U inat zidu
Piše: Paulo Sarić | Objavljeno 15.9.2008 u 0:51.
ZDNews.hr

Foto: ZadarSport (Arhiva)


Datum je 16. rujna. Nakon što ste ustali iz kreveta, oprali zube i popili kavu, otvarate novine. Brzo prelistavate sve vijesti želeći što prije stići do sportske sekcije. Tamo stoji veliki naslov: „NK Zadar ostvario petu uzastopnu pobjedu!“. Pogled na tablicu vas još više razveseljava. Zadar je drugi! Ispred njega je samo nedodirljivi Dinamo.

Iz današnje perspektive izgleda kao fikcija, zar ne? E pa nije, nije fikcija Realnost je. Barem je bila... Prije godinu dana. A danas?
Sutra će 16. rujna, ustati ćete iz kreveta, oprati zube, popiti kavu i otvoriti novine. No nećete kao prošle godine samo prelistavati upozorenja o velikoj inflaciji, nesigurnosti naših cesta i ostalim gorućim problemima. Ovaj put ćete ih i pročitati. Zašto? Zar ćete prvi puta ugledati te zabrinjavajuće naslove? Naravno da nećete. Ovaj put ćete ih pročitati jer se nemate gdje žuriti. Znate da vas na sportskoj sekciji ne očekuju dobre vijesti. Znate da Zadar ove sezone nije drugi na tablici. Prvi je. Ali odzada! Sa velikim zaostatkom od šest bodova za jedanaestoplasiranim.

Što se promijenilo u tih godinu dana? Praktički ništa. Momčad je manje – više ostala ista, trener je isti, čak je i sustav igre ostao nepromijenjen. Hajdemo redom. U prijelaznom roku Zadar su napustila samo trojica bitnih prošlosezonskih igrača. Valerio Balašković je otišao u Slavonac iz Starih Perkovaca, Ivan Elez je preselio u Solin, dok je Danijel Subašić dobio priliku braniti u Hajduku.

Subašića je na vratima zamijenio mladi i talentirani Ježina koji se nije iskazao svojim obranama u prvih nekoliko kola, no kako vrijeme odmiče sve je sigurniji i polako pokazuje da je dugoročno dobro riješenje. Iskusnog, ali već polako fizički potrošenog Balaškovića na desnom boku je zamijenio mladi i poletni Josip Bilaver. Bilaver koji pruža jako dobre partije te je među boljim igračima Zadra ove sezone. Umjesto Ivana Eleza je došao Jozo Pletikosić. Tehnikom inferiorniji, ali fizički izdržljiv i srčan igrač. Ostatak momčadi je ostao praktički ne promijenjen. Zadnju liniju i dalje čine Puljić, Parmaković i Batkoski. Kapetan Surać, Župan i Tomasov su i dalje zaduženi za razigravanje momčadi, dok je najbolji Zadrov igrač i prvi strijelac HNL – a Želimir Terkeš ostao u klubu.

Bez pobjede od tragedije

Tko je onda krivac za ovako loše rezultate Zadra ove sezone? Većina će odmah uprijeti prstom u trenera. No u ovom slučaju on nije kriv. Kriv je zid. Da, dobro ste pročitali – zid. Prokleti zid! Zid koji nije smio biti tamo. A bio je. I koštao je života nesretnog Hrvoja Ćustića, lijevo krilo NK Zadra, ali i mnogo, mnogo više. Brata, sina, zaručnika, prijatelja… Ali taj prokleti zid nije uzeo samo ljudski život. Uzeo je i dio srca, poleta, mladosti preko dvadeset njegovih prijatelja, suigrača, prvotimaca Zadra. Zadao im je fatalan udarac, udarac od kojeg se još uvijek nisu uspjeli oporaviti. Naime, od tog nesretnog 29. ožujka NK Zadar nije dobio niti jednu službenu utakmicu. A osvojio je samo dva boda. Oba kao gost.

Nije kriv za sve - Dalibor Zebić

Očito je da postoji određena psihička barijera kod nogometaša Zadra nakon te tragične pogibije. To nam je potvrdilo i nekoliko prvotimaca koji su svjesni da sjećanje na taj tragičan događaj neće nikada izblijedjeti i da uvelike utječe na njihove igre na Stanovima. Zato bi bilo pogrešno sada smjenjivati trenera Zebića. Mladog i perspektivnoga trenera koji je imao užasnu nesreću da baš njegovu momčad pogodi ta tragedija. Mnogi bi istog trenutka odustali od nogometa i nikada više ne bi kročili na stadion. No ne i on. Zebić nije htio napustiti momčad, želio im je pomoći da prebrode to teško razdoblje u svojim životima. Zato sada treba pomoći njemu da prebrodi teško razdoblje rezultatske suše za koju nije glavni krivac.

Pružimo mu vremena da sve sjedne na svoje mjesto. Da Zadar nastavi sa dobrim prošlosezonskim igrama, da nastavi skupljati bodove, da nastavi pobjeđivati… U inat zidu. Za sebe, za čitav grad, za - Hrvoja!

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.