice. Trener Zebić je podnio ostavku na mjesto glavnog trenera Zadra. No, nažalost nije samo u treneru problem, već će morati svi skupa uprijeti i mnogo znoja potrošiti da bi Zadar i dogodine bio član Prve HNL.

STADION: Stanovi (Zadar)

GLEDATELJA: 2500

SUCI: Danijel Trampus (Osijek), Hrvoje Menđušić (Vinkovci), Vlado Lončar (Osijek) i Damir Batinić (Osijek)

ZADAR: Ježina 5, Bilaver 5 (od 69. minute Terkeš -), Šiklić 5, Milin 5 (od 54. minute Mitrović 5.5), Surać 5, Župan 5 (od 74. minute Rašo -), Tomasov 5.5, Batkoski 5, Pletikosić 5.5, Puljić 5, Ljubičić 5.5 TRENER: Dalibor Zebić

RIJEKA: Radman 6, Čagalj 6, Bodrušić 6.5, Novaković 5.5, Ah. Sharbini 6.5, An. Sharbini 7, Štrok 6 (od 66. minute Tapalović 6), Budicin 6.5, Pamić 6 (od 88. minute Kreilach -), Turkalj 6, Matko 7.5 (od 82 minute Križnman -) TRENER: Mladen Ivančić

IGRAČ UTAKMICE: Matija Matko

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.